Lukić "odmrznut"

Tužilaštvo za ratne zločine povuklo je predlog za "zamrzavanje" finansijska sredstava i drugih dobara Sretena Lukića.

Izvor: B92

Petak, 25.03.2005.

09:55

Default images

B92 saznaje da je Lukić tako izdvojen sa spiska 13 osoba protiv kojih je tužilac predložio takve mere. Razlog za tu odluku tužioca je činjenica da se Lukić ponedeljkom i četvrtkom javlja istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, navodi izvor B92.

General policije Sreten Lukić mogao bi već u četvrtak da otputuje u Hag, izjavio je ministar i član Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, Zoran Lončar.

O tome se razgovaralo na sastanku koji je održan četvrtak u organizaciji Nacionalnog saveta, a na kome je, prema rečima predsednika tog tela Rasima Ljajića, dogovoren i datum kada će general policije biti operisan.

Predsednik Nacionalnog Saveta za saradnju s Haškim tribunalom, Rasim Ljajić potvrdio je za B92 da će Lukić biti operisan u ponedeljak u Beogradu i da će posle nekoliko dana moći da ide u Hag. "To je već dogovoreno, da se operacija obavi ovde u ponedeljak, s obzirom na to da je Lukić odbio ovu prvu mogućnost, koja je i po mom sudu, a i s medicinske i s političke tačke, za njega najbolja. Jedino on sam te šanse može da ugrozi ovakvim ponašanjem koje demonstrira proteklih mesec dana."

Predložene dve mogućnosti

Ljajić je potvrdio i da je tačno da je Lukić bio pozvan na sastanak u organizaciji Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, ali da se nije odazvao. Ljajić kaže da su prisutni ministri i lekari razmotrili dve mogućnosti: operaciju u Roterdamu, koju je Lukić odbio, i operaciju u Beogradu. "Druga mogućnost je, pošto Lukić odbija ovu prvu, jeste da se operacija obavi ovde u Beogradu. Nakon nekoliko dana Lukić može da putuje i da se medicinska kontrola nakon operacije obavlja u Hagu", rekao je on.

Ministar Zoran Lončar, koji je i član Saveta, preneo je izjavu Lukićevog lekara Miodraga Ostojića sa jučerašnjeg sastanka, da će general u Hag moći da ide već u četvrtak, nakon intervencije koja će biti obavljena u ponedeljak, 28.marta.

Ljajić objašnjava da je sastanak održan kako bi bile otklonjene sve nedoumice u vezi s operacijom, jer kako kaže, u javnosti je svako pričao svoju priču – i lekari i advokati i sam Lukić: "Hteli smo da pomognemo i samom Lukiću, a naravno da pomognemo i državi koja se nalazi u jednom kritičnom periodu pred dobijanje Studije o izvodljivosti. Ali, ta Studija može biti dovedena u pitanje, ukoliko Lukić i Pavković ne budu u Hagu u naredne dve nedelje. Ne smemo da učinimo ništa što bi moglo da ugrozi jednu veliku šansu koju sada imamo."

Inače, sastanku održanom u četvrtak prisustvovali su predsednik saveta, Rasim Ljajić i ministri Zoran Lončar, Zoran Stojković i Tomica Milosavljević, kao i Lukićevi lekari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: