Ponovo leti "Jat", manje-više

Ne zna se kada će situacija u Jatu biti normalizovana, ni posle 10 dana štrajka aviomehaničara. Avioinženjeri najavljuju štrajk.

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2005.

10:08

Default images

Dok u poslovodstvu Jat ervejza najavljuju redovan red letenja tokom nedelje, predstavnici aviomehaničara upozoravaju da unajmljeni aviomehaničari iz Tunisa ne mogu da održe čitavu Jatovu flotu. Aviomehaničari najavljuju nastavak štrajka, a njima bi kraj nedelje trebalo da se pridruže i avioinžinjeri.

Predstavnici aviomehaničara kažu da, osim što do sada nije postignut nikakav dogovor sa poslovodstvom Jata u vezi sa njihovim zahtevima i što na njihove kućne adrese poštom stižu otkazi, problem predstavlja to što je Vlada Srbije unajmila sedmoricu aviomehaničara iz Tunisa.

Dragan Bogdanović, predsednik sindikata aviomehaničara, kaže da su oni plaćeni isto koliko i 250 jatovih aviomehaničara, ali da je veća opasnost to što oni ne mogu da održavaju čitavu Jatovu flotu: „Veoma je siptomatično da je prvi avion poleteo posle dva sata. Da su Jatovi aviomehaničari ušli da rade avione, nama bi trebalo minimum 24 sata, ne zbog toga što mi ne znamo da radimo posao, nego zbog toga što bi se pridržavali procedure. Ja moram javno da pitam da li su oni sve procedure ispoštovali da bi taj avion poleteo. I još jedno pitanje, ako mogu da ga postavim ljudima koji se bave politikom u ovoj državi, da li će sutra neki narodni poslanik ako ne bude bio zadovoljan svojim statusom biti zamenjen sa nekim čovekom iz inostranstva koji će njegov posao da radi za mnogo više para.“

I predstavnik sidikata avioinženjera Draško Garčević smatra da je dolazak aviomehaničara iz Tunisa organizovan pod krajnje neuobičajenim okolnostima i da takva staregija vlade i poslovodstva Jata neće doprineti rešenju situacije u tom javnom preduzeću: „Brzina kojom je direktorat civilnog vazduhoplovstva omogućio njima rad na Jatovim avionima u Srbiji je kranje neuobičajena. Brže je mnogo nego čak procedura kojoj smo mi bili podvrgnuti radeći u afričkim zemljama koje smatramo neuređenim sistemima. Očigledno je da je politika odigrala svoju ulogu više nego struka. Nemoguće je da za kratko vreme ljudi dobiju boravišnu dozvolu, radnu dozvolu i da se validira njihova licenca.“

Pošto su u međuvremenu aviona JAT-a poleteli na nekim linijama, u tom javnom preduzeću kažu da je počela normalizacija avio saobraćaja.

Potparol Medija centra Jata Vesna Prlja, za B92 kaže da je avion koji je sleteo u Cirih prošao sve kontrole, bez primedaba na stanje leltelice i dokumentaciju koju posada ima.

Jat će, po rečima Prlje, sve učiniti da što više aviona poleti: „Ni u kom smislu bezbednost niti može biti, niti jeste ugrožena. Mi ćemo učiniti sve da što više aviona poleti, da se što više ovih iznajmljenih zameni domaćim i nadamo se, iskreno bi voleli u to da verujemo, da negde sredinom nedelje vrate se svi Jatovi avioni u opticaj i da na taj način Jat pređe na letnji red letenja koji je nama veoma značajan".

Ukoliko ne dođe do pregovora sa Vladom u vezi sa štrajkačkim zahtevima aviomehaničari za utorak najavljuju protest ispred Vlade Srbije. A za subotu početak štrajka najvaljuju i avioinženjeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: