Plakati protiv Svilanovića

Podmladak Pokreta Snaga Srbije je ispred republičke skupštine lepio plakate protiv Gorana Svilanovića

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2005.

17:20

Default images

Razlog za ovu akciju jeste Svilanovićevo zalaganje za nezavisnost Kosova. Skoro istovremeno je SRS podnela Okružnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Svilanovića zbog dela ugrožavanja teritorijalne celine zemlje.

Na plakatima PSS preko mape Kosova je slika Gorana Svilanovića sa albanskom kapom, ali se poruka "Zaustavimo raspad Srbije" zbog kiše razlila. Ta stranka akciju protiv bivšeg ministra spoljnih poslova organizovala je zbog njegovog, kako su naveli, zalaganja za nezavisnost Kosova.

Iz sličnog razloga SRS protiv Svilanovića je podnela krivičnu prijavu. Aleksandar Vučić kaže da je Svilanović dok je bio šef diplomatije "iznosio stavove o neophodnosti stvaranja nezavisnog Kosova" i time izvršio krivično delo ugrožavanja teritorijalne celine zemlje: „Osnov je sve ono što je radio u periodu od 2000 do 2003. godine kao ministar inostranih poslova jer je potvrdio da je istu politiku vodio i tokom 1999. i kako imamo u tekstu krivične prijave, da se zalagao za nezavisnost Kosova i Metohije. Dakle svako mora da odgovara za to, ali mi nismo tražili da on odgovara kao narodni poslanik ili običan građanin, nego za ono što je u te tri godine kao ministar inostranih poslova radio. I za to mora da odgovara".

Goran Svilanović za B92 kaže da „ti koji sada protesuju“ nisu spremni da se suoče sa katastrofalnim rezultatima politike koju su kreirali ili podržavli poslednjih deste godina a koja je dovela do kraha nacionalne politike na Kosovu: "Oni koji danas protestuju su poslednji koji bi smeli da kažu i jednu reč jer ono što je u predlogu ove Komisije za Balkan je kako da svi mi dođemo do EU i kako da se pruže garancije za Srbe, a ne da se ignoriše realnost na terenu i da se sačeka još narednih 5 ili 10 godina pa da se svi Srbi odsele zbog toga što su bili prebijeni ili izloženi stalnom nasilju, a sve pod firmom da nećemo da im to dopustimo“. Svilanovićeva stranka, Građanski savez Srbije, traži da oni čija je politika uništila zemlju i još 1999. godine odvojila Kosovo od Srbije prekinu kampanju protiv njega."Takve branioce Kosova koji u Beogradu uživaju u blagodetima koje im je donelo bavljenje politikom, pozivamo da vrate ekstra profit i pare sa egzotičnih ostrva gde su ih 90-tih prebacivali, a koje su uzeli iz džepova građana Srbije", saopštio je GSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: