Šta je bilo sa tekstom zakona?

Prvi put od Miloševića dogodilo se da predsednik Srbije nije potpisao tekst nekog zakona jer nije dobio pravu verziju zakona.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.02.2005.

14:50

Default images

Naime, Borisu Tadiću skupština Srbije dostavila je tekst Zakona o radu u kome su izmenjena tri člana u odnosu na usvojenu verziju. U Ministrtvu rada tvrde da nije reč o falsifikatu, već da je tekst zakona samo redigovan, a da se od toga sada pravi afera. Tako je počelo prepiranje saopštenjima na relaciji predsednik Srbije - predsednik Skupštine.

Od predsednika Skupštine Predraga Markovića Borisu Tadiću stiglo je novo pismo u kome Marković traži od Tadića da večeras proglasi Zakon o radu. Međutim, to nije moguće pošto je Tadić več potpisao vraćanje Zakona u Skupštinu.

Marković je zatražio da Tadić do isteka Ustavom predviđenog roka, odnosno do večeras u 24 sata, potpiše ukaz o proglašavanju Zakona o radu. Marković je naveo da mu je dostavio tekst Zakona o radu koji je usvojila Skupština Srbije i da ne postoje prepreke za njegovo proglašavanje.

Međutim, profesor Pravnog fakulteta i član Odbora za ustavna pitanja Skupštine Srbije, Dragor Hiber, koji se večeras konsultovao oko detalja sa kabinetom predsednika Srbije, objašnjava da potpisivanje zakona više nije moguće pošto je Boris Tadić već potpisao Akt o vraćanju teksta Zakona o radu u Skupštinu Srbije.

Prethodna prepiska

Prethodno je iz pres-službe predsednika Srbije saopšteno je da od momenta dostavljanja teksta Zakona o radu predsedniku Borisu Tadiću, niko iz Skupštine nije kontaktirao službe predsednika o tom pitanju, kako to tvrdi predsednik parlamenta  Predrag Marković.

U saopštenju se navodi da se Služba predsednika Republike, povodom problema sa zakonom, obratila predstavniku Vlade i resornom ministru Slobodanu Laloviću, koji je u ponedeljak, 21. februara, u pisanoj formi potvrdio da je tekst zakona, koji je dostavljen predsedniku Republike, "onaj koji su narodni poslanici izglasali".

Tom je prethodilo još jedno pismo Predraga Markovića Borisu Tadiću, u kome je izrazio žaljenje zbog "neistina i insinuacija" iz predsedničke službe povodom Zakona o radu. Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković je u pismu predsednik Srbije upozorio da se predsednička služba više puta oglušila o zahtev sekretara Skupštine da mu vrati tekst Zakona o radu, koji je upućen Tadiću na potpisivanje, kako bi se proverilo da li su svi usvojeni amandmani uneti u tekst zakona.

"Umesto toga, saopštenjem za javnost, bez valjanog osnova, Vaša služba, ne znam da li uz Vaš pristanak, ugrozila je Vaš lični integritet i integritet institucije predsednika", ocenio je Marković.

To je prvi put da se u posleratnom višepartijskom sistemu u Srbiji desilo da predsednik države odbije da potpiše Ukaz o proglašavanju zakona koji je Skupština usvojila.

Dinkić: Zakon je ionako loš

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da nije tačno da je od Borisa Tadića tražio da ne potpiše Zakon o radu, ali je dodao da je tekst koji je usvojen u Skupštini veoma loš. Dinkić je rekao da bi usvojeni amandmani naneli štetu budžetu od 30 milijardi dinara, zbog čega je Vlada odlučila da, ukoliko Tadić ipak potpiše Zakon, on po hitnom postupku bude izmenjen.

„Ovakav Zakon nikako ne sme da stupi na snagu jer bi ugrozio sistem u Srbiji“, naglašava Dinkić.

Ministar Slobodan Lalović je dva dana po usvajanju Zakona o radu rekao da Vlada već priprema izmene izmenjenog zakona.

Lalović: Zakon o radu ponovo u Skupštini

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović izjavio je da će Skupština na sledećoj sednici usvojiti Zakon o radu koji je predsednik Republike Boris Tadić odbio da potpiše.

Prema njegovim rečima, Tadić je zakon vratio zbog nepodudarnosti u tekstu zakona koji je usvojen i teksta koji mu je dostavljen. Lalović je rekao da je Skupština usvojila amandman na član 118, koji govori o troškovima poslodavaca, obavezu da se zaposlenima isplaćuju regres, topli obrok i minuli rad. "Stručna služba Skupštine Srbije je 'prebacila' odredbu o minulom radu iz jednog člana u drugi", rekao je on dodajući da time nije izmenjen smisao zakona.

Lalović je istakao da je više članova zakona kontradiktorno zbog čega je zakon neprimenljiv i najavio da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Skupštini u martu podneti predlog izmena zakona o radu.

Da li su i drugi zakoni bili pogrešni?

Profesor Ustavnog prava, Stevan Lilić, kaže za B92 da je situacija u kojoj smo se našli, kada je reč o proglašavanju Zakona o radu, veoma zanimljiva, jer ne može da se detektuje da li se desila tehnička omaška ili je reč o nečem drugom.

Kancelarija predsednika svakako na ovaj način dobija plus, a Skupština beleži minus, ocenjuje Lilić: „Ja pretpostavljam da će ovo da se završiti tako što će se utvrditi autentičan tekst, koji će proglasiti predsednik Republike, ali tim povodom bi mogla da se otvori i rasprava u pogledu kvalifikacija i odgovornosti službe, odnosno stručnih, pravnih službi, jer je moguće da se neki zakon, koji već postoji i važi, ne slaže sa zakonom koji je usvojen. To zaista ne bi bilo dobro.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: