Nije potpisan tekst Zakona o radu

Boris Tadić nije potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o radu zbog nepodudarnosti tog teksta i onog koji su usvojili poslanici.

Izvor: Beta

Sreda, 23.02.2005.

18:36

Default images

Pres služba predsednika Srbije saopštila je da je Boris Tadić uputio pismo predsedniku Skupštine Srbije Predragu Markoviću u kome je naveo da mu je na potpisivanje dostavljen tekst koji Skupština Srbije nije usvojila i koji, samim tim, ne predstavlja zakon koji bi, u skladu sa Ustavom, mogao da proglasi.

U pismu Tadić konstatuje da je Skupština usvojila amandman na član 118 zakona, a da u tekstu koji mu je poslat na proglašenje nedostaje jedna odredba tog usvojenog amandmana, koju je neko uneo u član 108 zakona, navodi se u saopštenju.

"Istovremeno, a da o tome Narodna skupština nije odlučivala, suštinski je izmenjen član 105 zakona samovlasnim dodavanjem teksta. Navedenim nepodudarnostima između usvojenog i dostavljenog teksta bitno se menja pravni režim primanja čija je isplata predviđena usvojenim amandmanima na član 117", dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da na osnovu izmena unetih u član 105, o kojima Skupština Srbije nije odlučivala, na te isplate se plaćaju porez i doprionosi, a po tekstu amandmana koji je predložen i usvojen, te dažbine se ne plaćaju.

Tadić je od Markovića zatražio da preduzme sve mere da bi se utvrdilo ko je odgovoran za tu grubu manipulaciju i da ga o tome što pre obavesti, saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije.

Marković: Tražio sam proveru teksta

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković negodovao je zato što je kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića saopštio da Tadić neće potpisati Ukaz o proglašenju Zakona o radu, a da prethodno nije ispunjen Markovićev zahtev da se tekst zakona koji je dostavljen predsedniku proveri.

Marković je RTS-u rekao da je zbog mogućih grešaka usled velikog broja usvojenih amandmana na taj zakon tražio od skupštinske službe da sa kabinetom predsednika uporedi osnovni i dopunjeni tekst zakona. "Sekretar Skupštine od subote ujutru pokušava da to ostvari, ali iz kabineta predsednika Tadića niko ne odgovara. Umesto da neko iz kabineta pređe do skupštine i ispuni moj zahtev da se proveri", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, jedino stručna služba skupštine može da proveri da li je tekst zakona koji je postavljen tačan. "To ne možemo da znamo ni ja ni kabinet Tadića, prosto je neverovatno da neko umesto toga šalje saopštenja", ocenio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: