Pasoši samo u otadžbini

Od prvog januara iduće godine građani SCG u inostranstvu više neće moći da dobijaju pasoše u konzulatima SCG.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2005.

11:27

Default images

Oni će moći da ih nabavljaju isključivo u domovini, piše list "Danas". U skladu sa uslovima koje propisuje Evropska unija, Državna zajednica Srbija i Crna Gora je obavezna da od nove godine počne zamenu pasoša, s obzirom na to da ti dokumenti moraju biti izrađeni po najsavremenijim bezbednosnim standardima, tzv. smart tehnologiji, koja se uveliko primenjuje u svim članicama EU i drugim zemljama u svetu.

To je jedan od uslova da se u te zemlje, posebno potpisnice Šengenskog sporazuma, putuje bez viza, odnosno da SCG dospe na "belu šengensku listu". Pošto sadašnji pasoši ne zadovoljavaju stroge standarde EU jer ih je relativno lako falsifikovati, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je obezbedilo odgovarajuću savremenu opremu za izradu pasoša po novim standardima.

Sve dok istu takvu opremu ne dobiju i ambasade, odnosno konzulati SCG, svi njeni građani u dijaspori će nove putne isprave da vade samo u mestima stalnog boravka u Srbiji ili Crnoj Gori. Pasoši kojima ističe važnost neće moći da se produžavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: