Evropska komisija: Pomoć Kosovu

Evropska Komisija je usvojila dokument u kojem navodi da je njen cilj stvaranje multietničkog Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2005.

14:38

Default images

"Kosovo će biti pri vrhu dnevog reda u predstojećim mesecima. Posle ovogodišnje ocene primene standarda Ujedinjenih nacija, uključujući demokratizaciju, vladavinu prava i zaštitu manjina, mogla bi da usledi diskusija o budućem statusu Kosova", navodi se u dokumentu.

"Nezavisno od ishoda tih razgovora, Kosovo treba držati čvrsto usidreno u tokove napretka zemalja regiona Zapadnog Balkana u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja. Privremene institucije i narod na Kosovu treba da znaju da je dostizanje standarda za sigurno, stabilno i multietničko društvo dugoročna obaveza koja ide dalje od rešenja statusa i preduslov je za napredak ka Evropskoj uniji", navodi se u dokumentu.

Pitanje Kosova ne odlaže ulazak SCG

EU uverava Beograd da težnje SCG za uključivanje u EU neće biti odložene zbog rešavanja statusa Kosova. "Štaviše", kako se navodi u ovom dokumentu, "konstruktivno angažovanje na Kosovu olakšalo bi sopstveno kretanje (SCG) ka Evropskoj uniji. Nužno je da i Beograd i Priština iskoriste veliku priliku koju zajedno imaju kroz ponuđenu evropsku perspektivu, kako bi postavili temelje dijaloga i saradnje".

Izvršno telo EU u smernicama za Kosovo predočava da je nasilje iz etničkih pobuda potpuno neprihvatljivo i da se "neredi iz marta 2004. nikad više ne smeju ponoviti".

"Još mnogo koraka je potrebno da se učini pre nego što Kosovo uspe da stvori društvo u kojem će se u potpunosti poštovati narod svakog etničkog porekla", dodaje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: