Poplave u defanzivi

Situacija na poplavljenom području srednjeg Banata se stabilizuje, a u toku je ojačavanje zaštitnih nasipa.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2005.

10:04

Default images

Nivo reke u najugroženijim mestima, Međi i Jaši Tomiću, u stagnaciji je, odnosno u blagom opadanju. Krizni štab za otklanjanje posledica poplava saopštio je da su u Vojvodini u toku radovi na ojačavanju nasipa koji treba da spreče širenje poplava. Prema rečima predsednik Komisije za informisanje u opštini Žitište Dušana Milićeva, situacija u Međi je ipak i dalje vrlo nestabilna.

"Istina je da nivo vodostaja Tamiša miruje, ali zabrinjava novi prodor vode u naselje. Voda svakim časom sve više nadire prema ulicama koje su poplavljene i iz časa u čas osvaja nove kuće, pa je tokom noći bilo novih iseljavanja stanovnika Međe. U ovom trenutku epidemiološka situacija je dobra, mada je sve više leševa koji plivaju iz susedne Rumunije jer je u neposrednom susedstvu stradala gotovo cela jedna farma svinja, a leševi životinja plutaju i prema Međi", rekao je on. Milićev kaže da u Međi nema pijaće vode i da ugroženom stanovništvu nedostaje konzervirana hrana.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i potpredsednik Kriznog štaba za otklanjanja posledica poplave u srednjem Banatu Dragoslav Petrović obišli su poplavljena područja. Pajtić je rekao da će, kako bi se pomoglo đacima sa ugroženog područja, već na sutrašnjoj sednici Izvršnog veća Vojvodine predložiti da se usvoje mere koje bi oslobodile đake sa ovih područja da polažu prijemne ispite za upis u srednje škole.

Mađarska županija Čongrad ponudila je pomoć u sanaciji i dezinsekciji terena kada se voda povuče sa deset specijalizovanih vozila u trajanju od deset dana, rekao je Pajtić. Dragoslav Petrović je rekao da je Krizni štab doneo odluku da počne energična drenaža na ugroženim terenima. Oko 13 časova i 15 minuta otvoren je deo nasipa prema Begeju, čime se područje sela Međe oslobađa pritiska vode. Iako je u rejonu naselja Jaše Tomić nivo vode opao za šest centimetara, u toku noći otvoriće se dva nova prolaza između dva jezera, što će ubrzati oticanje vode.

Problem pravi i temperatura

Neočekivano visoka temperatura za ovo doba godine u poplavljenom području srednjeg Banata dodatno otežava situaciju, kaže za B92 predsednik opštine Sečanj, Predrag Milošević.

"Sunce nam stvara problem što topi sneg, a drugi problem nam stvara što u ovom trenutku radimo asanaciju terena, znači izvlačimo preko 3.000 uginulih životinja. Izvukli smo, prema mojoj proceni, oko 50 odsto i u pojedinim delovima mesta se oseća neprijatan miris tih uginulih životinja i to nam sada stvara velike probleme. Što se tiče same reke Tamiš, voda stoji nekih 20 sati. Što se tiče naselja Jaša Tomić, voda je u opadanju za 5 do 6 centimetara", kaže Milošević.

Milošević kaže da će od Vlade Srbije zatražiti da na sutrašnjoj sednici proglasi elementarnu nepogodu na teritoriji opštine Sečanj.

Epidemiološki stabilno

U Jaši Tomiću vodostaj je juče bio niži za šest centimetara nego u nedelju, a pad nivoa Tamiša se očekuje i narednih dana, rekla je šef Kriznog štaba opštine Sečanj Dušica Karabedž.

"U Jaši Tomiću i dalje podižu odbrambene nasipe, pravi se prsten oko sela za slučaj da voda počne ponovo da nadolazi. Epidemiološka situacija je stabilna, nema zaraženih životinja, a sve preživele životinje su vakcinisane. Do sada je oko 80 posto leševa uginulih životinja izvučeno, ali je problem izvlačenje leševa koji su ostali pod srušenim objektima, a to će biti moguće tek kada voda potpuno opadne", kaže ona.

Juče je formirano Koordinaciono telo za higijensko-epidemiološku asanaciju terena. Inspekcija i epidemiolozi obilaze ugrožena područja, a za sada nema povećanja broja obolelih od zaraznih bolesti.

Problem i hrana za stoku

Meštani sela koja su ugrožena, pored brojnih problema koje moraju da rešavaju, suočavaju se i sa nedostatkom hrane za preživelu stoku.

Pošto je najveći deo pašnjaka poplavljen, a nadošla voda odnela je seno u potopljenim domaćinstvima, meštani sela Jaša Tomić prinuđeni su da kose travu sa ulice kao jedinu preostalu zalihu hrane za svoju stoku.

Zalihe sveže hrane za stoku na samom su izmaku. I pored određenih količina koje dolaze u selo, zalihe sveže trave i sena nikako nisu dovoljne. "Trenutno, jedino oko kuća ima sveže trave za našu stoku. Ovo je strasno. Imam 70 jarića, njima svaki dan treba sveža trava koje ovde nema! Ja živim od te stoke. To mi je jedini izvor prihoda", kaže Semenji Ištvan. 

Preživele životinje u najugroženijim selima tokom poslednjih nekoliko dana preventivno su vakcinisane. Izveštaji veterinarskih specijalista govore da nema opasnosti od širenja stočnih infekcija ili pojave besnila.

Prikupljeno nekoliko miliona

Akcija pomoći koju organizuju Narodna kancelarija i B92 se nastavlja. I pored toga što su praznici, odziv građana za pomoć ljudima u poplavljenim područjima u srednjem Banatu je dobar, a za šest dana sakupljena je pomoć vredna nekoliko miliona dinara.

I ove nedelje predstavnici B92 i Narodne kancelarije obilaziće ugroženo stanovništvo kako bi u neposrednom kontaktu s njima saznali šta im još treba jer do mnogih još nije stigla pomoć iz centralnih magacina, a koordinatori akcije pomoć dele građanima.

Pošto se predviđa da povlačenje vode može potrajati i dva meseca, pomoć stanovništvu u srednjem Banatu je i dalje potrebna. Najneophodniji su konzervirana hrana, gumena obuća i odeća, voda za piće i sredstva za higijenu. Pomoć treba doneti u prostorije B92 u Bulevaru AVNOJ-a 64, na Novom Beogradu, od 9 do 20 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: