Ljajić: Gotova stvar

Rasim Ljajić kaže da je pozitivna ocena Studije o izvodivosti gotova stvar ako se Sreten Lukić i Nebojša Pavković nađu u Hagu.

Izvor: B92

Subota, 26.03.2005.

11:54

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom rekao je za Radio-televiziju Srbije da nema bojazni od nereda u Srbiji ako haški begunci koji se ne predaju budu uhapšeni jer i vlast i opozicija znaju da sve obaveze prema Hagu moraju biti ispunjene.

"Stranka Nebojše Pavkovića, Narodni blok, koja je najavila da će ga štititi od hapšenja, praktično ne postoji, a Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka rekle su da ne bi učestvovale u tome", kaže Ljajić.

Ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković očekuje da će Sreten Lukić i Nebojša Pavković postupiti razumno i dobrovoljno otići u Hag kako ne bi i sebe i državu doveli u još težu situaciju.

U Hag milom, ili silom

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da veruje da će se generali Sreten Lukić i Neboša Pavković naći u Haškom tribunalu u nekoliko narednih dana. Labus je tokom akcije G17 plus u centu Beograda, pod nazivom "Još par koraka...", rekao da više nije pitanje da li Pavković i Lukić hoće ili neće u Hag, već da je stvar trenutka kada će se to desiti.

Labus je precizirao da će general Sreten Lukić već od četvrtka biti zdravstveno sposoban za put u Hag, kao i da bi u istom roku trebalo da bude rešeno i da li će general Nebojša Pavković dobrovoljno, ili silom, u istom pravcu. Potpredsednik Vlade demantovao je nezvanične informacije da je general Pavković pobegao van zemlje, kao što su to uradili general Vlastimir Đorđević i Goran Hadžić.

Inače, u četvrtak je čuveni 31. mart, datum koji je ove godine Evropska unija postavila kao rok za saradnju s Tribunalom. "'Ded lajn' postoji, ali on je malo rastegljiv, tj. zavisi i od Brisela i od Haga i od nas. Ali, očigledno je da se radi o vrlo kratkom vremenu", rekao je Labus.

Na pitanje da li zna gde se nalazi Pavković, Labus je odgovorio: "Ja ne znam, ali ljudi koji treba da znaju, znaju... u zemlji je, naravno."

Šta nas čeka posle Studije o izvodljivosti

Posle dobijanja pozitivne Studije o izvodljivosti, a pre potpisivanja sporazuma o Asocijaciji i stabilizaciji sa Evropskom unijom, zadatak Srbije u procesu dobijanja takozvane bele šengenske liste Miroljub Labus podelio je na tehničke i političke.

"Za to nam treba nekoliko zakona. O policiji, readmisiji, azilima, a možda i novi pasoši. Znači, to moramo odmah da počnemo da radimo kako bi se u momentu kada potpišemo ugovor kvalifikovali da se ukinu vize. Mislim da je to jedan od prvih zadataka u ovih nekoliko meseci na ovom tehničkom planu. Na ovom političkom, potrebno je usaglašavenje Ustavne povelje i donošenje Ustava Srbije", kaže Labus.

Inače, funkcioneri G17 plus razgovarali su sa građanima u centru Beograda o koristima koje će Srbije imati od pozitivne ocene Studije o izvodljivosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: