Igre bez granica

Pošto je objavljeno da je "Mobilkom" kupio "BK trejd" i stekao udeo u "Mobtelu", opet je pokrenuto pitanje vlasničkih odnosa u toj kompaniji.

Izvor: B92

Subota, 14.05.2005.

10:12

Default images

O tome je premijer Vojislav Koštunica obavestio vicekancelara i ministra za saobraćaj, inovacije i tehnologiju Austrije Huberta Gorbaha. Koštunica je naveo da postoje problemi oko vlasničkih odnosa u "Mobtelu", kao i da se u Cirihu vodi arbitražni spor oko utvrđivanja vlasničkog udela između "BK Trejda" i "PTT Srbija".

Osim toga, ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da Vlada ostaje pri stavu da se većinski paket u "Mobtelu" može kupiti samo na javnom tenderu i da nikakvih direktnih pogodbi neće biti : "Mi ćemo verovatno morati da sačekamo kraj arbitraže u Cirihu da saznamo koliko imamo procenata. Tek ćemo onda objaviti javni tender i tek će se onda znati ko je većinski vlasnik 'Mobtela'. Dakle, neće biti nikakvih direktnih pogodbi ni sa Austrijancima, kao što nije bilo ni sa Rusima ni sa bilo kojim drugim potencijalnim partnerom. Jednom je Milošević napravio grešku kada je direktnom pogodbom prodao 'Telekom' i izbio je veliki skandal i u Italiji, nešto manji u Srbiji, ali to nijedna ozbiljna vlada to sebi ne sme da dozvoli, a mi smatramo da smo ozbiljna vlada".

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, međutim, kaže da neće da govori o tome dok ne dobije zvanične podatke o prodaji "BK trejda": "Mi ćemo čekati da vidimo te ugovore i dogovore. Ja ne mogu ništa komentarisati, jer je to već jednom bilo s ruskom firmom 'Alfa', pa je to posle sve prestalo."

Prethodno je Martin Šlaf, koji predvodi konzorcijum koji je sklopio ugovor sa Bogoljubom Karićem, izjavio da misli da pitanje ko je većinski vlasnik "Mobtela" nikada neće biti rešeno, jer arbitraža u Cirihu može da traje godinama : "Nisam razmišljao da bi Vlada mogla da odbije da nam proda svoj udeo u 'Mobtelu'. To je daleko od zdrave pameti jer je u interesu države, privrede i korisnika da se nađe rešenje ovog spora."

Inače, predstavnici austrijskog konzorcijuma najavili su da će sledeće nedelje u Beograd stići ekspertski tim koji će utvrditi stanje u "Mobtelu" i sačiniti novi biznis plan.

Dilema oko uslova za prodaju državnog dela Mobtela

Bivši ministar privrede Srbije Aleksandar Vlahović ocenio je da nema uslova za tendersku prodaju državnog udela u "Mobtelu", dok bivši predsednik upravnog odbora Telekoma Srbije Dragor Hiber insistira na raspisivanju tendera.

Vlahović je novinarima na pre okruglog stola "Akcionarstvo u Srbiji" rekao da, ukoliko je "BK trejd", suvlasnik u "Mobtelu", prodat Austrijancima nema uslova za sprovođenje tendera za prodaju dela kompanije u vlasništvu PTT Srbije zbog arbitraže koja se vodi o utvrđivanju vlasničkog udela i prava preče kupovine koje imaju novi vlasnici "BK Trejda".

On je naveo da ne vidi način na koji država može da reaguje u slučaju prodaje "BK Trejda" konzorcijumu austrijskih poslovnih ljudi pošto koliko je njemu poznato, ugovorom o osnivanju "Mobtela", pravo preče kupovine se odnosi samo na slučaj prodaje udela u vlasništvu, ali ne i kompanija osnivača.

Bivši predsednik Upravnog odbora Telekoma Srbije i stručnjak za telekomunikacije Dragor Hiber je rekao da se slaže sa insistiranjem ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića na raspisivanju tendera za prodaju državnog udela u "Mobtelu".

"Srbija je već jednom svoje telekomunikacije prodavala bez tendera i još uvek trpi posledice takvog posla", rekao je Hiber dodavši da je trebalo tri do četiri godine rada da se sredi situacija oko prodaje akcija "Telekoma" Italijanima i Grcima i da zato insistira na tenderu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: