U ponedeljak potvrda Studije

Šefovi diplomatija EU naložiće sutra Evropskoj komisiji da pripremi početak pregovora sa SCG o sporazumu o stabilizaciji.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 24.04.2005.

15:00

Default images

Jedan visoki zvaničnik luksemburškog predsedništva EU je, na pitanje novinara hoće li šefovi diplomatija EU sutra odobriti Studiju o izvodljivosti Evropske komisije, veoma jasno potvrdno odgovorio.

Ministri inostranih poslova Unije će na sastanku u ponedeljak u Luksemburgu prihvatiti povoljnu ocenu Evropske komisije o spremnosti SCG za sklapanje i sprovodjenje sporazuma, utoliko pre što je i poslednja neposredna smetnja otklonjena najavom optuženog generala Nebojše Pavkovića da će se predati Haškom sudu.

U Evropskoj uniji je prevagnulo mišljenje da Beograd i Podgoricu sad treba "nagraditi" za saradnju sa Haškim tribunalom, a tokom pregovora i sprovodjenja sporazuma o pridruživanju uticati na to da se svi politički i ekonomski uslovi postepeno i neizostavno ispune pre nego što Srbija i Crna Gora nadje pred uključivanjem u Uniju.

Ministri evropske Dvadesetpetorice će, takodje, ponoviti stav da vlade u Beogradu i Podgorici moraju nesmanjenom snagom nastaviti sve nužne političke i ekonomske reforme.

Savet ministara EU će primiti na znanje izveštaj Evropske komisije o koracima da se obezbedi "evropska budućnost Kosova" i sprovodjenje demokratskih standarda.

Sutra će Bugarska i Rumunija u Luksemburgu potpisati Sporazum o pristupanju Evropskoj uniji.

Kristina Galjak: Potvrda Studije

Savet ministara EU će pozdraviti odluku Evropske komisije i potvrditi pozitivnu studiju izvodljivosti za SCG najavila Kristina Galjak.

Kako je portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane kazala u izjavi za Blic, ona očekuje da će sve države članice EU imati pozitivno mišljenje o Studiji o izvodljivosti za SCG, jer su pozitivno ocenile napredak državne zajednice u ekonomskim reformama, stabilnosti institucija, kao i dosadašnju saradnju sa Haškim tribunalom. Ipak, ona ističe da će 25 predstavnika članica EU podvući važnost nastavka saradnje sa Tribunalom.

"Pozitivnom odlukom Saveta ministara počeće pripreme za pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Galjak.

Marović: Tražiću kraći put ka EU

Predsednik SCG Svetozar Marović kaže da će na Parlamentarnoj skupštini SE tražiti da za SCG bude "skraćen" put do EU. Podsećajući da je i za neke druge zemlje put ka Evrospkoj uniji bio skraćen, Marović objašnjava da Srbija i Crna Gora ne traži prečice ka evropskim institucijama, ali da je zemlja odlučna da taj proces ubrza i očekuje punu podršku EU u tome.

Marović će prisustvovati zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koji se održava 26. aprila u Strazburu, a taj poziv, prema njegovim rečima, predstavlja čast i poziv ohrabrenja Srbiji i Crnoj Gori na putu ka evropskim integracijama.

Loran: Značajna dostignuća

Direktor kancelarije generalnog sekretara Saveta Evrope i dugogodišnji šef posmatračke misije SE za Srbiju i Crnu Goru Žan Luj Loran izjavio je u intervjuu FoNetu u Strazburu da je SCG u proteklim mesecima imala značajna dostignuća u ispunjavanju obaveza koje je preuzela prilikom prijema u SE i da je to doprinelo i pozitivnoj oceni koju je Evropska komisija dala za Studiju o izvodljivosti.

"Studija o izvodlljivosti pozitivan je korak za SCG, ali i za rad koji je Savet Evrope učinio od prijema SCG u njeno članstvo.

"Ono što smo videli jeste neprekidan značajan napredak. Imamo izveštaje svaka tri meseca i svaka tri meseca vidimo nove pozitivne razvoje u smislu ispunjavanja obaveza, ali, jasno, neka suštinska pitanja su još tu i treba da budu rešena u budućnosti. Obaveza od najveće važnosti je nastavak neprekidne saradnje sa Haškim trbinalom", rekao je Loran.

Drugi važan zadatak je, prema njegovim rečima, budućnost državne zajednice i ustavni aranžmani koji se moraju poštovati.

"Državna zajednica SCG je danas slaba, odnosi dveju država članica su slabi kao i njihov odnos prema uniji", rekao je Loran, navodeći kao primer neizbor poslanika parlamenta državne zajednice, čime se dovedi u pitanje konsolidacija institucija države.

Povodom odnosa u državnoj zajednici srbije i Crne Gore, Loran je rekao da će SE poštovati ono što bude dogovoreno, ali je dodao da je "proces evropske integracije proces evropskog ujedinjenja, a ne dezintegracije".

Još mnogo posla pred nama

Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da će sutrašnja odluka šefova diplomatija EU značiti da je Srbija zakoračila na put koji siguno vodi ka evropskoj porodici naroda:

"S pravom se kaže da je nateže napraviti prve korake i taj je posao za nama. Biće još mnogo teškog posla koji moramo obaviti, ali od sada sigurno znamo kuda idemo, šta nam je cilj i šta nas na tom putu očekuje. Uveren sam da će ovaj prvi institucionalni korak koji je naša zemlja napravila u procesu evropskih integracija, delovati integrativno i na odnose unutar državne zajednice. Da ne budemo samo mi mimo sveta i u trenutku kada se cela Evropa ujedinjuje, da baš tada mi pronađemo da je najbolje da se razjedinimo. Evropa nam daje primer i zove nas da u evropsku kuću Srbija i Crna Gora uđu zajedno", kazao je Koštunica na obeležavanju 190. godišnjice od podizanja Drugog srpskog ustanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: