Nivo vode lagano opada

Stanje na poplavljenom području u srednjem Banatu je stabilno, a promene se ne očekuju ni sledećih dana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2005.

10:19

Default images

Dalji razvoj situacije zavisi od hidrometeroloških uslova na uzvodnom delu Tamiša. Nivo reke u najugroženijim mestima Međi i Jaši Tomiću je u stagnaciji, odnosno u blagom opadanju. Krizni štab za otklanjanje posledica poplave saopštio je da su u Vojvodini u toku radovi na ojačavanju nasipa kojima bi trebalo da se spreči dalje širenje poplave.

Prema rečima predsednika Komisije za informisanje u opštini Žitište, Dušana Milićeva, situacija u Međi i dalje je vrlo nestabilna: "Istina je da nivo vodostaja Tamiša danas miruje, međutim, zabrinjava novi prodor vode u naselje. Voda svakim časom sve više nadire prema ulicama koje su poplavljene i iz časa u čas osvaja nove kuće, tako da je u toku noći bilo novih iseljavanja stanovnika Međe. U ovom trenutku epidemiološka situacija je još uvek dobra, mada je sve više leševa koji plivaju iz susedne Rumunije, jer je u neposrednom susedstvu jedna farma svinja gotovo cela nastradala i leševi životinja plutaju i prema Međi."

Milićev kaže da u Međi nema pijaće vode, kao i da ugroženom stanovništvu nedostaje konzervirana hrana.

Asanacija terena

U mestu Jaša Tomić vodostaj je niži za šest centimetara u odnosu na juče, a pad nivoa Tamiša se očekuje i u narednim danima, rekla je za B92 šef kriznog štaba opštine Sečanj Dušica Karabedž: "U mestu Jaša Tomić se i dalje podižu odbrambeni nasipi, pravi se jedan prsten oko sela za slučaj da voda počne ponovo da nadolazi. Epidemiološka situacija je stabilna, nema zaraženih životinja i sve preživele životinje su vakcinisane. Do sada je oko 80 posto leševa uginulih životinja izvučeno, koji su bili dostupni i koji plivaju pod vodom, međutim problem je izvlačenje leševa koji su ostali pod srušenim objektima, a to će biti moguće tek kada voda potpuno opadne."

Javno preduzeće "Vode Vojvodine" otvorilo je na Tamišu, kod mesta Jaša Tomića, tri nasipa kako bi voda sa poplavljenog područja oticala u reku.

Rukovodilac za odbrane od poplava Mirko Galonja kaže da je ta mera, kojom se sa plavnog područja u Tamiš sliva oko 150 kubika vode, najviše što se sada može učiniti: "Ne možemo više prosecati zato što usled nekih hidroloških razloga, ako naiđe novi poplavni talas, ako se padavine očekuju za dva - tri dana, mi moramo ponovo zatvoriti ove proseke kako voda ponovo ne bi ušla u Tamiš."

Inače, danas je formirano Koordinaciono telo za higijensko- epidemiološku asanaciju terena. Inspekcija i epidemiolozi obilaze ugrožena područja i za sada nema povećanja broja obolelih od zaraznih bolesti.

Akcija traje

I pored toga što su praznici, odziv garađana za pomoć ljudima u poplavljenim područjima u srednjem Banatu je veoma dobar. Za šest dana, koliko traje akcija B92 i Narodne kancelarije, sakupljena je pomoć u vrednosti nekoliko miliona dinara.

Najviše stiže pomoć u robi i hrani. U naše prostorije stigle su i kutije sa pamučnim stvarima i donjim vešom, koje je poslalo preduzeće "Jamil" iz Arilja. Pored velikih kompanija poput "Bambija", "Knjaz Miloša", "Hemofarma", akciji B92 i Narodne kancelarije pridružili su se brojni građani, koji pomoć u hrani i odeći donose u zgradu B92.

I ove nedelje predstavnici B92 i Narodne kancelarije obilaziće ugroženo stanovništvo kako bi u neposrednom kontaktu s njima saznali šta im još treba, jer do mnogih, nažalost, nije još uvek stigla pomoć iz centralnih magacina. Koordinatori akcije pomoć dele samim građanima. S obzirom na to da se predviđa da povlačenje vode može potrajati i dva meseca, pomoć stanovništvu u srednjem Banatu je i dalje potrebna. Najneophodnija je konzervirana hrana, gumena obuća i odeća, voda za piće i sredstva za higijenu. Vašu pomoć možete možete doneti u prostorije B92 u Bulevar AVNOJ-a 64, od 9 do 20 sati.

Starije osobe smeštene u Gerentološki centar

Starije osobe sa poplavljenih područja srednjeg Banata smeštene su u Gerontološkom centru u Zrenjaninu.

Direktor Centra Zorica Vučković rekla je Beti da je posle prvog vodenog talasa koji je ugrozio pogranična sela sečanjske opštine u Centru zbrinuto više od 30 starijih osoba. "U drugom naletu vode, koja je poplavila i deo žitištanske opštine, primili smo i osobe iz Jaše Tomića, Busenja i Međe. Ti ljudi su bili iscrpljeni i pod velikih stresom, pa im je odmah ukazivana i neophodna lekarska pomoć", rekla je Zorica Vučković.

U Centru dnevno boravi više od 60 osoba iz poplavljenih sela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: