Poziv Pavkoviću i Lukiću

Ministar Zoran Lončar pozvao je Nebojšu Pavkovića i Sretena Lukića da se dobrovoljno predaju Haškom tribunalu.

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2005.

08:35

Default images

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu je ocenio da oni kao oficiri neće dopustiti da se država zbog njih nađe u položaju taoca. Lončar je na konferenciji za novinare rekao da su njih dvojica visoki oficiri i da znaju da se zakon u svakoj državi mora poštovati.

“Koristim i ovu priliku da posebno pozovem generala Pavkovića i generala Lukića da donesu odluku da dobrovoljno odu u Haški tribunal jer je to u njihovom najboljem interesu, ali isto tako i u interesu države Srbije u kojoj žive. Uveren sam da oni, kao oficiri koji su bili na veoma visokim položajima, neće propustiti ovu priliku da se zbog njih država nađe u položaju taoca”.

On je time odgovorio na pitanja da li Vlada Srbije i Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom znaju gde se Lukić i Pavković nalaze i da li će se oni dobrovoljno predati ili biti uhapšeni.

On je kazao da na sednicama Nacionanog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom kojima je on prisustvovao ministar policije Dragan Jočić nije podnosio izveštaj o kretanju Pavkovića, ali da "ne mora da znači da o tome nije bilo govora". Lončar je naveo da on zbog čestih putovanja u Hag nije prisustvovao svim sednicama Saveta i dodao da je u nekim drugim slučajevima čuo takve izveštaje.

Ministar je naveo da će svi podaci, "pa i finansijski", o uslovima predaje haških optuženika Tribunalu biti dostupni javnosti. "Jedan deo te finansijske pomoći je u skladu za zakonom i ide preko Nacionalnog saveta i on nije tako velik, a kada bude doneta odluka o tome da vlada na osnovu svojih budžetskih mogućnosti udovolji zahtevima optuženika, bićete obavešteni", kazao Lončar.

Lončar pretpostavlja da se optuženici koji imaju dvojno državljanstvo SCG i Republike Srpske predaju vladi u Beogradu jer ona daje "državne garancije" za njihovo puštanje na slobodu do početka suđenja.

SPS: Predaja da, hapšenje ne

Generalni sekretar SPS-a izjavio je da će ta stranka uskratiti podršku Vladi, ako dođe do hapšenja haških optuženika. Ukoliko se saradnja sa Hagom odvija kao u slučaju hapšenja Veselina Šljivančanina ili "kidnapovanja Slobodana Miloševića", Socijalistička partija Srbije će uskratiti podršku manjinskoj Vladi, rekao je Zoran Anđelković. On je precizirao da SPS ima dogovor o saradnji s Haškim tribunalom jedino s premijerom Vojislavom Koštunicom, te da SPS druge članice vladajuće koalicije po tom pitanju ne interesuju.

Anđelković je, međutim, rekao i da ta stranka poštuje dobrovoljnu predaju optuženih pred Haškim sudom. "Ovakav vid saradnje sa Hagom pokazao se dobrim, jer Srbija ne trpi posledice kod Evropske unije zbog Studije o izvodljivosti, čuvajući unutrašnju političku i ukupnu stabilnost", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: