Restrukturiranje "Jata" odmah

Šef Kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije kaže da sastanak predstavnika Vlade i aviomehaniča nije predviđen za četvrtak.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2005.

09:28

Default images

Iako je ranije bilo javljeno da će premijer Srbije u četvrtak uveče razgovarati u Vladi Srbije sa predstavnicima aviomehaničara "Jat ervejza" o okončanju štrajka, Srđan Đurić je to demantovao, rekavši da će se aviomehaničari, najverovatnije u petak sastati s ministrom za kapitalne investicije Velimirom Ilićem.

Predstavnik Sindikata avio-mehaničara Srbije Nenad Trajković rekao je agenciji Beta da je odlukom o izdavanju "Tehnike" iz "Jata" u posebno preduzeće ispunjen jedan od osnovnih zahteva štrajkača, ali je dodao da neće prekinuti štrajk sve dok se ne reši problem plata.

Izdvajanje delova "Jata" počinje odmah

Osmog dana štrajka avio-mehaničari su organizovali protest ispred Vlade Srbije. "Ne očekujem nikakav odgovor, mi smo došli pošto je danas sednica Vlade, da izađu gospoda iz Vlade, da nas pogledaju u oči i kažu čime smo mi to zaslužili da nas izbace kao pse na ulicu. Bićemo u protestu do daljeg svakodnevno i pred Vladom i kod hangara. Znači, nećemo odustati od toga da štitimo svoja prava, svoje radno mesto, svoju kompaniju i svoje porodice", kaže Dragan Bogdanović iz Sindikata avio-mehaničara.

Od ministara u vladi štrajkačima je pokušao da se obrati jedino ministar za kulturu i informisanje Dragan Kojadinović. Međutim, štrajkačima su mu to onemogućili zviždanjem i uzvikivanjem "Bando crvena". Sa druge strane, ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će izdvajanje u posebno preduzeće "Tehnike", u kojoj rade avio-mehaničari, početi odmah, a ne u maju, kako je planirano. On je rekao da je Vlada u potpunosti podržala poslovodstvo "Jata".

Time se ubrzava proces restrukturiranja nacionalne avio-kompanije, kaže Dinkić, koji očekuje da će za koji dan potpuno biti podignuta "Jatova" flota: “Vlada ne može da dozvoli anarhiju u državi. Ukoliko neko krši zakon, ma koji, u ovom slučaju avio-inžinjeri Zakon o štrajku, ne može da zaustavi život u jednoj zemlji. Svi oni koju budu radili, imaju šanse da pređu u ovo novosnovano preduzeće "Tehnika" i da zasnuju radni odnos u njemu. Oni koji ne žele da rade, dobiće otkaz bez ikakvog prava na otpremninu, bez ikakvog prava na socijalni program, jer su u nezakonitom štrajku. Jednostavno, pravila ponašanja se znaju u javnim preduzećima – država je poslodavac i ima pravo da donosi odluke za koje smatra da su u državnom interesu”.

Policija u akciji

Sindikat avio-mehaničara "Jata" podneo je, preko Svetske asocijacije avio-mehančara, Međunarodnom sudu u Ženevi tužbu protiv države Srbije i te avio-kompanije zbog kršenja ljudskih prava štrajkača, koji su sinoć izbačeni iz hangara u kojima su protestovali. Poslovodstvo te državne avio-komanije oformilo je komisiju koja trenutno proverava da li nedostaju oprema i alat u "Jatovim" hangarima na Aerodromu "Beograd". Hangare su u sredu uveče napustili štrajkači po dolasku policije. Štrajkači su zahtevali pravljenje inventara opreme i alata pre nego što napuste hangare, ali policija nije bila ovlašćena da prihvati takav zapisnik.

Trideset tri suspendovana avio-mehaničara "Jata" prijavila se menadžmentu sa željom da se vrate na posao. Tu informaciju saopštilo je poslovodstvo "Jat ervejza", dok je u Medija-centru "Jata" Beti rečeno da to još nije konačan broj avio-mehaničara koji se odazvao pozivu poslovodstva kompanije da prekinu štrajk. To se dogodilo posle suspenzije svih 607 aviomehaničara zbog, kako se navodi, nezakonite obustave rada.

Policija je u sredu u 23 časa ušla u hangar "Jata" na Aerodromu "Beograd", u kojem su bili avio-mehaničari "Jata" u štrajku. Oko hangara je bilo raspoređeno više policijskih kombija s policajcima u opremi za razbijanje demonstracija, ali nije bilo primene sile.

Predstavnik štrajkača Nenad Trajković insistirao je na tome da policajci naprave zapisnik o inventaru. "Polako smo izašli kako bi bio napravljen inventar, da ne bude da smo nešto izneli. Tražili smo zapisnik o alatu i avionima, o radionici. Bilo je malo rasprave, rekli su da je nalog za naše isterivanje iz hangara potpisao ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, koji je nam je to i potvrdio. Izašli smo ogorčeni, Milošević za 10 godina nije uspeo da nas uništi, a ova vlast je za kratko vreme to uspela. Ne mogu da verujem šta se dešava", kaže on.

V.d. generalnog direktora "Jat ervejza" Nebojša Starčević ranije je pozvao državne organe da pomognu u udaljavanju avio-mehaničara iz hangara. "Mislim da sila ovde neće biti potrebna. Reč je o razumnim ljudima koji shvataju situaciju i shvatiće da treba da napuste hangare. Posle toga mi treba da organizujemo proces rada, da vidimo da li ćemo to moći tako da uradimo. Mi smo zamolili ljude koji su obustavili rad, koji ne žele da rade, da napuste hangare i da dozvole drugima da rade. Zato smo zamolili državu i državne organe da intervenišu i ja verujem da neće biti problema", rekao je on.

Avio-mehaničari "Jata", njih 607, počeli su štrajk 17. marta, nezadovoljni materijalnim položajem i statusom u preduzeću. U štrajku su prizemljeni svi avioni državne avio-kompanije, a vazdušni saobraćaj se delimično obavlja iznajmljenim avionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: