Samit SAD-Rusija

SAD i Rusija će se zajednički suprotstavljati pretnjama svetskog terorizma i posebno pobrinuti za veću nuklearnu bezbednost.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.02.2005.

10:37

Default images

Na to su se obavezali na samitu u Bratislavi američki predsednik Džordž Buš i predsednik Rusije Vladimir Putin. U Bratislavskoj deklaraciji, ključnom dokumentu današnjeg samita, Buš i Putin su najavili da će preduzeti korake da se bolje zaštiti radioaktivni materijal u svetu kako ne bi dospeo u ruke terorista.

Već ove godine SAD i Rusija će organizovati međunarodnu konferenciju na kojoj bi trebalo da razmotri kako da se poboljšaju zaštitni sistemi u nuklearnim elektranama širom sveta i da se za njih obezbede kvalifikovani ljudi.

"Shvatamo da je pretnja terorizma dugoročna i stalno se razvija i zato će naše dve zemlje 2008. godine ponovo razmotriti zajedničke projekte sa naglaskom da se u obe zemlje razvija kultura bezbednosti", piše u Bratislavskoj deklaraciji.

"Dogovorili smo se da ni Iran ni Severna Koreja ne bi trebalo da imaju nuklearno oružje", rekao je Džordž Buš na konferenciji za novinare, kojom je završen tročasovni samit SAD-Rusija u bratislavskom zamku.

Već 11. susret starih znanaca nije se, bar za javnost, pretvorio u samit neprijatnih pitanja o pravcu kojim ide ruska demokratija, jer je Buš novinarima kazao da mu je Putin dokazao da Rusija ide stazom demokratske trasnformacije. "U poslednjih 15 godina Rusija je postigla veliki napredak", ocenio je američki predsednik.

Džordž Buš Slovacima

Pre sastanka sa Putinom, Džordž Buš se na Hvjezdoslavovom trgu u Bratislavi Slovacima obratio kao "prijateljima, saveznicima i braći u borbi za globalnu slobodu". On se zahvalio toj državi što je u Irak poslala neborbene trupe. Zbog Slovačkog doprinosa globalnoj borbi protiv terorizma, Buš je obećao i liberalizaciju viznog režima.

Predsednik Buš je rekao da se nada da će slovački primer borbe za slobodu iz 1989. dopreti i do drugih ne demokratskih država: „Demokratske revolucije koje su se odigrale na ovom prostoru pre 15 godina, sada su stigle i do Gruzije i Ukrajine. Za 10 dana i Moldavija na izborima ima priliku da bez sumnje iskaže svoje demokratske potencijale. Neizbežno, i narod Belorusije će ponosno stati uz demokratske zemlje", rekao je Buš.

"Slovačka je dosta rizikovala u borbi za slobodu u Avganistanu i Iraku. Pokazali ste se kao verni prijatelj i pouzdan saveznik. Zbog toga sam nedavno objavio novu inicijativu solidarnosti za zemlje poput Slovačke koje zajedno sa Amerikom učestvuju u borbi protiv terorizma. Mi ćemo vam pomoći da poboljšate vaše vojne snage i radimo sa vašom vladom na liberalizaciji viznog režima, kako bi Slovaci lakše mogli da putuju u Ameriku“, rekao je Buš.

Trg na kome je Buš govorio nalazi se u strogo čuvanoj crvenoj zoni grada i bio je opasan dodatnim bedemom od tramvaja, a samog Buša na podijumu je štitilo specijalno staklo. Slovačka policija uhapsila je u Bratislavi dva Čeha jer su tokom govora američkog predsednika spalili američku zastavu. Portparol policije u Bratislavi Silvija Mihalikova rekla je da bi se uhapšeni mogli suočiti i sa prekršajnom prijavom. Mihalikova je dodala da su privedena i tri Slovaka  jer su uzvikivala pogrdne reči upućene američkom predsedniku.

Na gradskom trgu bilo je oko 50 demonstranata od kojih su neki nosili transparente sa porukama "Rat je tvoj zanat" i "Odlazi". Nijedan od incidenata nije se desio u neposrednoj blizini Džordža Buša, koji je u Bratislavi naišao na mahom srdačan doček oko 4.000 okupljenih na gradskom trgu.

I sa aktivistima iz Srbije

Pre obraćanja građanima Bratislave, Džordž Buš se sastao i sa građanskim aktivistima iz istočne Evrope, odnosno, kako ih američka administracija naziva, "šampionima slobode". Ivan Marović iz Otpora i Sonja Liht predstavljali su Srbiju i Crnu Goru na tom skupu. Sonja Liht je bila i jedna od četiri govornika o borbi za slobodu i demokratiju u istočnoj Evropi.

Ona za B92 kaže i da se Buš interesovao za stanje u Srbiji: "Kad sam ja rekla da je Srbija pokazala i dokazala svoj demokratski potencijal, tada je on postavio pitanje kako je u Srbiji danas, da li je ponovo izgrađena. Ja sam rekla da je ta izgradnja naravno u toku, ali da postoje vrlo ozbiljni ekonomski problemi, na šta me on prekinuo i rekao da potpuno shvata da nije moguće graditi demokratiju ako ne postoji ekonomska baza za tu demokratiju. Pitao me je da li građani Srbije prihvataju demokratski koncept. Ja sam rekla: 'Da, kao što su to i ranije već dokazali'. Poželeo je Srbiji sve najbolje i, ako mene pitate, mislim da je otvorena jedna ozbiljna konverzacija i nadam se da će naši najodgovorniji političari tu konverzaciju nastaviti. Očigledno je da je on svestan u potpunosti toga da nema demokratskog razvoja bez ekonomskog razvoja".

Buš odlazi sa poklonima

Predsednik Buš napušta Slovačku opremljen kopijom plemićkog mača iz osmog veka, pištaljkom i opremom otpravnika vozova.

Mač je zvanični poklon od slovačkog predsednika Ivana Gašparoviča, a originalnu opremu otpravnika vozova poklonio mu je premijer Mikulaš Džurinda da bi Buš, kako je rekao, "usmerio svet u lepšu budućnost".

Džurinda je 1998. godine, pred izbore koji su okončali eru premijera Vladimira Mečijara i međunarodnu izolaciju Slovačke, u kampanji pred Slovake izašao sa železničarskom crvenom kapom na glavi i pištaljkom otpravnika vozova i obećao da će ih dovesti u NATO i Evropsku uniju.

"Buš je pomogao da krene mnogo simboličnih vozova u zemljama srednje Evrope, bivše Jugoslavije, u Ukrajini, Iraku i Avganistanu. Dao sam mu to kao simbol da pomogne da se i u budućnosti otpremi mnogo novih vozova u bolje stanje i lepšu budućnost", kazao je Džurinda novinarima.

Slovački zvaničnici dugo su se predomišljali šta bi bio najbolji poklon za Džordža Buša i Vladimira Putina na samitu u Bratislavi. Predsednik Gašparovič se požalio na protokol koji mu onemogućava da Bušu pokloni psa nacionalne slovačke pastirske rase koji bi "bio zgodan pošto je dva puta veći od Bušovih pasa, koji su mali".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: