Obećanja, obećanja

Voda u poplavljenim područjima se povlači. Još nije proglašeno stanje nepogode zato što je Vlada Srbije bila na odmoru dve nedelje.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2005.

15:55

Default images

Situaciju komplikuje toplo vreme zbog mogućnosti zaraze, ali i najave novih kiša tokom večeri. Prema prvim procenama, bez krova nad glavom ostalo je oko 600 ljudi, ali Vlada Srbije još nije proglasila stanje elementarne nepogode i to zbog praznika.

Iako se procenjuje da najavljene kiše neće bitnije uticati na nivo vode u poplavljenom području, šef kriznog štaba Opštine Sečanj, Dušica Karabedž, kaže da se ubrzano radi na odbrani onih delova sela Jaša Tomić koji do sada nisu poplavljeni: "Dižu se nasipi kao prsten oko dela sela koji nije potopljen. Što se tiče epidemiološke situacije, sve je pod kontrolom, nema slučajeva zaraza, mada nam ovo toplo vreme ne ide na ruku. Puno životinja je ostalo potopljeno pod vodom. Najveći problem koji sada imamo, na čijem rešenju radimo, jeste da evakuišemo ljude iz školske zgrade gde su smešteni, da bi deca u ponedeljak normalno mogla da krenu u školu. Te zgrade treba da se operu, dezinfikuju, možda i okreče. Isto tako, tražićemo da đaci osmog razreda iz opštine Sečanj budu oslobođeni polaganja prijemnog ispita zbog stresa kojim su bili izloženi."

Stručnjaci Zavoda za preventivnu medicinu Vojno-medicinske akademije obići će sutra područje ugroženo poplavama, najavljeno je iz Ministarstva odbrane SCG. U saopštenju se ističe da stručnjaci VMA prate ukupnu zdravstvenu situaciju u području srednjeg Banata, a da će to područje obići da bi dobili "neposredan uvid u situaciju na terenu". Dodaje se i da je načelnik Instituta za higijenu VMA, pukovnik Mladen Milivojević uključen u koordinaciono telo Republičkog kriznog štaba za higijensko-epidemiološku asanaciju poplavljenih područja.

Prema prvim procenama, u poplavama je srušeno oko 200 kuća. Šteta se i dalje procenjuje, pa ovi podaci nisu konačni. Što se tiče zemljišta, pod vodom je oko tri i po hiljade hektara, ali su od podzemnih voda ugrožene sve oranice. Ipak, Vlada Srbije još nije raspravljala o zahtevu da se proglasi stanje elementarne nepogode u srednjem Banatu. Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić objašnjava i zašto: "Vi znate da dve nedelje vlada nije radila. Nije bilo sednica vlade, sutra je sednica vlade i o tome ćemo razgovarati."

Stigla sredstava za Zrenjanin

Ronioci tragaju za telima (Beta)
Sredstva za finansiranje potrage za stradalima u autobuskoj nesreći na Žabaljskom mostu i pomoći njihovim porodicama uplaćena su na račun Skupštine opštine Zrenjanin, rečeno je agenciji Beta u opštini.

Rukovodilac finansijske službe SO Zrenjanin David Dimkić rekao je da je uknjižena pomoć Vlade Srbije od deset miliona dinara namenjena finansiranju potrage i za pomoć porodicama postradalih.

Sredstva za traganje za nestalima i za pomoć njihovim porodicama obećao je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

U potrazi za nestalim putnicima autobusa "Autobanata" koji je 15. aprila nakon saobraćajnog udesa sleteo u reku Tisu sa Žabaljskog mosta, učestvuju timovi specijalaca civilne zaštite, žandarmerije i nekoliko ronilaca iz Mađarske. Pedesetak učesnika u potrazi za nestalim licima već skoro nedelju dana boravi u hotelu "Kaštel" u Ečki kod Zrenjanina.

Osim toga SO Zrenjanin je ribarima koji pretražuju obale reke do sada dala 330 litara benzina, dok je opština Vrbas dala 50, a opština Žabalj 20 litara. Među nestalima osim stanovnika opštine Zrenjanin ima ih i iz Vrbasa i Žablja, kao i još nekoliko vojvođanskih opština iz kojih do sada nikakva pomoć nije ponuđena.

Nastavlja se akcija pomoći

Akcija pomoći postradalima u poplavama, koju organizuju B92 i Narodna kancelarija predsednika Srbije, traje i dalje. Pomoć se može donositi u prostorije B92 u Bulevaru Avnoja 64 na Novom Beogradu, svakoga dana od 9 do 20 časova.

Apelu za pomoć poplavljenom području danas su se, pored građana, odazvale i privatne kompanije, kaže Saša Mirković, predsednik Upravnog odbora B92: "Zahvaljujemo se svima koji  su se odazvali apelu za pomoć. Po količini robe koja se donosi kod nas primećujemo da se i građani i privatne kompanije u sve većem broju uključuju u humanitarnu akciju. Sutra će predstavnici B92 i Narodne kancelarije obići ugrožena područja i tamo u neposrednom kontaktu sa ljudima videti šta im je sve potrebno. Treba reći da sa porastom temperatura postradalima nije neophodna topla odeća i obuća, već pre svega gumene čizme i kombinezoni koji ne propuštaju vodu, konzervirana hrana, voda za piće, sredstva za higijenu, donji veš i oprema za bebe."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: