DJUKANOVIC I ZA REFERENDUM I ZA NEZAVISNOST I ZA RAZGOVORE

Izvor: B92

Petak, 24.11.2000.

18:17

Default images
Crnogorski predsednik Milo Djukanovic u petak je u Zagrebu izjavio da ce Crna Gora posle decembarskih izbora u Srbiji nastaviti razgovore o odnosima izmedju Podgorice i Beograda "na drzavnom nivou - izmedju vlada Srbije i Crne Gore". "Nakon pozitivnih promena u Beogradu, koje smo naravno pozdravili, shvatili smo da je trenutak da otvorimo razgovore o odnosima Srbije i Crne Gore i definisemo drzavno pravni status Crne Gore", rekao je Djukanovic na izuzetno posecenoj konefernciji za novinare, nakon zavrsetka samita EU i pet zemalja jugoistocne Evrope. Kako prenosi Beta, Djukanovic je rekao da "sadasnju nefunkcionalnu saveznu drzavu treba da zameni savez medjunarodno priznatih drzava Srbije i Crne Gore, sto ne iskljucuje mogucnost, pa i potrebu da se utvrde neke zajednicke funkcije". "Crna Gora je odlucna da nastavi pregovore na principu svog medjunarodnog subjektiviteta", rekao je on. "Referendum ce sigurno biti organizovan, najkasnije u prvoj polovini naredne godine", dodao je crnogorski predsednik. Komentarisuci izjavu predsednika SRJ Vojislava Kostunice da je SRJ nesumnjiva cinjenica, i da, dakle, ne treba polaziti od njenog nepostojanja, Djukanovic je rekao da je Kostunica "formalno u pravu", jer je "SRJ clanica UN", ali da sadrzinski gresi. "Ako bih hteo da budem cinican, onda bih rekao: neka Savezna Republika Jugoslavija pokusa da vrsi monetarnu funkciju u Crnoj Gori, neka pokusa da vrsi carinsku, bezbednosnu, poresku funkciju, neka pokusa da vodi njenu spoljnu politiku. Te funkcije su jednom zauvek preuzete od strane Crne Gore", rekao je Djukanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: