Pavkoviću pretresen stan

Studija o izvodljivosti bi mogla biti povoljno ocenjena ako i Pavković pre 12. aprila ode u Hag, saznaje se u EK.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2005.

08:12

Default images

U međuvremenu, pripadnici Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, u potrazi za haškim optuženikom Nebojšom Pavkovićem, pretresli su njegovu kuću, kuću njegove ćerke, kao i kuću njegovog najbližeg saradnika Rodoljuba Stanimirovića i priveli ga na informativni razgovor.

Stanimirović je za B92 potvrdio da je bio na informativnom razgovoru u policiji, kao i da su pripadnici MUP-a pretresli njegovu kuću, dvorište i pomoćne zgrade u rodnom mestu Azanji i zaplenili mu rokovnike, posle čega je priveden i u SUP. "Ono što ja znam, pripadnici MUP-a bili su korektni u tom delu, tako da dalje okolnosti, šta će se dalje dešavati, ne znamo. Ali, ono što je njih zanimalo, tražili su gospodina Pavkovića i pokušali su da saznaju da li ja znam gde se gospodin Pavković nalazi i da li gospodin Pavković sa mnom kontaktira."

Za Pavkovićem je raspisana poternica pošto se nije pojavio na suđenju ubostvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, ali ne i za neodazivanje na zahtev o predaji Haškom tribunalu, što je, kako su potvrdili i zvaničnici EU, i poslednji zahtev pred eventualno usvajanje Studije o izvodljivosti pridruživanja SCG Evropskoj uniji.

Zvaničnici EU: Pavković poslednji uslov

Zvaničnici u Evropskoj komisiji rekli su Beti da je Studija stručno-tehnički završena i da ne očekuju neki poseban izveštaj od Tužilaštva Haškog suda uoči zaključka, koji 12. aprila o Studiji o izvodljivosti treba da donese Kolegijum komesara Evropske komisije, budući da je u dosadašnjoj saradnji vlasti u Beogradu s tim sudom ostvaren jasan napredak.

Funkcioneri EU su rekli da je Brisel u redovnoj vezi s Haškim sudom, a od vlasti Srbije su dobijena uveravanja da će biti učinjen i poslednji neophodan korak koji znači napredak ka potpunoj saradnji Beograda s Haškim sudom.

Reč je o očekivanju Evropske komisije i komesara Olija Rena da i optuženi general Nebojša Pavković pre 12. aprila ode u Hag, što bi bila konačna potvrda da je u poslednje vreme saradnja, uz predaju većeg broja optuženih tribunalu u Hagu, dostigla zahtevan nivo. Ren je u ponedeljak telefonom o tome razgovarao s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom.

Šta je napisala Karla del Ponte

Glavni tužilac Haškog tribunala u sredu podnosi izveštaj Evropskoj komisiji o saradnji Srbije i Crne Gore s Hagom.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić prethodno je u Hagu razgovarao s Karlom del Ponte i predsednikom suda Teodorom Meronom, a posle sastanka izjavio kako očekuje da glavni tužilac Evropskoj komisiji prenese pozitivnu ocenu o saradnji Beograda s Tribunalom.

"U svim razgovorima je potvrđena ocena o značajnom napretku u saradnji SCG s Tribunalom, to su naglasili i predsednik suda i glavni tužitilac, i očekujem da će ta ocena u velikoj meri doprineti poboljšanju međunarodnog imidža i položaja SCG", kaže Ljajić.

Ljajić je izjavio da su u razgovorima naglašene i obaveze, a naročito slučaj Ratka Mladića. "Pravljena je paralela SCG i Hrvatske i rečeno je da će međunarodna zajednica i Tribunal imati iste standarde kada je reč o SCG i Hrvatskoj. Bez rešenja 'slučaja Mladić' biće zaustavljen put SCG ka evropskim i evroatlantskim integracijama", kaže Ljajić.

"Tužilaštvo Haškog tribunala smatra da su vlasti u Beogradu načinile značajan napredak u saradnji, ali da u Hag moraju biti prebačeni i preostali optuženi koji su na slobodi, izjavila je predstavnica glavne tužiteljke, Florans Artman. Artmanova je precizirala da je "na slobodi još 13 optuženih od kojih je većina, ne računajući Antu Gotovinu, u dosegu Vlade Srbije" i da glavna tužiteljka stoga očekuje "punu saradnju, uključujući i hapšenja, gde su neophodna". Ona je kazala da su "svi svesni koliko je važno obezbediti transfer u Hag svih begunaca, a naročito Ratka Mladića i Radovana Karadžića do desete godišnjice genocida u Srebrenici ovog jula".

Svilanović: Od izveštaja zavisi sve

Zvaničnik Pakta za stabilnost Jugoistične Evrope Goran Svilanović se nada da će izveštaj Karle del Ponte biti pozitivan.

"Presedan je već napravljen jer sve zavisi od tog izveštaja. Da li je to dobro ili nije, o tome ne treba razgovarati sada, ali smo na primeru Hrvatske videli da isključivo od njenog izveštaja zavisi stav Evropske komisije. Toga valja biti svestan i na tome treba više raditi. Dobro je što je Rasim Ljajić otišao da razgovara s Karlom del Ponte, u tom smislu je dobro i sve što je Vlada Srbije uradila poslednjih meseci, da što veći broj optuženih završi u Hagu. Vladu treba ohrabriti da nastavi da odlučno radi na tome jer Evropska unija pažljivo sluša ono što govori Karla del Ponte, od onoga što ona kaže zavisi da li će Evropska unija doneti pozitivnu Studiju o izvodljivosti", kaže Svilanović.

Komentarišući navode Vuka Draškovića, o tome da Bezbednosno-informativna agencija zna gde je Mladić, Svilanović je rekao da ne veruje da je Vlada Srbije srećna zbog te izjave, ni zbog njenog sadržaja, ali ni zbog tajminga, jer je data dan pre izveštaja Karle del Ponte.

Drašković: Plaćeni su da znaju

U izjavi ministra za spoljne poslove SCG, Vuka Draškovića, naglašava se da od isporučenja optuženih zavise strateški nacionalni interesi, od Studije o izvodivosti, priključenja Partnerstvu za mir, pa sve do članstva u EU i očuvanja Kosova:

"Službe bezbednosti, i republičke i vojne, obavezne su da služe tom državnom interesu, tako što će da stalno nadgledaju gde su optuženi i o tome izveštavaju nadležne organe".

"To im je posao za koji su plaćeni, a nije im posao i nisu plaćeni za to da ne znaju kako su, kada i kako 'nestali' optuženi koje potražuje Haški tribunal. Do nedavno, svi smo znali gde je general Pavković, jer se šetao od TV studija do TV studija. Odjednom, za službe bezbednosti i on je postao 'nevidljiv'! To je opstrukcija državnog interesa", kaže Vuk Drašković.

Povod za reakciju Draškovića bile su reakcije u javnosti na njegovu izjavu datu Fajnenšel tajmsu da BIA zna gde se krije Mladić: "Ovo govorim na Savetu ministara, na sastancima sa predsednikom i premijerom, u javnim nastupima u našim medijima, pa sam to, naravno, rekao i Fajnenšel tajmsu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: