Nema pregovora bez Gotovine

Žan Klod Junker kaže da pregovori sa Hrvatskom o pridruženju EU neće početi dok se Gotovina ne nađe u Hagu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2005.

14:23

Default images

"Pregovori će početi 17. marta uz uslov da general Gotovina bude izručen i to mora da se učini", rekao je presedavajući EU, premijer Luksemburga Junker, a saopštilo luksemburško predsedništvo.

Kako prenosi agencija Hina, Junker je podsetio da će konačnu odluku da li će pregovori početi 17. marta ili ne doneti ministri spoljnih poslova EU u sredu, istakavši da "zasad nije postignut konsenzus" o početku pregovora o pristupu.

"Uslovi nisu ispunjeni", rekao je predsedavajući EU, pozivajući se na zaključke evropskog samita koji je održan u decembru u Briselu, a na kome su čelnici EU planirali da pregovori o pristupu sa Zagrebom počnu 17. marta, "ukoliko Hrvatska bude u potpunosti saradjivala s Haškim tribunalom".

Sačuvati obraz

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da Hrvatska sama treba da traži odlaganje pregovora za prijem u EU. "Da bi sačuvala obraz, Hrvatska sama treba da traži odlaganje početka pregovora sa Evropskom unijom", preneo je Hrvatski radio pozivajući se na kabinet predsednika.

S druge strane, premijer Ivo Sanader veruje da bi pregovori o članstvu u Evropskoj uniji ipak mogli početi 17. marta, kao što je i planirano.

Luksemburg, predsedavajući EU, 11. marta je saopštio da Hrvatska nije ispunila uslove za početak pregovora i da se oni odlažu do daljeg jer Hrvatska nije u potpunosti sarađivala s Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: