Porodice poginulih protiv Blera

Porodice britanskih vojnika poginulih u Iraku nameravaju da tuže premijera Tonija Blera zbog "prevare" oko invazije na Irak.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2005.

19:02

Default images

Dva dana pred izbore u Britaniji, rođaci vojnika poginulih u Iraku doneli su protestno pismo u Blerovu rezidenciju. Na taj način počeli su kampanju čiji je cilj da se pokrene sudski spor protiv britanske vlade, kako bi se osporila legalnost rata u Iraku. Porodice su odlučile da pokrenu tužbu pošto su pročitale predratni savet glavnog tužioca koji je izazvao sumnje oko legalnosti invazije.

"Neke porodice su ozbiljno zabrinute da su njihova deca poginula u nelegalnom ratu", navodi se u saopštenju organizacije Porodice vojnika protiv rata.

Bler insistira da je podrška glavnog tužioca lorda Goldsmita ratu u Iraku i bez rezolucije UN bila "nedvosmislena". Pitanje Blerovog integriteta i njegove odluke da podrži SAD u invaziji na Irak dominiralo je prošle sedmice predizbornim kampanjama. U ponedeljak, supruga poslednjeg vojnika koji je ubijen u Iraku direktno je optužila Blera za smrt. "To je krivica Tonija Blera", rekla je udovica Entonija Vejkfilda koji je poginuo u eksploziji bombe na putu u južnom Iraku. "On je poslao sve one vojnike. Nije smeo to da učini".

Od početka rata u Iraku, marta 2003. godine, poginula su 83 britanska vojnika. I porodica engleskog vojnika Entonija Vejkfilda, koji je juče poginuo u Iraku, krivi premijera Tonija Blera za njegovu smrt. Dvadesetčetvorogodišnjigardista iz Njukastla poginuo je u eksploziji bombe u Iraku.

Entonijev brat Pol kaže da Bler nije trebalo da ga pošalje u rat: "Nije trebalo da ode u Irak. Mislim da nije imao poseban razlog da ide tamo. Neki članovi porodice žestoko su se pobunili kada je otišao i sada nemaju lepe reči za Tonija Blera."

Pol kaže da su članovi porodice molili Entonija da ne ide u Irak, ali je on insistirao, jer je to njegov posao: "Bojao se rizika, ali ih je bio svestan. Mi smo ga podržavali, moja porodica, njegova verenica. Svi smo ga podržavali, ma kakvu odluku da donese u vezi sa vojskom."

Premijer Toni Bler kaže da razume bes porodice, ali da stoji iza odluke da se ratuje protiv Iraka: "Dobio sam informaciju o tome i izrazio sam saučešće porodici. To još jednom pokazuje kakav posao i kakve žrtve britanski vojnici podnose u Iraku, kako bi toj zemlji pomogli da postane demokratska i stabilna, kako ne bi više predstavljala pretnju tom regionu i svetu u celini. Svi mi treba da budemo beskrajno zahvali na poslu koji britanski vojnici obavljaju."

Saučešće porodici uputili su i Blerovi protivnici na izborima, vođa konzervativaca Majkl Hauard i lider liberal-demokrata Čarls Kenedi. Hauard kaže da ne krivi Blera za smrt vojnika, ali da je glupo što je uopšte išao u rat.

S obzirom da te optužbe dolaze samo dva dana pred izbore u Engleskoj, jasno je da će imati efekat na biračko telo. Prva istraživanja pokazuju veliko kolebanje glasača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: