Ko se sve krije u Moskvi

Bar tri haška optuženika krila su se u Moskvi, rekao je "Njujork tajmsu" neimenovan zapadni diplomata u Sarajevu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 15.03.2005.

10:36

Default images

Posle predaje Gojka Jankovića Tribunalu, u ruskoj prestonici ostaju general MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević i bosanski Srbin Vujadin Popović, optužen za zločin u Srebrenici, piše list i dodaje da je supruga Gojka Jankovića izjavila da je on u Moskvi uživao zaštitu pripadnika ruske službe bezbednosti, da se u međuvremenu oženio, dobio rusko državljanstvo i u Moskvi živeo pod imenom Sergej Plucadjev.

Prema pisanju "Njujork tajmsa" u Moskvi se nalazi i Mira Marković, supruga Slobodana Miloševića, a u tom gradu često boravi i njihov sin Marko Milošević.

I "Gardijan"...

Britanski "Gardijan" piše da ruska tajna služba pruža utočište nekolicini bosanskih Srba, optuženih pred Haškim tribunalom.

"Prema izvorima u Haškom tribunalu i u obaveštajnim izvorima, zaštitu ruskih tajnih službi uživaju bivši oficiri snaga bosanskih Srba Vinko Pandurević i Vujadin Popović, optuženi za genocid zbog učešća u masakru u Srebrenici, u julu 1995. Bosanski Srbin Gojko Janković, koji se predao Tribunalu, takođe je bio u grupi haških optuženika u bekstvu koji žive u Rusiji, uživajući zaštitu vlasti", piše list.

"Gardijan" piše da u diplomatskim izvorima vlada nezadovoljstvo zbog ponašanja Rusije pošto je ona potpisnica Dejtonskog sporazuma. "Zašto to oni rade, nije jasno. Ono što je jasno jeste da Rusi pomažu ovim ljudima, što koči proces", rekao je neimenovani visoki diplomata.

Demantij ruske službe bezbednosti

Zvanični predstavnik ruske Federalne službe bezbednosti Sergej Ignatčenko odbacio je optužbe londonskog "Gardijana" da ruska tajna služba štiti nekolicinu bosanskih Srba, optuženih pred Haškim tribunalom za zločine počinjene tokom rata u BiH. "Te optužbe su neosnovane", rekao je Ignatčenko agenciji Beta.

"Nismo upoznati sa tim člankom, a sam list nam se nije obraćao za komentar. Ukoliko oni imaju neke činjenice neka nam ih iznesu", kazao je Ignatčenko. Predstavnik FSB je dodao da se ta služba "ne bavi politikom, već unutrašnjom bezbednošću".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: