DS hoće u Vladu - neće u Vladu...

Potpredsednik DS-a Slobodan Gavrilović izjavio je mogućnost za ulazak DS-a u vladu ipak postoji.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2005.

19:27

Default images

Ova je izjava usledila dva dana pošto je Boris Tadić u Kažiprstu B92 kazao da nije realno da DS uđe u vladu pre novih izbora. Međutim, Gavrilović kaže da bi se to moglo desiti ukoliko bi Koštunica raspustio postojeću vladu i sastavi novu bez raspisivanja izbora.

Mogućnost ulaska Demokratske stranke u Vladu Slobodan Gavrilović je objasnio da u eventualnoj novoj raspodeli resora ne bi mogla da se sprovodi "feudalizacija vlade", odnosno da stranačka kontrola kompletnih ministarstava.

Prema nezvaničnim saznanjima agencije Fonet predstavnici Evropske unije sugerišu srpskom premijeru da ne raspisuje nove izbore, već da raspusti postojeću Vladu i formira novu u koju bi činili DSS, DS, G17 plus i SPO.

Dok predstavnici DS-a nisu hteli da se upuštaju u komentarisanje te mogućnosti, u DSS-u smatraju da postojećoj vladi za sada nije potrebna rekonstrukcija ali da o tome uvek može da se pregovara: "Ne vidim zašto bi se iz tih pregovora, i to ću otvoreno reći isključili na primer SPS koji je podržavao ovu vladu i čiji je i zahvaljujući podršci uostalom ovbako dobro prošao, recimo dobili smo studiju, dobro je prošla saradnja sa haškim tribunalom koje se pokazala kao dvosmerna gde je SPS pružio određenu podršku i pomoć vladi Srbije na vidim zašto bi smo ih isključivali iz cele priče", kaže Dragan Šormaz iz DSS-a.

U G17 plus i SPO-u podsećaju da oni nisu protiv učešća DS-a u vladi ali da je potrebno da demokrate jasno definišu svoju politiku: "Jedan dan imamo situaciju da neće ulaziti u vladu, takve su najave i predsednika Tadića. S druge strane jedan od potpredsednika izjavljuje da to može, drugi potpredsednik ćuti. Mislim da kod njih treba da sazri situacija šta misle da je za dobro ove države", kaže Miloljub Albijanić iz G17 plus.

Podsetimo na dnevnom redu skupštine uskoro bi trebalo da se nađe i pitanje poverenja Vladi Srbije. Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić rekao nam je da vlada ne radi dobro i da će njegovi poslanici glasati protiv nje, ali da u ovom trenutku ne postoji potrebna većina za njeno obaranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: