HAVEL: U REDEFINISANJE ODNOSA UKLJUCITI I KOSOVO

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2000.

08:23

Default images
Ceski predsednik Vaclav Havel predlozio je, nakon susreta s predsednikom Crne Gore Milom Djukanovicem da se u SRJ istovremeno rese pitanja "sva tri entiteta - Srbije, Crne Gore i Kosova" i dodao da moze podjednako dobro da zamisli da rezultat dogovora bude "neki trostrani savez ili troclana konfederacija ili cak i tri nezavisne drzave". "Uloga svetske zajednice nije da savetuje koje resenje je bolje, vec da postuje ono oko koga se ti narodi, ti gradjani, demokratskim putem, mirno dogovore", kazao je ceski predsednik. Na zajednickoj konferenciji za novinare u Pragu, predsednik Djukanovic je rekao da je naisao na Havelovo razumevanje za predloge o preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore. On je naveo da je u Prag stigao u nadi da ce "Havel svojim autoritetom u svetskoj zajednici pomoci da se svetu tumace crnogorska nastojanja" da se do zajednistva sa Srbijom dodje ne kroz "avanturisticko stvaranje cetvrte Jugoslavije", vec preko medjunarodnog subjektiviteta Srbije i Crne Gore, prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: