Ili prekid štrajka ili otkazi

Štrajk u Jat ervejzu se širi. Avioinženjeri su se pridružili štrajku svojih kolega, mehaničara. Vlada najavljuje otkaze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2005.

11:29

Default images

Inspekcija rada Vlade Srbije ustanovila je da je štrajk mehaničara nezakonit. Svi koji štrajkuju pozvani su da se u utorak jave na posao, a oni koji se ne pojave dobiće otkaze. Za to vreme nacionalni avioprevoznik iznajmljuje avione stranih kompanija ne bi li prevezao putnike.

Odluko o uručivanju otkaza, ukoliko se u utorak ujutro aviomehaničari ne pojave na poslu, potiče od Vlade Srbije, pošto je inspekcija rada utvrdila da štrajk nije u skladu sa uredbom o minimumu procesa rada u javnim preduzećima. Predsednik sindikata aviomehaničara Dragan Bogdanović kaže da Vlada sa njima igra igru nerava.

Aviomehaničari odbijaju da izdaju dozvole o ispravnosti aviona za letenje, dok im se plate ne povećaju i dok ne dođe do, kako kažu, stvarnih promena u menadžmentu kompanije. Oni tvrde da je pošto je Vlada Srbije uvela privremene mere, došlo samo do zamene mesta među rukovodiocima. To smatraju i njihove kolege sa fakultetskom diplomom, avioinženjeri. Oni međutim kažu da znaju da je štrajk nelegalan.

Ako sutra ujutro svih 600 aviomehaničara nastavi štrajk, Vlada namerava da ih sve otpusti i potom raspiše konkurs za prijem novih mehaničara, s tim što bi bilo primljeno duplo manje ljudi nego što ih sada ima.

Menadžment Jata uspeo je da uspostavi saobraćaj koristeći iznajmljene avione drugih kompanija, ali u drastično smanjenom obimu. To znači da poleću samo avioni na najfrekfentnijim linijama kao što su letovi za London, Cirih i Frankfurt. Ostali letovi su ili otkazan ili se putnici preusmeravaju na letove drugih kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: