Ren: CG, sama, neće brže u EU

Oli Ren nastavio je posetu SCG susretima sa zvaničnicima Crne Gore i kaže da će njegov izveštaj Briselu biti pozitivan po SCG.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2005.

09:32

Default images

Evropski komesar je crnogorskim zvaničnicima poručio da napuštanje državne zajednice ne bi ubrzalo proces priključenja Crne Gore Evropskoj uniji. Ren je na predavanju na temu "Sledeći koraci ka EU", kazao da bi odvajanje Crne Gore od Srbije moglo izazvati određene komplikacije koje bi uticale na brzinu pregovora sa Evropskom unijom.

Ren je u Podgorici poručio i da se Ustavna povelja može menjati, ali da se ne sme ignorisati, jer institucije državne zajednice moraju da funkcionišu. Ren kaže da Crna Gora mora pod hitno da radi na jačanju institucija, na usklađivanju administracije sa evropkim standardima, na vladavini prava, uspostavljanju nezavisnog sudstva i borbi protiv korupcije i organizovanog  kriminala. "Završetak pregovora zavisi od toga što je Crna Gora učinila na polju reformi. Pitanje korupcije i kriminala je jako važno jer EU u svojim redovima ne želi države članice sa rasprostranjenim takvim problemima", dodao je Ren.

Izveštaj će biti pozitivan

Komesar Evropske unije za proširenje je, gostujući u "Vestima" TV B92 u ponedeljak uveče, rekao da će njegov izveštaj koji će podneti u Briselu posle posete Srbiji i Crnoj Gori biti pozitivan. "Izvestiću da SCG pozdravlja Studiju i želi da uskoro počne pregovore o stabilizaciji i asocijaciji. Izvestiću i da u civilnom društvu postoji široka podrška pridruženju SCG EU", rekao je Ren.

Ren je čestitao vlastima na konkretnim koracima napravljenim u saradnji s Hagom i rekao da je važno nastaviti saradnju s Tribunalom. "Pod tim podrazumevamo da država treba da pokuša da nađe i izruči Hagu sve preostale optužene. To nije samo pitanje određenih pojedinaca, već volje i mogućnosti državnog aparata da u praksi pokaže vladavinu prava", kaže on.

Ren je naveo da će ubrzanje pregovora voditi i nizu konkretnih pogodnosti za građane SCG. "Učinićemo sve što možemo kako bismo ubrzali pregovore o Sporazumu o stabilizaciji. Ipak, to najviše zavisi od režima sprovođenja reformi u SCG. Kada sporazum bude priveden kraju, to će značiti da smo stvorili oblast slobodne trgovine, što će pružiti bolje uslove za trgovinu i ekonomsku saradnju. To će značiti i da je poboljšan dijalog SCG i EU, a trebalo bi i da poploča put za olakšavanje viznog režima, posebno za studente, istraživače i druge grupe koje imaju potrebu da putuju po Evropi. To znači niz konkretnih stvari za obične stanovnike ove zemlje i ostvarenje ugovornog odnosa EU i SCG", kaže Ren.

Labus: Srbija će izručiti sve

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći kako bi sve osumnjičene izručila Haškom tribunalu i ostvarila tešnje veze sa Evropskom unijom.

"To znači da će svi oni koji ne žele da se predaju, biti uhapšeni. Izdati su nalozi za hapšenje, a policija i službe bezbednosti će pokušati da ih sprovedu. Sada je to tehničko pitanje, a ne političko", rekao je Labus za AP, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: