Situacija pod kontrolom

Situacija s poplavama na jugu Srbije se smiruje.

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2005.

10:29

Default images

Posle jučerašnjeg velikog izlivanja vode u Leskovcu, Nišu, Merošini, kao i kosovskom pomoravlju, zbog obilnih padavina u slivu Južne Morave, reke su se povukle u svoja korita i sada se saniraju poseldice od pololava. Jug Srbije danas je obišla ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković.

Ona je u Leskovcu rekla da će se za saniranje posledica od poplava morati koristiti i sredstava iz budžetske rezerve, jer je na računu namenjenom elementarnim nepogodima samo 60 miliona dinara.

Kako iz Leskovca izveštava dopisnik B92 Bratislav Ilić, prema zvaničnim podacima na području Leskovačke opštine poplavljno je 30 naselja i 25.000 hektara obradivog zemljišta. Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković, koja je obišla poplavljeno područje, izjavila je da je Vlada Srbije svesna situacije i da će u tom području, kao i u Banatu, preduzei sve mere. U ponedeljak ćemo odlučiti da iz Fonda za elemntarne nepogode uputimo jednokratnu pomoć, ali ne mogu da preciziram kolika će ta pomoć biti, jer je Fond već ispražnjen, rekla je Dulić Marković.

Predsednik opštine Leskovac Gojko Veličković kaže da su jedan od uzroka poplava obilne padavine, ali da je i ljudski faktor u ovoj situaciji bio remetilački. Građani su sami, otpadom i šutom, zapušili odvodne kanale i evo šta se desilo, ocenio je Veličković.

Nakon jučerašnjeg izlivanja, voda u većim rekama Južnoj Moravi, Veternici i Jablanici u stalnom je opadanju, međutim, sada je najkritičnije u prigradskim naseljima Bobištu i Ančiki, čiji su stanovnici cele noći pokušavali da odbrane svoje domove od poplava iz odvodnih kanala. Bujica je oštetila vodovode u Lebanu i Vučju, a stanovnicima tog područja voda se doprema u cisternama.

Problema s pijaćom vodom imaju i stanovnici u dolini Ribarske reke. Naime, Zavod za zaštitu zdravlja u Kruševcu upozorio je stanovnike sela pored Ribarske reke da vodu iz lokalnih ili privatnih vodovoda ne upotrebljavaju za piće, već da koriste flaširanu ili vodu iz cisterni.

Štab civilne zaštite obišao je najugroženija sela, koja su juče poplavljena, i uputio apel stanovništvu da se uključi u akciju raščišćavanja, uklanjanja oborenih stabala i nagomilanog otpada iz rečnih korita, kako bi vodotokovi bili oslobođeni. Najavljeno je da će se Komisija za procenu štete nastale jučerašnjim poplavama sutra sastati.

Opada i Tamiš

Jaša Tomiæ
Što se tiče poplava u srednjem Banatu, nivo Tamiša opada. Kod naselja Jaša Tomić Tamiš je od jutros opao za 10, a u poplavljenom području za šest santimetara, podaci su Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Krizni štab za otklanjanje posledica poplava saopštio je da i dalje postoje uslovi za isticanje vode, kao i da je stanje na svim odbrambenim linijama stabilno. U Jaši Tomić su nastavljeni radovi na pripremama za eventualno hitno zatvaranje proseka tamiškog nasipa kroz koji ističe voda, ukoliko to bude potrebno zbog mogućeg novog poplavnog talasa.

Vlada Srbije najavila je da će uskoro inicirati izmenu zakonodavnog okvira, kojim bi se u potpunosti pravno uredilo reagovanje nadležnih organa u slučaju elementarnih nepogoda. Vlada najavljuje i početak izrade akcionog plana izgradnje stambenih objekata za porodice čije su kuće srušene u poplavama kao i plan obeštećenja fizičkih i pravnih lica koja su pretrpela štetu.

Direktor Narodne kancelarije Dragan Đilas i predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević uručili su kriznim štabovima u poplavljenim banatskim selima Međa, Jaša Tomić i Sečanj 15 tona humanitarne pomoći. Ugroženima su dopremljeni odevni predmeti - čizme, kombinezoni i čarape, kao i namirnice - pirinač, krompir, konzervirana riba, začin C i flaširana voda. To je četvrti kontingent pomoći koji je prikupljen u zajedničkoj akciji Narodne kancelarije i RTV B92.

Tadić: Moramo biti organizovano društvo

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je za "Kažiprst" Radija B92, da je od ljudi iz Vlade Srbije dobio uveravanja da su sve vreme ozubiljno radili na saniranju poplava u srednjem Banatu. Ipak, potrebno je da se ministri dogovre oko poruka koje daju, kako ne bi došlo do problema, kao onoga što je bio posle izjave ministra za kapitalne investicije da je Vlada dve nedelje bila na odmoru, kaže Tadić.

Prema njegovim rečima, mora se utvrditi da li je i ko odgovran što se nije ranije reagovalo u odbrani od poplava: "Mi moramo biti organizovano društvo koje je u stanju da se bori protiv prirodnih nepogoda, kao protiv oružane agresije, a da bismo to bili moramo imati instutucije koje moraju odmah reagovati. Postoji jedan period u kom nije bilo jasno da li smo organizovano i odgovorno reagovali kao društvo na najavu poplava. Ja sam, dakle, tamo bio dan pošto je probijena brana u Rumuniji, tačnije u 12 sati sledećeg dana i građani su meni dali jedan izveštaj u kome su govorili da je odbrana funkcionisala do ponoći, a da je onda čitav sistem popustio i da je problem, po njihovom mišljenju, što se preventivno nije delovalo u prethodna tri dana. E sad, mene ta tri prethodna dana zanimaju."

Intervju s predsednikom Srbije Borisom Tadićem možete čuti sutra ujutro u emisiji "Kažiprst" od 9.30.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: