"Sabiranje" SPO-a

Vuk Drašković je ponovo izabran na funkciju predsednika Srpskog pokreta obnove, odlučeno je na Petom Saboru stranke.

Izvor: B92, Beta

Subota, 14.05.2005.

10:23

Default images

Za Draškovića je glasalo 3.013 delegata, odnosno svi čiji su listići bili važeći. Sabor je za potpredsednike stranke izabrao Vlajka Senića, Srdjana Srećkovića, Sanju Čeković, Mirka Čikiriza i Žiku Gojkovića, čime je prestao mandat dosadašnjim potpredsednicima, medju kojima su i Veroljub Stevanović i Vojislav Mihailović, koji su najavili formiranje Srpskog demokratskog pokreta obnove.

Sabor SPO-a usvojio je i Deklaraciju za evropsku Srbiju kojom se između ostalog zahteva uklanjanje prepreka sa evropskog puta Srbije radi ispunjenja najvećeg nacionalnog i državnog interesa: "Zašto nema željenog oporavka i preporoda u našoj državi? Evo odmah i odgovora, zato što državnu njivu i narodnu misao nismo oplevili od hiljada i hiljada Miloševića pa korov davi pšenicu", kazao je Vuk Drašković.

Vuk Drašković smatra da Srbija mora odmah da odluči da li su od zapošljavanja, rasta zarada, izgradnje stanova, puteva i bolnica važnije neisporučivanje optuženih za ratne zločine, antievropske službe bezbednosti, tajni dosijei, mafijaški klanovi i podmitljivo pravosuđe.

Kraj Draškovićevog govora obeležile su asocijacije na nekadašnju koaliciju Zajedno koju su tokom 1996. i 1997. godine uz SPO još činili i DS i GSS i koja se raspala tokom 1997. 

Da u tome možda ima i nekog poziva na ponovno okupljanje svedoči i prisustvo Vesne Pešić i izaslanika DS-a Dragana Šutanovaca i Branka Radujka: "Zajedno smo prisilili Slobodana Miloševića da prizna da je krao i pod zajedničkim udracima on je i pao. Željeni preporod i obnova traže da Sriju zajedno očistimo i od njegovog korova".

Saboru SPO-a prisustvovao je u ime vladajuće koalicije jedino još ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić.

Iz DSS-a i G17 plus među gostima nije bilo nikoga.

Srpski demokratski pokret obnove

Članovi Srpskog pokreta obnove koji su otkazali lojalnost vrhu stranke, najavili su na skupu na Ravnoj gori formiranje nove stranke - Srpskog demokratskog pokreta obnove (SDPO).

Pred oko 10.000 ljudi osnivanje nove stranke najavio je potpredsednik SPO-a Vojislav Mihailović, dodajući da će to biti stranka desnog centra, "bez skretanja ni mnogo levo, ni mnogo desno". Mihailović je pozvao sve one koji su, kako je rekao, "ranije oterani" iz SPO-a, kao i "čestite i poštene kojima je interes naroda i države iznad ličnih interesa", da pristupe novoj stranci.

Sličan poziv okupljenima je uputio i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, takodje doskorašnji potpredsednik SPO, koji je optužio pojedince da su zbog ličnih interesa, kako je rekao, "obrukali i narod i SPO", ali pritom nije imenovao na koga se to odnosi. "Dobro je da se oni od nas odvajaju, da se odvoji žito od kukolja", rekao je Stevanović.

Lider Nove Srbije, ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić, bio je u svom govoru najoštriji u kritici pojedinaca iz vrha Srpskog pokreta obnove. On je rekao da je u "Narodnoj skupštini Srbiji trenutno 117 poslanika koji su nekada bili članovi SPO", ali ih je iz te stranke "oterao lobi iz Bijelog Polja, koji je hteo da gospodari Srbijom".

Današnji skup na Ravnoj gori održan je u prepoznatljivoj ikonografiji dosadašnjih okupljanja ravnogoraca sa mnoštvom zastava Nove Srbije, čiji su članovi organizovano došli iz gotovo svih krajeva centralne Srbije.

Sa centralnog razglasa postavljenog na novopodignutoj bini ispod spomenika četničkog vodje u Drugom svetskom ratu Draže Mihailovića slušale su se četničke pesme, a najčešće su puštane "Od Topole, pa do Ravne gore" i "Sprem'te se, sprem'te četnici".

Na bezbroj štandova prodavane su majice i drugi suveniri sa likovima generala Mihailovića, "srpskih junaka" i haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i četničkih komandanata iz Drugog svetskog rata Nikole Kalabića i Momčila Djujića.

Utisak izveštača Bete je da je danas na Ravnoj gori bilo više od 10.000 ljudi, mnogi od njih došli su i iz Vojvodine, Republike Srpske i Crne Gore, ali nisu prisustvovali oficijelnom skupu na "Saboru ujedinjenja", kako su današnji skup nazvali njegovi organizatori.

Senić: Nećemo se baviti njima

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić izjavio je da se SPO više neće baviti dosadašnjim funkcionerima stranke, koji su posle sukoba sa vrhom SPO danas najavili osnivanje nove partije.

Po izboru za potpredsednika na Petom saboru SPO u Centru "Sava" Senić je agenciji Beta rekao da će SPO ubuduće raditi na poboljšanju svog imidža i nastojati da bude faktor ujedinjenja demokratskih snaga u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: