Ko i zašto kritikuje plan za Kosovo

Predlog Komisije za Balkan o nezavisnosti Kosova u četiri faze već dve nedelje izaziva negodovanje političke elite Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2005.

18:58

Default images

Ono što u ovoj priči predstavlja poseban problem je činjenica da je član ove grupe i Goran Svilanović, narodni poslanik, bivsi šef diplomatije Srbije i Crne Gore. Gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, Svilanović je rekao da se negativne ocene ne odnose na sadržinu izveštaja, već na činjenicu da je on član Komisije za Balkan.

Komentarišući poziv Demokratske stranke Srbije Demokratskoj stanci, na čijoj je poslaničkoj listi, da se ogradi od stavova koje je izrekao, Svilanović kaže: "To što radi DSS nije korektno. Oni pokušavaju da iskoriste ovo u svom političkom obračunu sa DS-om. U ovom trenutku DS razmišlja o tome da li da glasa za nepoverenje Vladi i najavljuje da će eventualno da glasa za nepoverenje Vladi. U stvari, pokušavaju i jedni i drugi da ako mogu postignu neki politički poen u očima javnosti. Ja mislim da Kosovo nije takva tema na koju bi trebalo da se igraju s time i sa porukama koje šalju našoj javnosti, nego mislim da je to tema, i to je ono šta ja u stvari pokušavam da uradim, da potpuno otvoreno pristupe građanima i da kažu u kojoj se situaciji danas nalazimo, u kojoj smo bili pre nekoliko godina, i šta je ono što se može očekivati u narednih nekoliko godina. Ja nisam u sukobu interesa, ja baš mislim da sam, baš zato što sam poslanik, dužan da vrlo otvoreno govorim o problemu u kom se zemlja nalazi i o onome šta se može očekivati."

Svilanović kaže i da se cela priča oko dokumenta Komisije za Balkan svela na još jedno pitanje, a to je tvrdnja Milana St. Protića da je tokom jedne večere ambasadoru Holbruku Svilanović predlozio: "Oslobodite nas Kosova".

"Sad je ova stvar oko Protića odjednom jedina tema, više uopšte niko ne razgovara o sadržini ovog predloga nego samo da li je nešto rečeno na večeri. Ostajem pri onome što sam rekao na BK Televiziji, to je – Ako Milan kaže da je to bilo tako, to je bilo tako. Prosto, ne želim da ulazim u to, on je dao jednu interpretaciju u nekom razgovoru u kojem je učestvovao. Ja sam rekao da ne želim iznova da učestvujem u pisanju istorije. Ako je on to rekao, da sam ja to rekao, nije nikakav problem, neka tako i ostane, a videćemo u međuvremenu ko je šta uradio za sve ove godine", kaže Svilanović.

Podsetimo kratko da se u izveštaju Međunarodne komisije za Balkan predlaže se nezavisnost Kosova u četiri faze. U prvoj fazi, došlo bi do de fakto odvajanja Kosova od Srbije, druga faza je  nezavisnost bez punog suvereniteta, sledeća faza nazvana je "vođeni suverenitet", kada otpočinju pregovori o članstvu Kosova u EU. U četvrtoj i konačnoj fazi, Kosovo je članica EU, sa podeljenim suverenitetom u okviru ove evropske integracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: