Slučaj privatne klinike

Jedna privatna klinika u Beogradu zatvorena je zbog toga što je testirala đake u Srbiji neodobrenim metodama; nema pedofilije.

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2005.

16:46

Default images

"Policija je za sada utvrdila da se ne radi o dečjoj pornografiji, pedofiliji niti trgovini ljudima. Kada sve provere budu završene, javnost će biti upoznata sa rezultatima istrage", navodi se u saopštenju policije i dodaje da je privatna ordinacija "Ecim", u okviru Udruženja "Ju", po nalogu Ministarstva zdravlja zatvorena do daljnjeg.

Takođe, u saopštenju MUP-a stoji i da policija sa inspektorima ministarstava zdravlja i prosvete, tržišnom i sanitarnom inspekcijom, "proverava rad i metode (BDROT) koje nisu priznate u zvaničnoj medicini", koja se primenjuje u Srbiji.

Međutim, ljudima sa te klinike, a još nije sigurno da li su svi lekari, odobreno je da mimo zakona i propisa pregledaju školsku decu bez znanja roditelja. Pitanje je ko je tako nešto odobrio i da li će sva odgovornost biti prebačena na direktorku škole u kojoj je obavljen taj pregled.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je Ministarstvo zatvorilo kliniku "Ecim" zbog propusta u radu, odnosno primene alternativnih metoda lečenja koje je privatna ordinacija “Ecim” koristila prilikom pregleda đaka O.Š. “Jovan Dučić”. Milosavljević, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje da li je tačna nezvanična informacija da vlasnik ordinacije, izvesni Miodrag Stanišić, nema diplomu Medicinskog fakulteta. Po zakonu, osnivač privatne ordinacije mora da ima zvanje lekara i uverenje o završenom stručnom ispitu.

"Ne možete vi ući i vršiti sistematski bilo kakvom metodom koja nije dozvoljena, propisana, odobrena, a nije u ovom slučaju, bez obzira što je ona neškodljiva i neinvazivna. To prekoračuje posao bilo koje ordinacije, pa i ove", kaže Milosavljević.

"Ordinacija je dobila potpuno legalno dozvolu za rad kao ordinacija za opštu medicinu, mislim krajem 2004. Dozvolu za rad i privatnim i državnim ustanovama izdaje Ministarstvo zdravlja, niko drugi", kaže Milosavljević. On nije hteo da ulazi u priče i tumačenja o diplomi vlasnika ordinacije. "Mi ćemo ispitati sve detalje vezane za ovaj slučaj i za sve okolnosti", rekao je on.

Alternativno...

Tomica Milosavljeviæ
Tomica Milosavljević ranije je rekao da je klinika zatvorena jer je koristila alternativnu metodu koja rano otkriva šećernu bolest. U pitanju je eksperimentalna metoda "Bi-digital-o-ring-test".

"Konstatovano je i da je osnivač ordinacije, uz navodnu saglasnost ministra prosvete, bez ikakvog odobrenja Ministarstva, obavljao pregled školske dece, osam odeljenja u Osnovnoj školi 'Jovan Dučić' na Novom Beogradu, 25. i 26. aprila, upravo tom metodom. To su potvrdili direktor škole, učiteljica koja je prisustvovala pregledima i profesor fizičkog vaspitanja. To znači da je rad ordinacije protivan zakonu i zbog toga je izrečena zabrana koja je stupila na snagu odmah", rekao je Milosavljević.

Ministarstvo: Možda i smena direktorke

Ministarstvo zdravlja nije odobrilo pregled  Bi-digital-o-ring-metodom, a jedino odobrenje klinika je imala od ministarstva prosvete i ministra Slobodana Vuksanovića.

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović traži od uprave škole da preduzme sve mere, uključujući smenu direktorke, ako je testiranje đaka obavljeno bez znanja i saglasnosti roditelja. Navodeći da principijelno uvek daje saglasnost na kontrolu zdravlja đaka, Vuksanović je naveo da su za poštovanje propisa i procedure odgovorni direktor i rukovodstvo škole, saopštilo je Ministarstvo prosvete: "Svi znamo da se zdravstvena kontrola dece obavlja u najbližem opštinskom domu zdravlja, odnosno u nadležnoj školskoj ambulanti."

Na pitanje da li je Ministarstvo dalo odobrenje da privatna klinika ima pravo da pregleda đake, Vukasanović je odgovorio: "Mi dajemo saglasnost, kao Ministarstvo prosvete, rutinski direktorima za svaku vrstu kontrole zdravlja, u principu to je naša dužnost."

Međutim, Želimir Popov, zamenik bivšeg ministra prosvete Gaše Kneževića, za B92 kaže da je Ministarstvo prosvete u ovom slučaju postupilo u potpunosti izvan svojih nadležnosti: "Zamislite vi sad da dođe neko u školu i traži da se izvrši ekprementalno istraživanje nekog leka, znači onda to treba da radi škola, a ne bolnica. To su vrlo komplikovane procedure kad je korišćenje nekih novih metoda u dijagnostikovanju nekih bolesti ili primena nekog novog leka u pitanju. Za to je potpuno nadležno Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete sa tim nema veze. Ministarstvo je trebalo u ovom slučaju da vrati taj zahtev školi i da kaže 'Mi za to nismo nadležni' ili da prosledi Ministarstvu zdravlja i da traži od njih mišljenje."

Istraživač Beogradskog centra za ljudska prava Vidan Hadži Vidanović kaže da u Srbiji ne postoji telo za zaštitu dečjih prava prava, kome roditelji mogu da se žale.

Vidanović je za B92 rekao da su, u slučaju pregleda dece na privatnoj klinici "Ecim", prekršene evropske konvencije o ljudskim pravima i pravima deteta, ali i nekoliko odredbi domaćih zakona: "Na žalost, kod nas je većina tih prava ili neutuživa ili su postupci isuviše komplikovani i teški da bi se došlo do bilo kakve vrste zadovoljenja. Ono gde bi se roditelji mogli obratiti su zdravstveni nadzorni organi, koji mogu kazniti kliniku sa 10.000 dinara zbog neovlaščćenog vršenja pregleda."

Sumnje roditelja

Otac jedne desetogodišnje devojčice, koja je pregledana na ovaj način, izjavio je juče da je došao do podatka da su "Ecim" i O.Š. "Jovan Dučić" dobile saglasnost od Ministarstva prosvete Srbije, ali ne i Ministarstva zdravlja, da korišćenjem pomenute metode ispitaju koje dete ima predispozicije za dobijanje šećerne bolesti.

"Saznao sam da metoda koju su oni primenjivali nije odobrena u našoj zemlji. Čudno mi je bilo i da privatna ordinacija pristaje da besplatno obavi takvu vrstu pregleda i to ni manje ni više nego na 1.000 učenika. Zbog niza zajedničkih sumnji, roditelji su se udružili i medicinskoj inspekciji prijavili slučaj", kaže taj otac.

Pošto je saznala za preglede, načelnica Medicinske inspekcije Ministarstva zdravlja Danica Mihajlović izdala je hitnu naredbu da tročlana inspekcija Ministarstva izvrši inspekciju u "Ecimu".

Metode

Inače, klinika "Ecim", iako je po rečima ministra prosvete registrovana za opštu medicinu, ima svoj sajt na kome prezentuju isključlivo pomenutu alternativnu metodu, o kojoj danas nismo uspeli ništa da saznamo. Nekoliko lekara specijalista endokrinologije reklo nam je da prvi put čuju za taj metod. A policija saopštava da zajedno sa resornim ministarstvima i inspekcijama radi na proveri te metode koju primenjuje ordinacija.

Klinika "Ecim" (Evropski centar za integrativnu medicinu) na svojoj Internet stranici navodi da se bavi alternativnom metodom pristupa zdravlju i dijagnostici, uz korišćenje preporuka Svetske zdravstvene organizacije. Oni navode da u SAD postoji nekoliko desetina sličnih centara, a da se rad "Ecima" zasniva na učenjima profesora Omure iz Njujorka, koga je pre nekoliko meseci priznao Kejmbridž. Njemu se pripisuje dijagnostička metoda Bi-Digital O-Ring Test (BDORT).

Tu metodu su koristili lekari odeljenja za neurohirurgiju Instituta za kliničku medicinu Univerziteta u Cukubi u Japanu, a jedno testiranje objavljeno je u bazi podataka Nacionalnog centra za biotehnološke informacije SAD. Ovakve metode i dalje se ispituju u svetu, a u Srbiji ne postoji ni zakon koji bi se bavio alternativnim metodama lečenja, čak ni onim koje su u svetu priznate.

Momir Dunjić, jedan od lekara koji su obavljali sistematski pregled, rekao je za "Politiku” da je reč o novoj neinvazivnoj alternativnoj metodi koja se primenjuje u Japanu i drugim zemljama. "Napravili smo grešku što nismo sačekali da ova metoda bude zvanično prihvaćena. Predali smo zahtev Komisiji za priznavanje novih metoda pri Ministarstvu zdravlja pošto znamo da je u pripremi zakon o alternativnim metodama lečenja. Nismo imali dozvolu roditelja. Tačno je da smo fotografisali decu, ali to je bilo samo za našu internu kartoteku. Imali smo najhumanije namere" rekao je Dunjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: