Autobus privučen do obale

Izvlačenje autobusa iz Tise prekinuto je u ponedeljak uveče zbog pucanja jedne od dve sajle kojima je autobus trebalo da bude izvučen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2005.

09:21

Default images

Ronioci žandarmerije su prethodno sajlama vezali autobus za brod koji ga je i dovukao do bačke obale Tise. Pošto je autobus dovučen do obale moglo se videti nekoliko ekipa u čamcima kako pretražuju vrbake uz obalu reke, ali je sa tim nakon oko pola sata prekinuto, da bi nakon toga bile zaustavljene sve aktivnosti na izvlačenju autobusa, koje će biti nastavljeno u utorak pre podne

Dopisnik B92 Miroslav Zadrepko javio je da je komandant Žandarmerije general Borivoje Tešić ranije tokom dana razgovarao sa rodbinom osoba koje se vode kao nestale. On im je u svoje lično ime i u ime MUP-a izjavio saučešće i rekao da pripadnici Žandarmerije i SAJ-a čine sve kako bi sproveli konopce kroz autobus i time imali pravac kroz koji bi mogli da se spuštaju do autobusa, ali i kroz autobus, pošto je na dnu reke vidljivost minimalna.

Nakon kraćeg protesta, rodbina nestalih je oslobodila prolaz preko mosta tako da se saobraćaj odvija normalno. Inače, general Tešić je rekao da će se ponovo obratiti rodbini u 15.30, kada bi trebalo da ima nove informacije.

Podsetimo, tokom pokušaja da se autobus, koji se u sabraćajnoj nesreći u petak survao u Tisu, izvadi iz reke, u nedelju, pukli su nosači za koje je bila prikačena sajla koja je trebalo da izvuče autobus, pa su ronilački timovi vezali sajle za čvršće delove autobusa koji je lociran na oko 18 metara dubine. Prema tvrdnjama ronilaca, nosači nisu izdržali teret prilikom povlačenja autobusa brodskom dizalicom, jer je autobus težak oko 30 tona, s vodom i otporom struja. Usled tog tereta, kao i zbog činjenice da je autobus zakopan u mulju nosači nisu izdržali i došlo je do njihovog pucanja. Plan je bio da brod vuče autobus po dnu nekoliko stotina metara, kako bi ga postavio naspram pristupačne plaže. Na toj plaži stoji auto-dizalica, koja će ga sa kopna vući napolje.

Jedan od ronilaca rekao je da spasilačke ekipe daju sve od sebe: "Želim da uverim porodice nastradlih da dajemo sve od sebe, da je nemoguće brže izvesti akciju. Desila se i nesreća da je konstrukcija autobusa popustila, da je sajla to presekla i ostao je na dnu. Radimo zajedno sa vojskom i ujutro ćemo odmah krenuti da ga uvezujemo, a potom ćemo videti da li ćemo ga vaditi dizalicom sa obale ili plovećom."

Akciju su dodatno otežale i odložile jaka kiša i loše vreme. U nesreći je poginulo najmanje troje putnika, sedam je spaseno, a pretpostavlja se da je u autobusu bilo oko 25 putnika. Podsetimo da je policija saopštila da je autobus pao u Tisu posle sudara sa kamionom, koji je išao iz suprotnog pravca i pokušao da pretekne traktor na mostu.

Tužilac Opštinskog suda u Zrenjaninu odredio pritvor vozaču kamiona Branislavu Gačiću. Zbog ove nesreće u opštini Zrenjanin danas je proglašen za dan žalosti, a Izvršno veće Vojvodine odlučilo je da sreda, 20. april, bude proglašena danom žalosti u Vojvodini. Takođe je doneta i odluka da Izvršno veće snosi troškove lečenja povređenih, a da se porodici svakog nastradalog u toj tragediji uputi jednokratna pomoć u iznosu od 100.000 dinara.

U autobusu bio i Zdravko Senci

U autobusu "Autobanata" iz Zrenjanina, koji se 15. aprila survao u Tisu u blizini Žablja, nalazio se, prema dosadašnjim saznanjima, i vojnik Zdravko Senci iz 193. Automobilsko-nastavnog centra Bela Crkva.

Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane saopštila je da je vojniku Zdravku Senciju odobreno vikend-odsustvo, a do autobusa ga je otpratio drug iz kasarne.

Preživeli su napustili Urgentni centar

Putnici koji su posle saobraćajne nesreće na Žabaljskom mostu smešteni u zrenjaninski Urgentni centar otpušteni su iz te zdravstvene ustanove, potvrdio je Beta direktor Zdravstvenog centra Zrenjanin dr Miodrag Maksić.

"Petogodišnja devojčica M. N. i Samir Fajeg (23), oboje iz Zrenjanina, otpušteni su juče, dok su Duška Daljev (24) iz Veternika, Milenko Mošorinac (67) iz Mošorina, Nataša Lambić (19) i Dušica Stajić (48) iz Novog Sada, Urgetni centar napustili dan ranije", rekao je Maksić.

U sredu Dan žalosti

Vlada Srbije odlučila je da se sreda 20. april proglasi Danom žalosti povodom tragedije izazvane teškom saobraćajnom nesrećom na mostu kod mesta Žabalj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: