SCG traži ustupanje predmeta

SCG je od Haškog tribunala zatražila ustupanje predmeta protiv generala Dragomira Miloševića.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 23.02.2005.

16:11

Default images

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić zatražio je, u ime Saveta ministara Srbije i Crne Gore, da sud u Hagu ustupi SCG predmet protiv generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića.

Milošević je optužen za zločine tokom granatiranja Sarajeva. Glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte nedavno je od Tribunala tražila da proces ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Milan Gvero u četvrtak ide u Hag

General u penziji Vojske Republike Srpske Milan Gvero otputovaće u četvrtak u Hag, potvrđeno je agenciji Beta u Vladi Srbije. Gvero će u Haški tribunal otići u pratnji ministra Zorana Lončara.

Iz Vlade Srbije ranije je saopšteno da je bivši zamenik Ratka Mladić u Vojsci RS "u razgovoru sa ministrom pravde Srbije Zoranom Stojkovićem odlučio da dobrovoljno ode u Haški tribunal kako bi na taj način pomogao narodu i državi". Vlada Srbije je istakla da će dati sve potrebne garancije da Gvero bude pušten na slobodu do početka suđenja i pružiće potrebnu pomoć porodici generala Gvera.

Da li iko (pre)gleda Lukića

Haški lekari su pregledali haškog optuženika Sretena Lukića, ali to nije učinjeno na Vojnomedicinskoj akademiji, već u Kliničkom centru Srbije, javila je TV BK. I načelnik Vojnomedicinske akademije general major Zoran Stanković odbacio je tvrdnje da su haški lekari Lukića pregledali na VMA.

Lukić je nedavno imao tešku operaciju srca, a vlasti u Beogradu su tražile da dođe lekarska komisija iz Haga koja bi utvrdila da li je sposoban za putovanje.

Beljanski: Vlasti krše zakon o saradnji s Hagom

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski ocenio je da vlasti u Srbiji, odbijanjem da hapse haške optuženike, krše Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom i diskriminišu građane pred zakonom.

"Date su izjave od strane pojedinih ministara da neće biti hapšenja, a to su izjave koje su suprotne slovu zakona, jer zakon, između ostalog, predviđa i tu meru, ako ne dođe do dobrovoljne predaje. Nije dobro kada osobe koje se nalaze veoma visoko u rangu izvršne vlasti javno izjavljuju da zakon neće poštovati", rekao je Beljanski.

Po njegovim rečima, takav stav izvršnih vlasti ne samo da unosi nejednakost građana pred zakonom u pravni život Srbije, već predstavlja i "putokaz da nije potrebno baš uvek poštovati zakon".

Beljanski je ocenio i da u Srbiji ne postoji većinska volja za donošenje novog ustava i za "konačni raskid sa Miloševićevim vremenom". "Plašim se da ne postoji većinska volja za donošenje novog ustava. Zapravo, nema onoga što je neophodno za donošenje ustava, a to je politički konsenzus relevantnih političkih snaga. Jedan deo tih snaga uviđa potrebu donošenja ustava i iskreno radi na tome, dok drugi deo prikazuje da želi promene i rekao bih fingira rad na tome, a iskreno to ne želi", ocenio je Beljanski.

On je još kazao da je pravosuđe u Srbiji "hronični bolesnik", čiji se položaj u poslednjih godinu dana dodatno pogoršao, i u kadrovskom i u materijalnom smislu, a i u smislu vršenja uticaja izvršne vlasti na pravosuđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: