Ispunićemo svoje obaveze prema Hagu

Biće ispunjeni uslovi koji vode ka punoj saradnji Srbije sa Haškim sudom i to do kraja marta, izjavio je Vojislav Koštunica.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2005.

09:19

Default images

Koštunica je na konferenciji za štampu, nakon razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, odgovarajući na pitanje novinara da li je siguran da će srpske vlasti poslati u Hag optužene generale Pavkovića i Lukića imajući u vidu da je Pavković izjavio da dobrovoljno neće ići u Hag, rekao kako je uveren da će vlasti u Beogradu učiniti korake koji vode punoj saradnji sa Hagom.

"Model koji sada koristimo u saradnji sa Haškim tribunalom ispostavio se kao više nego efikasan, tako da na isti način vidimo sledeće korake, očekujemo sledeće informacije o tim slučajevima u narednim danima", kazao je Koštunica. Ipak, premijer Srbije je dodao da nikada unapred ne govori o dogadjajima koji će se desiti.

Ren je, na izrazio "uverenje da premijer Koštunica i njegove kolege čine sve što je u njihovoj moći da ispune ta merila za studiju o izvodljivosti": "Srbija je postigla veoma veliki napredak, a mi ćemo krajem meseca doneti ocenu. Dana 12. aprila sastaće se komisija gde će biti raspravljano o tome, i nadam se da će biti prihvaćena studija o Izvodljivosti".

Premijer Koštunica posebno je naglasio da je Renu predočio napredak u reformi državne uprave u Srbiji, što je ključno za strategiju pristupanja Srbije i Crne Gore članstvu EU. Na sastanku je bilo reči i o Kosovu, kao i o potrebi da se nadje rešenje za pitanje mandata parlamenta SCG.

Visoki predstavnik EU za Havijer Solana je u ponedeljak, posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, izjavio da je nastupio "bolji trenutak u odnosima Evropske unije i Srbije i Crne Gore,  a Oli Ren da će Studija o izvodljivosti za pridruživanje SCG EU biti okončana do kraja marta i podneta Evropskoj komisiji 12. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: