O sprovođenju Povelje sa Solanom

Havijer Solana razgovaraće u Beogradu o sprovođenju Ustavne povelje. Boris Tadić kaže da su u toku razgovori o njenoj izmeni.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.04.2005.

11:24

Default images

Solanina kancelarija je potvrdila da će on doći u Beograd, što ukazuje da su zvaničnici Srbije i Crne Gore postigli dogovor o izmeni Ustavne povelje. Solana početkom godine nije došao u najavljenu posetu Beogradu pošto se funkcioneri vlasti u Beogradu i Podgorici nisu dogovorili o rešavanju krize u funkcionisanju državne zajednice.

Kako je za B92 potvrdila portparol Solane, Kristina Gajak, on će se sastati sa predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem, sa premijerom Vojislavom Koštunicom, predsednikom Srbije Borisom Tadićem, crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji se poslednji video sa Solanom u Briselu.

“Glavni razlog posete jeste želja da se još jednom pruži podrška očuvanju državne zajednice i da se još jednom podrže napori koje su učinili lideri SCG i Srbije i da ih u isto vreme pripremi za dobijanje pozitivne Studije o izvodljivosti. EU završava te pripreme i mi bismo bili veoma srećni da vidimo da sa poslom oko Studije bude sve u redu, jer to podiže nivo u našim međusobnim odnosima. Havijer Solana će podržati napore koje su učinili lideri obe zemlje-članice i same državne zajednice i tom prilikom će jasno istaći da posao koji je urađen prethodnih nedelja i meseci jeste zapravo ono što bi EU želela da vidi kao način ostvarivanja dobrih odnosa između Beograda, Podgorice i EU”, kaže Gajak.

Na pitanje da li očekuje da sutra bude potpisan sporazum kojim bi bili produženi mandati poslanicima parlamenta državne zajednice, Galjak je odgovorila: “Svaki put kad Havijer Solana dođe u Beograd tema je funkcionisanje državne zajednice. EU je posvećena državnoj zajednici i želi da ona dobro funkcioniše, jer se to odražava na stabilnost u regionu i na odnose sa Evropskom unijom.”

Sutra novi "Beogradski sporazum"?

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su u toku razgovori Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom o političkom dokumentu koji treba da bude predlog za promenu Ustavne povelje SCG i, ako on bude usaglašen, njegovo potpisivanje se može očekivati u toku sutrašnjeg dana.

Tadić je rekao da se još vode razgovori o tom dokumentu i predstavnici vlasti SCG, Srbije i Crne Gore bi trebalo da ga potpišu tokom posete visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane.

Kako piše "Politika", pozivajući se na neimenovan izvor, Svetozar Marović i Vojislav Koštunica su se dogovorili o prevazilaženju krize nastale istekom mandata poslanika parlamenta Srbije i Crne Gore. Isti izvor tvrdi da je "usaglašen novi Beogradski sporazum" i da će on biti potpisan u četvrtak, kada u posetu Beogradu stiže Havijer Solana. Funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, međutim, rekao je da stvari i dalje stoje u mestu.

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović rekao je novinarima u Skupštini Srbije da su konsultacije u vezi sa mandatima u toku sa, kako je rekao, svim važnim faktorima u zemlji i svetu, u kojima učestvuje i predsednik Srbije Boris Tadić: “Beograd, Podgorica i Brisel su potpisnici prvog Beogradskog sporazuma i logično je da te strane učestvuju i u pronalaženju načina kojim bi bila prevaziđena kriza, parlamentarna i ustavna kriza u kojoj se državna zajednica u ovom trenutku nalazi. Optimista sam i mislim da će vrlo brzo biti pronađeno održivo rešenje. Odlaganje izbora može biti varijanta, o kojoj se razgovara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: