U Vatikanu preko milion ljudi

Vatikan ne može da primi još hodočasnika, izjavio je šef italijanske civilne zaštite Gvido Bertolaso.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2005.

14:10

Default images

U Vatikanu trenutno ima mnogo više od milion vernika koji su došli da odaju poslednju počast pokojnom papi. "Oni koji budu stigli tokom noći u sutra neće imati nikakve mogućnosti da prate sahranu u bazilici Svetog Petra", dodao je Bertolaso. Bertolaso je pozvao vernike koji pristižu u Rim da idu direktno u zonu studentskog grada Tor Vergata, dvadesetak kilometara udaljenog od italijanske prestonice.

Očekuje se da će poslednjem ispraćaju pape Jovana Pavla Drugog u petak prisustvovati oko 200 šefova država, vlada, verskih velikodostojnika i drugih visokih političkih i crkvenih ličnosti, predsednik Amerike Džordž Buš već je stigao tokom večeri u Vatikan.

Sastanak kardinala 18. aprila

Sastanak kardinala na kojem će se birati novi poglavar Rimokatoličke crkve počeće u ponedeljak 18. aprila. "Konklava će početi 18. aprila posle podne", rekao je portparol Vatikana. portparol Vatikana Joakin Navaro-Vals. Prema crkvenim propisima, konklava treba da počne između 15. i 20. dana od smrti pape. Sastanak se održava u Sikstinskoj kapeli u koju se povlače kardinali do izbora poglavara.

Navaro-Vals je rekao da je testament pape Jovana Pavle Drugog pročitan pred kardinalima, ali ne sadrži ime kardinala "in pectore" što na latinskom znači "u srcu".

Kardinala "in pectore" imenuje papa, koji prema tom kardinalu gaji posebnu privrženost. Taj kardinal treba da bude iz države u kojoj je crkva ugnjetavana. On takođe treba da učestvuje u radu konklave i da bude 118. kardinal koji bira 264. naslednika Svetog Petra.

Papa Jovan Pavle Drugi je 2003. godine imenovao svog kardinala "in pectore" ali se ime drži u tajnosti do početka konklave.

Mitropolit Jovan i episkop Lavrentije na sahrani

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan i episkop šabačko-valjevski Lavrentije prisustvovaće, u ime Srpske pravoslavne crkve, sahrani pape Jovana Pavla Drugog, rečeno je u Patrijaršiji.

Iz Srbije i Crne Gore na sahranu pape, u petak 8. aprila, trebalo bi da putuju i predsednik državne zajednice Svetozar Marović, predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović, kao i ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: