Jovanović svedočio o atentatu

Pred Specijalnim sudom u ponedeljak je svedočenje započeo bivši potpredsednik Vlade i Demokratske stranke Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2005.

10:07

Default images

Jovanović je pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu, na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, rekao da je premijer ubijen u akciji "Stop Hagu", a da je kabinet lidera Demokratske stranke Srbije, danas predsednika Vlade Vojislava Koštunice, "stvarao priče da protiv pripadnika Jedinice za specijalne operacije postoje haške optužnice".

Svedočenje bivšeg potpredsednika Vlade Čedomira Jovanovića bilo je jedno od svakako najinteresantnijih, bar sudeći prema broju zainteresovanih. Na ulazu u zgradu Specijalnog suda čekalo se pola sata. Svedočenju su prisustvovali i članovi takozvane Liberalo-demokratske frakcije. Jovanović je u zgradu suda ušao minut pre početka pretresa.

Kada je ulazio u sudnicu broj jedan, Jovanović je dugo zadržao pogled na prvooptuženom Miloradu Ulemeku, nakon čega je prišao mestu s kog će svedočiti. Ulamek nije reagovao na Jovanovićeve reči.

Jovanović je veći deo svedočenja posvetio političkom trenutku u kome je pripremano i izvršeno ubistvo premijera Srbije. Jovanović je rekao da nema informaciju da je lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica učestvovao u atentatu na premijera Đinđića, ali je dodao da je on odgovoran za atentat. Jovanović je optužio Koštuničin kabinet za priče o haškim optužnicama protiv JSO, uz podsećanje da je premijer ubijen u akciji "Stop Hagu". Tada je, kaže Jovanović, pripadnicima JSO rečeno da su u Beograd stigle optužnice protiv čelnika te jedainice i vojske, što nije bilo tačno.

Jovanović je opisao događaj u Kuli novembra 2000, kada je savetnik Vojislava Koštunice, Gradimir Nalić, vršio smotru JSO-a. Nalić je još tada, kazao je Jovanović, pripdanicima te jedinice rekao da okrenu leđa Zoranu Đinđiću jer će ih on izdati i izručiti i da se okrenu patriotama i Vojislavu Koštunici. To je, objasnio je svedok, bio razlog zbog kog Nalić nikada nije postao ministar policije u Đinđićevoj Vladi.

Jovanović je rekao da je dva puta bio u Šilerovoj ulici. Prvi put na godišnjicu 5. okrobra 2001, kada se sastao sa Ulemekom. Drugi put je otišao kada je počeo protest JSO-a. Tada tamo nije našao Ulemeka, ali je razgovarao s Dušanom Spasojevićem. Transkript tog razgovora objavio je nedeljnik "Vreme", a u kom je Spasojević tada rekao da će JSO ići do kraja, da postoji dogovor s vojskom, da imaju podršku svih i da protest može da prekine samo Koštunica. Spasojević je, kaže Jovanović, bio i u Kuli kada je Ulemek razgovarao sa Mihajlovićem i Jovanovićem.

On je naveo da su sedište vođa tzv. "Zemunskog klana" u Šilerovoj ulici posećivali ljudi iz DSS-a, Zoran Šami, Goran Ilić, načelnik vojne bezbednosti Aco Tomić i članovi kabineta predsednika Rade Bulatović i Gradimir Nalić.

Bivši potpredsednik Vlade negirao je tvrdnje Ulemeka da su on i Đindjić bili u dobrim odnosima. "Zoran nije mogao očima da ga vidi", rekao je Jovanović za Ulemeka.

Jovanović smtra da su oni pronašli utočište kod Vojislava Koštunice i vojske koje nisu imali u DS-u i Vladi. On kaže i da su "i oni i DSS bili protiv zakona o organizovanom kriminalu" i da su sada protiv specijalnog suda i tužioca. " Mnogo smo vremena izgubili. To vreme smo trošili kako bismo objašnjavali Koštunici ono što on nije bio spreman da prihvati u to vreme, na kraju, nije moglo da se nadoknadi. Zbog toga je Zakon o borbi protiv organizovanog kriminala usvojen u januaru. Da se to desilo u junu, do septembra bi oni koji su u martu ubili Zorana Đinđića, bili u zatvoru", rekao je Jovanović.

Jovanović je nakon svedočenja rekao da u se sudnici sudi ubici Zorana Đinđića, prvooptuženom za organizaciju tog ubistva, ali i da on misli da na optuženičkoj klupi ima dosta praznog prostora.

...i govori za "Insajder"

U ekskluzivnom intervjuu za B92, koji će biti emitovan u ponedeljak u "Insajderu", na TV B92, Jovanović prvi put govori o svojoj ulozi u događajima koji su obeležili period pre i posle ubistva Đinđića. Jovanović je do sada odbijao razgovor za "Insajder" uz obrazlozenje da sve informacije koje poseduje mora prvo da čuje sud.

Prema njegovim tvrdnjama, Srbijom vlada zločinačko udruženje koje za cilj ima da završi ono što je početo 12. marta, u šta je umešana i Srpska pravoslavna crkva. Jovanović iznosi i podatak da je vlada Zorana Đinđica odlučila da uvede veronauku u školu kako Crkva ne bi reagovala na izručenje Slobodana Miloševića Hagu.

Jovanović: "Jeste. Uveli smo veronauku 29. juna u 7 ili 8 ujutru ja sam bio u Patrijaršiji razgovarao sa patrijarhom, postojala je ideja da se kod patrijarha pojave i Zoran i Koštunica i na taj način da se spusti lopta nakon jedne burne noći koja je usledila posle naše odluke da pošaljemo Miloševića u Hag. Koštunici nije palo ni na pamet da dođe, ali smo u tom razgovoru otprilike napravili dogovor koji je nas obavezivao da uvedemo veronauku, a njih da kao crkva prećute to što se desilo".

B92: Da prećute to što je Milošević isporučen?

Jovanović: "Jeste, da, da prećute to što se desilo. Da li je to politika - jeste. I ranije su postojale inicijative za uvođenje veronauke, sećam se Gaša Knežević kog smo pozvali u vladu, sreli smo se u hodniku u trenutku kada je Zoran već izlazio sa predstavnicima crkve, mislim da je bio nadbiskup, Gaša čovek nije znao šta se dešava, ja sam mu rekao: Gašo prekrsti se i počni, uvodimo veronauku. Ja mislim da je to u tom trenutku bilo nužno. Mi nismo uveli veronauku i izbacili kompjuter i Darvina iz škole".

A tu su i demanti

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da su optužbe koje je nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije i Demokratske stranke Čedomir Jovanović izneo na njen račun "lažne i lažljive, u celini i u pojedinostima". SPC je negirala da je vlada Zorana Đinđića nameravala da uvede veronauku u škole kako bi "kupila ćutanje crkve" nakon isporučivanja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu i da je Jovanović o tome razgovarao sa patrijahom Pavlom.

U saopštenju crkve se između ostalog navodi: "Gde, kada i koje zločince je blagosiljala Crkva? Kakvo je to ludilo u glavi ovoga nesrećnika? Ako je i u svemu ostalom ovako istinoljubiv, kao što je po pitanjima naše Crkve, onda on nije nikakav insajder nego potpuni i beznadežni autsajder", navodi se u saopštenju.

"Danas": Milenković neće biti svedok saradnik

Dejan Milenković Bagzi, jedan od optuženih za ubistvo premijera Zorana Đindjića, neće dobiti status svedoka saradnika, piše "Danas".

List u broju od utorka navodi da je Milenković na suđenju 5. aprila rekao da će razgovarati sa specijalnim tužiocem o dobijanju statusa svedoka saradnika. Podsećamo, Milenković je optužen da je kao pripadnik tzv. "Zemunskog klana" učestvovao u atentatu na Đindića, ispred zgrade Vlade Srbije, ali i za pokušaj atentata kod hale Limes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: