Štrajkuju mašinovođe iz Užica

Nezavisni strukovni sindikat mašinovođa u Užicu od sinoć je u štrajku, ali vozovi na pruzi Beograd-Bar idu normalno.

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2005.

10:24

Default images

Iako su sindikalci najavljivali da će tokom štrajka na barskoj pruzi stajati 90 odsto vozova, predsednik Sindikata mašinovođa, Vidosav Radojević, za B92 kaže da za sada svi vozovi idu normalno.

"Nema blokade pruge. 112 mašinovođa iz Užica sedi na svojim radnim mestima, u sekciji za vuču vozila i javljaju se na posao. Pustili smo naše kolege iz Srbije da bezbedno voze do Bijelog Polja, tj. da pogledaju kakva je pruga, šta to traže mašinovođe iz Užica i da se sami uvere da li je ovaj naš štrajk opravdan", rekao je Radojević.

Užičke mašinovođe traže isplatu zaostalih razlika u platama, da se cena kilometar-časa poveća sa 27 na 42 dinara, odnosno povećanje dnevnice sa 600 na 1.050 dinara, vraćanje na posao ljudi čiji je otkaz najavljen, kao i popravljanje bezbednosti železničkog saobraćaja i poštovanje reda vožnje, kaže Radojević: "Mi smo u štrajku, mirnom štrajku, znači ne vozimo vozove. Vozove voze kolege iz odeljenja Beograd-Lajkovac. Mi ne pravimo ni barikade ni zastoje, vozovi idu slobodno za Bar. Mi sutra, nas 20, dolazimo u Beograd i tražimo prijem kod premijera Vojislava Koštunice, Miroljuba Labusa, Velimira Ilića i predsednika države sa svim ovim našim zahtevima". Mašinovođe iz Užica zameraju ministru Velimiru Iliću što ih je nazvao neradnicima kao da nije svestan u kakvom je stanju železnica u Srbiji.

Radojević ponavlja da mašinovođe traže da se urednost i bezbednost železničkog saobraćaja dovede u one okvire u kojima bi taj saobraćaj zaista i bio uredan i bezbedan: "To znači da nema otkazivanja vozova, da oni budu čisti, zagrejani, da nema odrona na pruzi, da nas neko zaustavi, itd. Mi smo imali, u zadnja četiri dana, tri odrona na pruzi, a o tome niko ne govori."

Ministar: Radite i ćutite

S druge strane, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, tvrdi da mašinovođe iz Užica nemaju pravo da zaustave javni prevoz, iako pruge u Srbiji nisu u najboljem redu.

Ilić kaže da se prugama koje nisu "dovoljno spremne" vozovi kreću sporije: "Mašinovođa treba da vozi lokomotivu, a njima je to otprilike zadnje zanimanje. Njima kada padne na pamet, zaustave prugu za Bar, nađu neki razlog, prekinu saobraćaj i ostave putnike na otvorenoj pruzi i ugroze im bezbednost. Mi to nećemo dozvoliti i tu nema dileme."

Odgovarajući na optužbe ministra, predsednik Sindikata mašinovođa iz Užica, Vidosav Radojević, kaže da su oni tražili da ih prime ministar i generalni direktor ŽTP-a, kojima su hteli da ukažu na brojne probleme s kojima se susreću, ali da im to nije bilo omogućeno: "Ja vozim voz 25 godina i kao predsednik sindikata iz Užica, svakog meseca imam moju normu sati. Vozim na najtežoj pruzi u Evropi. Možete i da pitate Saobraćajni fakultet i Milana Markovića, koji je pravio analizu rada vuče vozova u Srbiji i koji je javno rekao da najbolji rad imaju mašinovođe vuče vozova iz Užica. To je naše ogledalo. Mi ništa drugo i nismo tražili nego da razgovaramo s ministrom za kapitalne investicije i sa generalnim direktorom železnica i da im donesemo sve ove naše papire, da im kažemo za sve vanredne događaje, koji su se desili na pruzi u zadnjih, šest do deset meseci, a bilo je tu mnogo čega što oni neće da priznaju. Da su nas oni primili, do ovoga ne bi ni došlo."

Ilić proverava bezbednost pruga

Ministar za kapitalne investicije Srbije Velimir Ilić krenuo je večeras vozom iz Beograda za Prijepolje, kako bi proverio navode mašinovodja iz Užica da pruga Beograd-Bar nije bezbedna.

"Grupa radnika 'Železnice Srbije' koja nije sindikalno organizovana tvrdi da pruga nije bezbedna, ali ćemo mi odlaskom na put dokazati suprotno", kazao je Ilić novinarima pre polaska na putovanje.

Ministar za kapitalne investicije je dodao da "ta grupa" pokušava da omete restrukturiranje železnice, ali je naglasio da im "to neće uspeti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: