Ko je za šta kriv

Današnje obraćanje predstavnika privatne klinike "Ecim" potvrdilo se da su deca O.Š. "Jovan Dučić" pregledana mimo zakonske procedure.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2005.

08:16

Default images

Oni su rekli da su napravili "pravne greške, ali bez ikakvih zlih namera". I dok direktorka škole, Branka Šegrt, za koju ministar prosvete smatra da je jedina odgovorna za ono što se dogodilo, izbegava javnost, lekari iz "Ecima" kažu da je njihov eksperiment doprinos nauci. "Ecim" je pre dva dana zatvoren zbog neodobrene upotrebe alternativne dijagnostičke metode tokom pregleda školske dece.

Svi učesnici konferencije za novinare sa klinike i iz Udruženja "Ju", koje podržava razvoj metode Bi-digital-o-ring-test, svoje postupke pravdali su svojom neobaveštenošću da procedura nije odobrena i, kako su rekli, spletom nesrećnih okolnosti. Takođe, predstavnici klinike, udruženja "Ju BDORT" i škole detaljno su se bavili efektima te metode, iako je klinika bila registrovana za opštu medicinu. "Ministarstvo prosvete je prosledilo gradskim službama naš zahtev i oni su me post festum obavestili da moramo da dobijemo dokument od Ministarstva zdravlja. Ali, ni Ministarstvio zdravlja nije moglo da da taj dokument jer metoda nije registrovana", kaže dr Miodrag Dunjić.

Dunjić je odbacio i tvrdnje da je reč o nadrilekarstvu, rekavši da je BDORT priznata metoda integrativne medicine koja predstavlja "spoj savremene zapadne medicine i novih medicinskih dostignuća", kao i da je ta metoda priznata u Evropi i u Japanu. Prema Dunjićevoj oceni, ordinacija "Ecim", koja je osnovana pre par meseci s dozvolom za opštu praksu, napravila je "pravnu grešku", jer nije sačekala dozvolu Ministarstva zdravlja za proširenje delatnosti, koju je zatražila.

Čije odobrenje?

Dunjić, predsednik udruženja koje se bavi istraživanjem pomenute metode, objasnio je zašto nisu tražili odobrenje Ministarstva zdravlja za pregled učenika: "Od Ministarstva zdravlja nije traženo odobrenje zato što smo smatrali da je Ministarstvo prosvete nadležno za ulazak u škole, a to smo imali." Zatim je profesor fizičkog Branimir Leković, preko koga je klinika "Ecim" i napravila kontakt sa direktorkom Šegrt, objasnio kako su naknadno saznali da je odobrenje Ministarstva zdravlja neophodno, ali i zbog čega sa druge strane Ministarstvo i nije moglo da odobri pregled. 

A evo kako profesor fizičkog Leković objašnjava činjenicu da niko u školi roditeljima nije rekao da će deca biti pregledana: "Jednostavno, složila se vrlo nesrećna situacija. Moja direktorka, ni sama ne zna žena zašto to nije uradila, zato što to postoji, to je za bilo kakvu delatnost u osnovnoj školi. Međutim, mi smo imali veoma jak pritisak posla u tom danu. Imali smo dan škole, imali smo raspuste." Prema njegovim rečima, ordinacija nije čekala dozvolu Ministarstva i saglasnost Saveta roditelja škole "zbog brzine da se projekat uradi što pre".

"Mi ćemo zbog toga snositi pravne posledice, ali iza njih ne postoje nikakve zle namere", kazao je direktor ambulante "Ecim" Miodrag Stanišić. On je demantovao da nema diplomu Medicinskog fakultera, ali je nije prezentovao novinarima. On je naveo da postoje nadležne službe koje su se uverile da je završio Medicinski fakultet.

Deo javnosti je bila uznemiren i zbog toga što su deca prilikom pregleda fotografisana, a lekari su ima stavili kristalnu prizmu sa prednje i zadnje strane tela. Dr Miodrag Dunjić odbacio je tvrdnje da su deca fotografisana gola, rekavši da o tome svedoče i fotografije na kojima su ona obučena: "Deca su fotografisana iz dva razloga. Jedan je interna kartoteka, a drugi je razvoj novog softverskog programa za skidanje informacija preko fotonskog zapisa i o tome se radi. Bilo je interesantno u naučne svrhe imati jednu seriju dece kod kojih je laboratorijski dokazano stanje pre dijabetesa i na toj deci tražiti taj signal iznad obolelog pankreasa i, ako uspete da ga dobijete, vi onda ulazite u jednu strašno dobru tehnologiju za pravljenje mašina za dijagnostiku."
Novinari: "Zašto o tome niste govorili na sastanku sa direktorkom Šegrt?"
Dunjić: "I tu je napravljena jedna greška u koracima."

Prema njegovim rečima, neke fotografije su uništene po nalogu MUP-a, ali je i "na sreću sačuvan" deo onih na kojima se vidi da su deca bila obučena i da su pregledima prisustvovali nastavnici. Te fotografije, kako je dodao, nalaze se u MUP-u.

Direktorke nema

Do direktorke osnovne škole Jovan Dučić, Branke Šegrt ni danas nije bilo moguće doći, iako javnosti duguje odgovor na mnoga pitanja, a jedno svakako jeste koji je motiv imala kada je omogućila klinici da obavi pregled dece za koji nije ni tražila ni dobila odobrenje Ministarstva zdravlja niti saglasnost roditelja. U školi nam je rečeno da je, koliko znaju, ministarka na sastanku u Ministarstvu prosvete. Tamo nam je međutim rečeno da Branka Šegrt nije dolazila u Ministarstvo, a da, koliko znaju, školski odbor, koji treba da odluči o tome da li će ona i dalje ostati na toj funkciji, još nije zasedao.

Jedno od objašnjenja za to što Branka Šegrt izbegava novinare jeste činjenica da policija i dalje vodi istragu i da ona, zbog toga, ne sme da daje izjave. To objašnjenje bi moglo biti prihvatljivo da gospođa Šegrt juče nije govorila za državnu televiziju. Branka Šegrt morala bi i da odgovori na pitanje zbog čega je odobrenje za pregled tražila od Ministarstva prosvete, kad ono za to nije nadležno. Ali i ministar prosvete treba da objasni zašto je dao zeleno svetlo direktorki, a sada od nje traži ostavku.

Kakva su prava

MUP je utvrdio da u slučaju klinike "Ecim", zatvorene odlukom Ministarstva zdravlja, nije reč o dečjoj pornografiji. MUP je saopštio da nije reč ni o pedofiliji niti trgovina ljudima, ali da je, mimo zakona i propisa, osoblju te klinike odobren pregled učenika Osnovne škole "Jovan Dučić" bez znanja njihovih roditelja. Vidan Hadži-Vidanović, istraživač Beogradskog centra za ljudska prava, kaže da je tako prekršen niz propisa.

"Jasno je da su prekršene odredbe međunarodnih instrumenata kojima je pristupila Srbija i Crna Gora, osnovne odredbe porodičnog zakonodavstva Srbije i odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti jer je jasno ukazano, u članovima ovog poslednjeg zakona, a koji regulišu pitanje medicinskog tretmana dece, da prvo treba pitati njihove roditelji, odnosno staratelje", kaže Hadži-Vidanović.

Hadži-Vidanović objašnjava da je u Srbiji, uprkos činjenici da nisu poštovana prava ni roditelja ni dece, do pravnog zadovoljenja veoma teško doći. "Na žalost, kod nas je većina tih prava ili neutuživa ili su postupci suviše komplikovani i teški da bi se došlo do bilo kakve vrste zadovoljenja. Ne postoji krvivično delo protiv, recimo, vršenja neovlašćenih medicinskih eksperimenata. To je predviđeno u novom nacrtu Krivičnog zakona, međutim, trenutno, u krivičnom zakonodavstvu takvo eksperimentisanje je predviđeno samo u kontekstu povrede humanitarnog prava", kaže on.

Roditelji se mogu obratiti jedino zdravstvenim nadzornim organima, koji mogu kazniti kliniku "Ecim" s 10.000 dinara zbog neovlašćenog vršenja pregleda, objašnjava Hadži-Vidanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: