Ren: Do kraja meseca moraju u Hag

Oli Ren kaže kako je nužno da optuženi generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić do kraja meseca budu prebačeni u Hag.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2005.

10:36

Default images

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je nakon susreta sa Borisom Tadićem rekao da je EU spremna da nastavi proces evropske integracije SCG, ali, da je na državnoj zajednici da odluči hoće li ispuniti sve kriterijume i saopštio da će Studija o izvodljivosti biti okončana 31. marta i podneta Evropskoj komisiji 12. aprila. Boris Tadić se u Briselu sastao i sa Havijerom Solanom.

Evropski komesar Oli Ren je istakao da je nužno da do kraja meseca optuženi generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić budu prebačeni u Hag, primetivši da se ne sme ubuduće zaboraviti ni Ratko Mladić, "koji se, mada je bosanski Srbin, može nalaziti na teritoriji Srbije".

Havijer Solana je kao razloge boljih odnosa SCG sa EU naveo bolju saradnju s Haškim tribunalom, približavanje pozitivne ocene Studije o izvodljivosti, dvostruki kolosek u ekonomskoj harmonizaciji država članica sa EU i činjenica da su posle Samita EU-a u Solunu 2003. godine, zemlje Zapadnog Balkana postale kandidati za članstvo u EU.

Predsednik Tadić i Solana su, osim problematike vezane za Studiju o izvodljivosti, razgovarali o saradnji sa Hagom, produženju mandata poslanika parlamenta SCG, Kosovu. Tadić je nakon razgovora kazao novinarima da postoji visok stepen saglasnosti u stavovima: "Mogu da kažem da smo praktično na istim stanovištima Havijer Solana i ja na nizu tema koje smo danas pokrenuli".

Predsednik Srbije je istakao važnost utvrđivanja budućeg statusa Kosova i Metohije. On je naglasio da je u vezi sa Kosovom veoma važna i aktivna i konstruktivna politika Beograda: "Govorili smo i o Kosovu i o procesu vezanom za utvrđivanje budućeg statusa Kosova i Metohije, o jednom procesu koji je pokrenut i koji ne može da se zaustavi, i veoma je važna  aktivna i konstruktivna politika Beograda s tim u vezi", kazo je Tadić. 

Solana kaže da treba pospešiti saradnju Beograda i Prištine. On je dodao i da kosovski Srbi treba učestvuju u radnim grupa i institucijama Kosova

Sutra će u Briselu o istim temama i sa istim sagovornicima razgovarati predsednik vlade Srbije Vojislav Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: