Nove poplave, stanje pod kontrolom

Nakon Banata poplavljena su i područja u Leskovcu, sela u Porečkoj dolini, Vučje, obodi Niša i Kruševca, ali se voda povlači.

Izvor: B92

Subota, 07.05.2005.

11:07

Default images

Krizni štab za poplave Republike Srbije ocenio je da je situacija u poplavljenim područjima u južnoj Srbiji pod kontrolom, kao i da se voda u tom području povlači. U saopštenju se navodi da nema većih šteta, kao i da je sanitarno-veterinarska inspekcija već reagovala i formirala krizni štab civilne zaštite.

Navodi se da su vodoprivredne organizacije zadužene za to područje iz Niša i Leskovca sa mehanizacijom intervenisale na terenu, kao i da su sanirani manji proboji kroz odbrambene linije.

Reka Veternica je poplavila deo centra Leskovca, a poplavljeni su i pogoni kombinata Letex. U blizini ovog preduzeća, policija je zabranila saobraćaj preko glavnog mosta u gradu, zbog sumnje da je oštećen. Prema podacima Centra za uzbunjivanje i javljanje, nivo Veternice u Leskovcu i dalje raste i trenutno je 345 santimetara što je dvaput više od nivoa kada se proglašava vanredna situacija.

Teška je situacija i u Vučju, gde je bujica srušila most, a poplavljeni su i pogoni kombinata Porečje. Na ovom području je pod vodom nekoliko sela, a meštani sami organizuju odbranu od poplave. Predstavnici mesne zajednice u Vučju kažu da su upozoravali nadležne organe da se ovako nešto može desiti:

"Mi smo se ovog pribojavali jako i zato smo pisali desetine zahteva na razne adrese, ali, nažalost, niko nije uslišio naše molbe. Nadamo se da će sada kada sve ovo vide izaći u susret i pomoći u regulaciji korita reke Vučjanke, koja je bujičarska reka i od koje stalno preti opasnost".

Više stotina hektara pod vodom je na području Grdelice, a u hidrološkoj stanici u ovom gradu je izmeren vodostaj od 210 santimetara, što je za 40 više od vanrednog vodostaja. Kako se saznaje vodovodi u Lebanu i Vlasotincu ne funkcionišu, a građani se obaveštavaju da ne koriste vodu iz gradskog vodovoda. Prema podacima meteorološke stanice u Leskovcu, za poslednja 24 sata je palo 40 litara kiše po metru kvadratnom.

Poplave i u kosovskom pomoravlju

Osim toga, zbog kiše koja više od 24 sata neprekidno pada na području kosovskog pomoravlja, reka Morava se na tom području izlila iz svog korita i najveće štete izazvala u Kosovskoj Vitini i tri okolna sela.

Predsednik opštine Kosovska Vitina Musa Misini rekao je da su od jutros u 3 sata mobilizovane jedinice Kosovskog zaštitnog korpusa, vatrogasci, policija i KFOR kao i jedinice civilne zaštite koje su evakuisale stanovništvo iz ugroženih područja. Misini je rekao da je situacija alarmantna, naročito u područjima gde visina vode dostiže 1,5 metara. Misini je rekao da ljudskih žrtava nema i dodao da je prema prvim procenama materijalna šteta izazvana poplavom velika. Prištinski mediji javili su da su i dva veća naselje u Uroševcu pod vodom.

Poplavljena niška prigradska naselja

Obilne kiše koje su u Nišu i okolini padale u poslednja 24 časa izazvale su poplave u niškim prigradskim naseljima i u opštini Merošina. U Nišu su se izlile Gabrovačka i Kutinska reka kao i Humski potok.

Zbog najnovijih padavina, u Nišu su i dalje na snazi vanredne mere u vodosnabdevanju koje su donete 18. aprila, pošto se zamutila voda u većem delu izvorišta iz kojih se Niš snabdeva pijaćom vodom.

U opštini Merošina izlile su se Krajkovačka, Jugbogdanovačka i Lepajska reka i poplavile više od 100 domaćinstva.

U Kruševcu obilne padavine su dovele do izlivanja potoka, voda u priobalnim delovima poplavila je njive i ušla u kuće u Modrici i Koševu, a put Kruševac-Ribarska Banja delom je blokiran.

Blagi porast Tamiša

Što se tiče poplavljenih oblasti u Banatu vodostaj Tamiša kod naselja Jaša Tomić je u blagom porastu, pa su nastavljeni radovi na zatvaranju proseka tamiškog nasipa kroz koji ističe voda sa poplaveljnog područja. To je saopštio republički Krizni štab za otklanjanje posledica poplava u srednjem Banatu, koji je naveo i da bi se u slučaju nailaska novog poplavnog talasa prosečeni nasip hitno zatvorio.

Medjutim, sada je problem epidemiološka situacija koja je nestabilna, ali zaraza, na sreću, nema. Osim toga, sutra bi trebalo da se počne sa rešavanjem još jednog velikog problema, odnosno uništavanje komaraca.

Direktor preduzeća za uništavanje insekata Žitohem Dušanka Djukić kaže da početak te akcije zavisi od povoljnih vremenskih uslova: "Biće uključeno osam aviona. Radiće se dva ili tri dana, zavisno od vremena, a ako nam vremenske prilike dozvole da krenemo to da radimo u nedelju, to bi bilo najbolje. Larvicidan tretman sada nećemo raditi jer je to ogromna vodena površina i mnogo bi koštalo", kaže Dušanka Đukić.

Preventivni značaj te akcije potvrdio je agenciji Beta i mikrobiolog iz Zrenjanina, Božo Jožef, koji je upozorio da postoji teoretska opasnost od pojave malarije : "Ne bih isključivao mogućnost da se pojavi čak i malaričan komarac u tim uslovima. U celoj situaciji bilo bi veoma neodgovorno tvrditi da je to nemoguće, pogotovo kada imamo veoma visoke temperature i velike površine plitke vode", kaže on.

Inače, pomoć od države u sanaciji štete, traže i žitelji srednjeg Banata koji su ostali bez svojih izvora prihoda. Jedan od njih je i Mirko Petrov koji je pre poplave koja je pogodila Jašu Tomić obrađivao nekoliko stotina hektara.

U ovom momentu se pod vodom nalazi nekoliko stotina jutara: "Vodom je uništeno oko sto jutara, jedno sedamnaest jutara ili deset hektara lucerke, koja mi je najpotrebnija za ishranu stoke". On kaže da je deo stoke morao da proda, zbog nedostatka hrane, ali da je cena po kojoj je stoka otkupljivana bila tridesetak evrocenti niža od uobičajene. Ipak, nakon prodaje dela stoke, ostalo mu je šesdesetak grla koju će prehraniti lucerkom koju je naknadno kupio. Bez pomoći države je ovakva situacija neizdrživa na duže vreme, kaže on: "Jedino da se proceni šteta, pa da se odloži plaćaje, ili da se nadoknadi šteta, da seljaci imaju samo tu parcelu i tu je naišla voda i on faktički ne može da živi dve godine. To je jako dug period".

Iz Vlade je najavljena je i još jedna akcija, a to je izrada akcionog plana izgradnje stambenih objekata za porodice čije su kuće srušene u poplavama kao i plan obeštećenja fizičkih i pravnih lica koja su pretrpela štetu. To je saopšteno nakon sastanka kriznog štaba republičke i vojvodjanske Vlade.

Kako vlada pliva u poplavama

(Fonet)
Vlada Jakovljević, šef Katedre za civilnu zaštitu na Fakultetu za civilnu odbranu, kaže da je Vlada mogla, a i trebalo je, da proglasi stanje elementarne nepogode. "Problem s postojećim Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda mogao je biti prevaziđen tako što bi stanje elementarne nepogode proglasilo Izvršno veće Vojvodine ili lokalna samouprava", kaže Jakovljević.

Praznine u zakonskoj regulativi mogle su biti prevaziđene i donošenjem uredbe, kako je to više puta činila vlada Zorana Đinđića, ali i vlade u vreme vladavine Miloševićevih socijalista.

"Vlada je to mogla da učini uredbom, kao što je to učinjeno kada je elementarna nepogoda zadesila Valjevo i Mionicu, slučaj zemljotresa iz 1999. Dakle, na snazi je bio isti Zakon o elementarnim nepogodama iz 1977, koji je i danas na snazi, ali je Uredbom o prikupljanju sredstava solidarnosti, pomoći i izgradnji ugroženog područja to regulisano", kaže Jakovljević.

Jakovljević kaže i da uredba ima prednosti u odnosu na zaključak koji je Vlada pre dva dana usvojila, a u kom se navodi da će iz budžeta biti potpuno obnovljene sve kuće i nadoknađena sva šteta.

"Da je doneta odluka o proglašenju elementarnih nepogoda bilo bi značajnih pogodnosti za pogođeno područje, odnosno građane. Oni bi bili oslobođeni jednog dela poreza, odnosno godišnjeg poreza na prihode, imovinu, u ovoj godini, a možda i u narednoj. Ako se proglasi elementarna nepogoda, moguće je angažovati odgovarajuće snage, sredstva, civilnu zaštitu, izvršiti njihovu mobilizaciju po osnovu radne ili materijalne obaveze. Tu proizlaze i druge obaveze u pogledu međunarodne saradnje i traženja humanitarne pomoći", kaže on.

Ko je kriv

Predstavnici Vlade odbacili su kritike i poručili stanovništvu da će im sva šteta biti nadoknađena. "Neki, poput Borisa Tadića, Pokreta snaga Srbije i Tihomira Simića, smatraju da je u toku izborna kampanja i vode je na nesreći koja je zadesila srednji Banat", ocenio je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

Gostujući u "Vestima" TV B92 u u petak uveče, ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković rekla je da nije potrebno da Vlada kaže da je reč o elementarnoj nepogodi jer je Vlada toga svesna i to je očigledno stanje.

"Po Zakonu o vodama, ona je i proglašena. Znači, vanredna odbrana od poplava i sve to. Ne znači da, ako se kaže da je stanje elementarnih nepogoda, da će sad svakom biti nadoknađen duševni bol, patnja, krov nad glavom i sve to. To ni u jednom zakonu nigde ne piše. Nadam se da će svima krov nad glavom biti obezbeđen, mi ćemo dati sve od sebe", rekla je ministarka.

Međutim, predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će, kada se sve završi, biti neophodno utvrditi odgovornost. "Da li je sve učinjeno u ona prva tri dana kada je nagoveštavana poplava, što su institucije mogle da učine, određeni pojedinci, da ne dođe do poplave? Nisam siguran da su institucije radile svoj posao valjano, baš sve institucije, na početku. Voda ne može da čeka na utvrđivanje nadležnosti ili Vlada dođe sa godišnjeg odmora", kaže Tadić.

Šta je potrebno ugroženima

Predstavnici vodoprivredne Komisije za međudržavnu saradnju Srbije i članovi Štaba za odbranu od poplave Rumunije dogovorili su se o zatvaranju proseka na Tamiškom nasipu jer postoji bojazan da bi novi prodori vode mogli dodatno da iskomplikuju situaciju.

U Jaši Tomiću voda postepeno opada, a ako se smanjenje nivoa vode nastavi ovim tempom poplave bi mogle da potraju još mesec do dva. Epidemiološka situacija je nestabilna, ali zaraza nema. Problem predstavaju septičke jame i poljski toaleti, odnosno opasnost da se njihov sadržaj izlije i prodre u vodovod.

Ugroženom stanovništvu potrebno je sve, od gumene obuće i odeće do konzervirane hrane, pijaće vode, opreme i hrane za bebe, lekova i sredstava za higijenu. Građani mogu da se obrate Narodnoj kancelariji ili da donesu pomoć u prostorije B92, u Bulevaru AVNOJ-a 64, svakog dana od 9.00 do 20.00.

A komarci?

Ako vremenski uslovi budu povoljni, u nedelju, 8. maja, počeće uništavanje komaraca na poplavljenom području Banata, kaže direktorka "Žitohema" Dušanka Đukić.

"Biće uključeno osam aviona. Radiće se dva ili tri dana, zavisno od vremena, a ako nam vremenske prilike dozvole da krenemo to da radimo u nedelju, to bi bilo najbolje. Larvicidan tretman sada nećemo raditi jer je to ogromna vodena površina i mnogo bi koštalo", kaže Dušanka Đukić.

Preventivan značaj akcije potvrdio je Beti i mikrobiolog iz Zrenjanina Božo Jožef, koji je upozorio na, teoretsku, opasnost od pojave malarije. "Ne bih isključivao mogućnost da se pojavi čak i malaričan komarac u tim uslovima. U celoj situaciji bilo bi veoma neodgovorno tvrditi da je to nemoguće, pogotovo kada imamo veoma visoke temperature i velike površine plitke vode", kaže on.

Lončar: Uskoro pravni okvir

U medjuvremenu, iz Vlada Srbije je najavljeno da će u narednom periodu ta institucija inicirati izmenu zakonodavnog okvira kojim bi se u potpunosti pravno uredilo reagovanje nadležnih organa u slučaju elementarnih nepogoda. To je za agenciju Beta izjavio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar: "Navedeni zaključak vlade je opšteobavezući pravni akt i to ne samo za ovu vladu koja ga je donela, i njene nadležne organe, već i za sve buduće vlade. Pravno dejstvo zaključka vlade trajaće sve dok se nastala šteta ne sanira u potpunosti".

Lončar je pozvao i sve dobronamerne političare da dodju na poplavljena područja bez kamera i novinara, "zasuču rukave" i doprinesu saniranju posledica poplave. "Ako se neko odluči da prihvati ovaj poziv, na poplavom zahvaćenim područjima će u bilo koje doba dana ili noći zateći nekog od članova Vlade Srbije ili visokih funkcionera njenih nadležnih organa", rekao je Lončar.

Iz Vlade je najavljena je i još jedna akcija, a to je izrada akcionog plana izgradnje stambenih objekata za porodice čije su kuće srušene u poplavama kao i plan obeštećenja fizičkih i pravnih lica koja su pretrpela štetu. To je saopšteno nakon sastanka kriznog štaba republičke i vojvodjanske Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: