(Ne)slaganje Zakona

Generalni sekretar Skupštine Srbije tvrdi da je predsedniku Srbije na potpis poslata verzija Zakona o radu koju su usvojili poslanici.

Izvor: B92

Nedelja, 27.02.2005.

10:13

Default images

B92 je imao uvid u tekst koji dostavljen Borisu Tadiću i koji je u nekim delovima različit od onog koji su usvojili poslanici. Generalni sekretar predsedništva, Aleksandra Drecun, objašnjava da na član 118. Zakona o radu nedostaju delovi usvojenih amandmana.

"Konkretno, u članu 118, gde je trebalo da se nađu nove tačke 5, 6 i 7, u tekstu koji smo dobili, postoje samo tačke 5 i 6, a ova tačka 7. je završila u nekom drugom članu 108. Sada to deluje kao tehnička izmena, a to menja suštinu", rekla je Aleksandra Drecun.

Iz Skupštine su ovih dana ukazivali da je do neslaganja u tekstu koji je poslat na potpisivanje možda došlo zbog pravno-tehničke redakcije i usklađivanja usvojenih amandmana. Međutim, Aleksandra Drecun navodi da samo poslanici mogu da vrše prepravku teksta zakona i to samo pre glasanja, pošto im izmene predlože zakonodavni ili resorni odbori u Skupštini: "I onda se kaže: nakon odlučivanja o amandmanima, Narodna skupština pristupa glasanju o predlogu zakona u celini. I onda taj zakon ide kod predsednika. Ovde je učinjeno nešto što je nedopušteno, da se nakon glasanja izvrše neke izmene. Da li su one bolje, ili gore po radnike, ili poslodavce, to nije tema. Tema je da je mimo volje poslanika nešto promenjeno."

Sekretar Skupštine Srbije, Marko Danilović, osim što je tvrdio da je predsedniku Srbije na potpis dostavljen onaj Zakon o radu koji su usvojili poslanici, odbacuje i tvrdnje Srpske radikalne stranke da je prilikom glasanja za Zakon o radu bilo zloupotreba kartica poslanika te stranke. S druge strane, radikali kažu da za zloupotrebu kartica imaju dokaze. Međutim, oni još uvek nisu izneti. Podsetimo da je čitava afera oko Zakona o radu počela kada je predsednik Srbije odbio da potpiše Ukaz o proglašenju tog zakona, jer je dobio tekst koji nije isti kao onaj koji je usvojen u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: