U Britaniji izbori u Njujorku bombe

U vreme kada su u Britaniji otvarana biračka mesta, u Njujorku su ispred zgrade britanskog konzulata eksplodirale dve bombe.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2005.

10:52

Default images

Eksplozija se dogodila oko 4 sata ujutru po tamošnjem vremenu. Povređenih nema, a policija još istražuje moguće motive tog napada. Inače, u Britaniji se danas održavaju izbori za poslanike Donjeg doma parlamenta.

U eksploziji nije bilo žrtava, a naneta je manja materijalna šteta, za B92 javlja dopisnik Glasa Amerike Helena Đorđević. Reč je o improvizovanim bombama, za koje policija kaže da su nalik dečijim igračkama kojima je dodat barut. One su bile postavljene u žardinjeru ispred poslovne zgrade od 15 spratova, u Trećoj aveniji na Menhetnu, u kojoj se, na X spratu, nalazi britanski Konzulat.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg kaže da za sada niko od građana Njujorka nije imao ništa da prijavi policiji od sumnjivih aktivnosti. Prema njegovim rečima, stanovnici okolnih zgrada su čuli ekspoziju, ali nisu ništa videli. "Prema izveštajima, očevici posle eksplozije nisu nikoga videli, ljudi su čuli dve eksplozije, i to je sve što imamo za sada. Ali, nastavljamo istragu, ispitujemo sve, i vratare i obezbeđenje u susednim zgradama, kao što se od nas i očekuje", kaže Blumberg.

On kaže i da ne treba prejudicirati zaključke o motivima, ikao se danas održavaju izbori u Britaniji: "U ovom trenutku, niko nije preuzeo odgovornost za ovo, nije bilo poziva koji bi objasnili zbog čega ova eksplozija i ko je bio meta. Ne znamo koji su motivi, još uvek istražujemo. Ali, za sada nema razloga da izvodimo zaključke da je iko u toj zgradi bio meta."

U samom Njujorku danas je mirno, nema nikakvih pretnji, ne diže se ni stepen uzbune, a  Konzulat će raditi kako je uobičajeno. Predstavnici njujorške policije i gradonačelnik Blumberg kažu da ozbiljno shvataju incident, ali je Blumberg ujedno poručio i da je Njujork bezbedno mesto kao i bilo koji drugi grad i poručio posetiocima i turistima da i dalje nastave da dolaze u taj grad.

Toni Bler ponovo?

Prema istraživanjima javnog mnjenja pred same izbore u Britaniji, laburisti imaju najviše šansi da pobede na izborima i zadrže vlast.

Glavni rivali na današnjim izborima u Britaniji su lider konzervativaca Majkl Hauard i lider laburista i sadašnji premijer Toni Bler. I pored strahovanja Blerovih laburista da bi zbog apstinencije mogli da izgube na izborima, poslednja istraživanja su pokazala da će na izbore izaći oko 60 odsto od 44,2 miliona upisanih birača.

Naime, ranija istraživanja pokazala su da je Bleru opala popularnost i da bi Britanci mogli da se uzdrže od glasanja zbog podrške koju je sadašnji premijer bez rezerve dao Amerikancima u ratu u Iraku. Slično razmišljaju i Britanci koji su danas išli na izbore. Jedan anketirani Britanci rekao je da ne misli da je dobra ideja da Bler ostane na vlasti posle rata u Iraku, ali da to nije presudno uticalo na njegovo opredeljivanje. "Lično ne marim što je Bler ušao u rat u Iraku, ali osnova na kojoj smo ušli u rat je bila potpuno pogrešna. Takođe, što se ekonomskih pitanja tiče mislim da vlada troši milijarde i milijarde funti poreskih obveznika bez nekog velikog efekta", rekao je drugi Britanac.

Laburisti će, uz moguć gubitak mesta, zadržati većinu u parlamentu, a izvesni gubitak pretrpeće i konzervativci. Stranka koja osvoji većinu mandata, formira vladu, a njen lider postaje premijer.

Biračka mesta se zatvaraju u 21.00. Prvi zvanični rezultati očekuju se oko 23.00, a kompletniji rezultati noćas oko 1.00 po srednjeevropskom vremenu. Prvi potpuni rezultati očekuju se tokom sutrašnjeg dana, sa izuzetkom Severne Irske, gde će konačni rezultati biti poznati u subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: