Poleteo "Jatov" avion

Nakon desetodnevnog štrajka aviomehaničara, poslovodstvo "Jata" počelo je da šalje otkaze na kućne adrese štrajkača.

Izvor: B92

Subota, 26.03.2005.

13:14

Default images

Istovremeno, "Jat ervejz" je unajmio i mehaničare iz Tunisa, koji će raditi na avionima. Kako javlja "Jatov" medija centar, mehaničari iz Tunisa su počeli da pregledaju avione, a u međuvremenu je sa beogradskog aerodroma poleteo prvi avion "Jata" za Cirih.

V.d. generalnog direktora "Jata", Nebojša Starčević rekao je za B92 da je u 18.30. poleteo "Jatov" "boing 737" za Cirih, a da će u 20.40 poleteti "Jatov" "ATR" za Sarajevo. Starčević kaže da su "Jatove" avione osposobili aviomehaničari iz Tunisa i najavljuje da će se u toku sutrašnjeg dana u vazduhu naći još dva - tri aviona nacionalne aviokompanije.

Predsednik Sindikata aviomehaničara Srbije Dragan Bogdanović, potvrdio je, s druge strane, da su štrajkači počeli da dobijaju otkaze na kućne adrese: "Danas su počeli da šalju otkaze na kućne adrese. U ovoj državi treba da postoji neki zakon koji kaže da treba da se prvo uruči predotkazni papir na kome piše da ćemo biti otpušteni u nekom roku ukoliko se ne zadovolje neki uslovi. Taj rok treba da se strogo definiše. Trebalo bi da imamo pravo na žalbu, međutim, ovde u isto vreme i sude i presuđuju i šalju policiju."

Bogdanović je za B92  rekao i da će Tunižanima plata iznositi oko sedam, osam hiljada evra mesečno, odnosno da će oni biti plaćeni oko 35 evra po satu, da će imati i 50 dolara ekstra, za dnevnice. Bogdanović kaže da ga zanima ko je dozvolio da se po jednom stranom aviomehaničaru daje sedam do osam hiljada evra, a da se u isto vreme ne žele rešiti problemi domaćih aviomehaničara. Sindikat aviomehaničara takođe, smatra da je angažovanje Tunižana nelegalno i da zbog toga i država Tunis može imati problema.

"To što rade zabranjeno je međunarodnim konvencijama. Oni nemaju pravo da lome štrajk i zbog toga bi država Tunis mogla imati problema. Mi smo angažovali naše kolege iz Međunarodne asocijacije aviomehaničara, koji će skrenuti pažnju i državi Tunis i samoj kompaniji da to ne sme da radi. Kontaktirali smo i tuniskog ambasadora u Beogradu, kome smo takođe, skrenuli pažnju na to što se radi. Mi smo, s naše strane, uradili sve da se ti ljudi onemoguće da rade iz više razloga. Jer, kao što sam rekao, mi ne znamo ko su ti ljudi, kakve su im kvalifikacije i ono na šta želimo da skrenemo pažnju, a to smo rekli i našim kolegama pilotima, jeste da dobro provere avione i ko će dati list da su oni bezbedni", kaže Bogdanović.

Šta kažu iz "Jata"

Kapetan Velibor Vukašinović, direktor za sigurnost i nadzor vazdušnog saobraćaja, u izjavi za B92 kaže da je "Jat" odlučio da za potrebe linijskog održavanja dovede jednu grupu mehaničara iz Tunisa. On kaže da će "Jat ervejz" napraviti ugovor sa "Kartagom" na osnovu ugovora u oblasti vazduhoplovstva iz 1966, potpisanom između tadašnje SFR Jugoslavije i Tunisa, kao i Čikaške konvencija iz 1944, koja predviđa saradnju ove dve firme.

"Direktorat civilnog vazduhoplovstva insistira na potpisivanju međusobnog sporazuma, koji će biti u skladu sa bilateralnim dogovorima između Tunisa i Srbije i Crne Gore i na osnovu Čikaške konvencije iz 1944. 'Jat' će napraviti ugovor s kompanijom 'Kartago er' o dovođenju jedne grupe aviomehaničara. Nakon toga će Direktorat civilnog vazduhoplovstva izvršiti inspekcijski uvid u validnost i osposobljenost tehničkog osoblja iz 'Kartago era' i pretpostavljam da oni mogu, na određenom nivou i privremeno, da obavljaju određenu vrstu poslova i radova na avionima 'Jat ervejza'", rekao je Vuksanović.

Moguć i međunarodni konkurs za aviomehaničare

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je da je Vlada Srbije odlučna da završi restrukturiranje "Jat ervejza" i da će, ako bude potrebno, raspisati i međunarodni konkurs za nove aviomehaničare. Ilić je rekao da je menadžment domaće aviokompanije obećao da će avioni "Jata" leteti od nedelje, ali da će Vlada, ukoliko menadžement to ne sprovede, preduzeti određene mere.

Ilić je kazao i da je razgovarao sa aviomehaničarima koji štrajkuju i da postoji dobra volja da se stanje u tom preduzeću stabilizuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: