Skup o Kosovu

Direktor kancelarije Međunarodne krizne grupe Džejms Lajon kaže da je međunarodna zajednica odlučila da Kosovo bude nezavisno.

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2005.

15:31

Default images

Lajon je izjavio da je samo je pitanje vremena kada će nezavisnost i zvanično biti proglašena. Na skupu posvećenom pitanju Kosova, u Novom Sadu, Lajon je rekao da će Kosovo postati nezavisno za manje od pet godina i dodao da je to stav koji je nedavno čuo od zvaničnika SAD i Evropske unije.

"Nezavisnost Kosova je zajednički stav međunarodne zajednice, samo se postavlja pitanje pod kojim uslovima će se priznanje desiti, kada i na koji način. Srbija je jedino mesto na svetu na kojem još ima nedoumica o tome da li će Kosovo postati nezavisno", kaže Lajon.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da Beograd mora da bude svestan realnosti situacije, koja se, po njenim rečima, bazira na principima da nema podele Kosova, jurisdikcije Beograda na Kosovu ni pripajanja Kosova drugim zemljama u regionu.

Ona kaže da Beograd Albance mora da tretira kao ravnopravne partnere, da ima konstruktivan pristup i da prestane da u Tirani traži partnera za podelu Kosova.

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da se od domaće javnosti skriva činjenica da u međunarodnoj zajednici prevladava stav da Kosovo treba da bude nezavisno.

"Niko na domaćoj političkoj sceni nije spreman da to javno kaže, već domaći političari zauzimaju stav nadurenog deteta. Oni uvek govore samo o onome što nećemo, a nikada o onome šta zapravo hoćemo", rekao je on.

Protesti u Skupštini zbog Svilanovića

Poslanici Socijalističke partije Srbije u sredu su na pet minuta napustili sednicu Skupstine Srbije u znak protesta zbog dolaska poslanika Građanskog saveza Srbije Gorana Svilanovića i njegovih izjava o Kosovu.

Kada je Svilanović, izabran na listi Demokratske stranke, ušao u skupštinsku salu tokom nastavka rasprave o Vladinom Predlogu zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, funkcioner SPS-a Zoran Anđelković je rekao da će socijalisti, pošto nemaju drugi način za protest, na kratko izaći sa sednice. "Svilanović je kao ministar inostranih poslova i pored zaletve da čuva svoju zemlju i štiti njen teritorijalni integritet i suverenitet, putovao po svetu i prodavao svoje parče zemlje i nudio te delove Srbije", rekao je Anđelković.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Ljubomir Kragović sa govornice je pozvao sve poslanike, izuzimajući Svilanovića, da pojedinačno ili zajedno pomognu srpskom narodu na Kosovu.

Kragović je rekao da je čuo da je iz Obilića krenula inicijativa za skupljanje priloga da Svilanoviću na poklon od Srba sa Kosova bude kupljena albanska zastava.

Svilanović je sve vreme bio u skupštinskoj sali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: