Možda ni do 25. aprila...

Labus kaže da "možda stvar sa Pavkovićem neće biti završena" do zasedanja ministara EU, 25. aprila tj. odluke o Studiji o izvodljivosti

Izvor: B92

Subota, 09.04.2005.

10:10

Default images

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus, koji je ovih dana u obilasku zemalja Evropske Unije, a trenutno boravi u Berlinu, izjavio je za B92 da su visoki zvaničnici Francuske i Nemačke pozitivno ocenili korake Beograda u saradnji sa Hagom i promenu Ustavne povelje koja će omogućiti legalno funkcionisanje državne zajednice.

Ipak, Labus naglašava da je neophodno da se učini i poslednji korak ka dobijanju pozitivne ocene studije o izvodljivosti: "Moj utisak je da Komisija 12. aprila donosi odluku i da ja očekujem pozitivnu Studiju. Ali, 25. aprila se sastaju ministri inostranih poslova i onda je pitanje kako će koje zemlje da glasaju, imajući u vidu tu okolnost da možda sa Pavkovićem ta stvar neće biti završena. Pošto se odluka jednoglasno donosi, to je još uvek veliki izazov za nas", kazao je Labus za B92.

Lajon: Jeste postignut napredak

Džejms Lajon, šef kancelarije Međunarodne krizne grupe u SCG, ocenjuje da će Srbija najverovatnije dobiti zeleno svetlo za studiju o izvodljivosti kao nagradu za izručenja Haškom sudu.

Isto tako, Lajon smatra da će međunarodna zajednica sredinom ove godine ocenjivati napore koje su uložile kosovske vlasti u sprovođenje standarda, a ne i same rezultate, te da će Priština takođe dobiti prelaznu ocenu u tom pogledu.

Džejms Lajon kaže da se slaže sa ocenom zvaničnika EU da je Beograd u prethodna dva meseca načinio veliki napredak kada je reč o saradnji s Haškim sudom: "Nadamo se da će Beograd sa izručenjima da nastavi istim tempom i prilično smo sigurni da će Beograd dobiti nagradu za to dobro ponašanje, tj. zeleno svetlo za početak Studije o izvodljivosti. Što se tiče generala Mladića i Pavkovića, mislim da ipak Beograd ima veoma težak zadatak pred sobom. Znamo na osnovu najnovije izjave ministra Draškovića da bezbednosne snage unutar Srbije štite generala Mladića i mislim da je međunarodna zajednica mnogo zabrinuta zbog te činjenice".

Lajon dodaje da je međunarodna zajednica uverena da srpske vlasti mogu da lociraju generala Mladića: "Mislim da je međunarodna zajednica potpuno ubeđena da je Mladić zaštićen od srpskih bezbednosnih struktura i sa strane crkve i bilo je toliko slučajeva kada je Vlada demantovala vesti o ratnim zločincima i optuženima, a kasnije je ispadalo da ili vlada laže ili pokušava da obmanjuje međunarodnu zajednicu. Ona je izgubila bukvalno sav kredibilitet u tom pogledu. Dakle, ako Vlada kaže da njega nema, niko joj neće verovati".

Vlada će učiniti sve da Pavković ode u Hag

Oli Ren u razgovoru sa B.Tadiæem
Savetnik predsednika Srbije za saradnju s Haškim tribunalom Jovan Simić izjavio je će republička vlada uraditi sve da se haški begunac Nebojša Pavković preda ili bude izručen do 12. aprila.

"Koliko znam, Oli Ren stiže negde 18. aprila. Mislim da Pavkovića intenzivno traže i da će ga hapsiti ako se do tada ne preda", izjavio je Simić za današnji Građanski list.

Prema njegovim rečima, dobijanje Studije o izvodljivosti uopšte se ne postavlja kao pitanje, međutim, Simić tvrdi da razgovori o pridruženju neće početi dok se Pavković ne nađe u Hagu.

Prema njegovim rečima, ako posle Gorana Hadžića i Nebojša Pavković ne bude pronađen, međunarodna zajednica će to shvatiti kao još jedan dokaz da država nije spremna da hapsi haške optuženike i da se distancira od tih zločina.

S druge strane, portparol haškog Tužilaštva Florens Artman, demantujući pisanja pojedinih beogradskih medija da su u potragu za Pavkovićem uključeni istražitelji Haškog tribunala, kaže da je policija u Srbiji dužna da hapsi haške optuženike.

"Jasno treba razumeti da je Haški tribunal osnovan na taj način da zahteva potpunu saradnju države, zato što nema svoju sopstvenu policiju", rekla je Artman za radio Slobodna Evropa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: