Dijalog o Studiji

U Beogradu je u četvrtak posle podne održan sedmi redovni sastanak Unapređenog stalnog dijaloga u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2005.

09:12

Default images

Na sastanku, predstavnici EU, SCG i Srbije i Crne Gore razmatraju najvažnije zaključke Studije o izvodljivosti. Predstavnici EU i SCG će raspravljati i o proceduri koja prethodi pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Ministar za međunarodne ekonomske odnose SCG Predrag Ivanović izjavio je da, prema nalazu Evropske komisije, "SCG raspolaže kritičnim kapacitetom reformi da može stupiti u drugu fazu stabilizacije i asocijacije". Ivanović je rekao da sada predstoje dva procesa za SCG - jedan je održavanje i inteziviranje reformi, a drugi su pregovori za potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Ministar je na konferenciji za novinare u Palati Federacije naglasio da sadašnja faza stabilizacije i asocijacije podrazumeva donošenje reformskih zakona, poštovanje Ustavne povelje i potpunu i što bržu saradnju sa Haškim tribunalom.

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Rajhard Pribe izjavio je na istoj konferenciji za novinare da će biti nastavljeni tehnički dijalog i saradnja između Evropske komisije i SCG i dodao da je veoma važno da se nastavi proces reformi. "Nadam se da će sledećeg ponedeljka (24. aprila) ministri spoljnih poslova EU potvrditi preporuke i ocene iz vaše Studije o izvodljivosti i da će odlučiti da počnu pregovori o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između SCG i EU", rekao je Pribe.

Labus: 2012.

Potpredsednik Vlade Srbije i šef pregovaračke misije sa Evropskom unijom Miroljub Labus nada se da će razgovori krenuti što pre, a da Srbija stolicu u Briselu može da dobije već 2012.

"To jeste ambiciozan plan, ali možemo to da napravimo pod uslovom da zaista želimo odmah da uradimo sve što je potrebno, što su i druge zemlje radile. Videli ste u međuvremenu da i Bugarska i Rumunija ulaze 2007. Mi smo kasnije krenuli, znači možemo da stignemo 2012.", kaže Labus.

Prokopijević: Vlast radi sve suprotno

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević kaže da vlast u Srbiji u ključnim oblastima ekonomije radi ono što je suprotno zahtevima Evropske unije.

"U Srbiji i dalje dominiraju snage bivšeg režima, a ozbiljne ekonomske reforme još nisu ni počele", rekao je Prokopijević i procenio da će Srbija biti sve dalje od EU, bez ozbira na to Studiju o izvodljivosti, ako na vlast ne dođu partije koje su spremne da sprovode reforme i potpuno liberalizuju tržište.

"Očigledna je dominacije države u privredi, nastojanje da se na sve načine spreči konkurencija i odliv kapitala iz zemlje idu u korist određenih firmi i pojedinaca. Vlada ne samo da nije ni pokušala da se uhvati u koštac s korupcijom, već novim propisima stvara prostor za još veću korupciju", ukazao je Prokopijević, navodeći primer da su specijalne narudžbe MUP-a izuzete iz Zakona o javnim nabavkama.

"Narednih meseci će zbog smanjene javne potrošnje doći do pada društvenog proizvoda i pada inflacije, ali će zato od septembra novcem iz budžeta biti podstican privredni rast, što će ubrzati inflaciju", rekao je Prokopijević, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: