Bosanski optuženik odlazi u Hag

Ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić u ponedeljak se dobrovoljno predaje Haškom sudu, javila Televizija BHT1.

Izvor: FoNet

Utorak, 22.02.2005.

19:37

Default images

Delić je u izjavi ovoj TV stanici potvrdio da dobrovoljno putuje u Hag i da je danas upoznat sa optužnicom koju je Tribunal podigao protiv njega. Optužnica Haškog suda još nije obelodanjena, a kako su ranije spekulisali mediji u BiH, na njoj bi, osim Delića, mogli da budu i komandant Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin i ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić.

Tužilaštvo potvrdilo

Tužilaštvo Haškog tribunala potvrdilo je da je Rasima Delića optužilo za ratne zločine, ali nije obelodanilo detalje zato što je optužnica još zapečaćena. "Mogu da potvrdim da je optužnica uručena generalu Deliću i da su nas vlasti u Sarajevu obavestile da će se on predati u ponedeljak, 28. februara. O pojedinostima ne mogu da govorim zato što je optužnica još pod pečatom", izjavila je predstavnica Tužilaštva Florans Artman.

Prema pravilima Tribunala, nalog da se optužnica otpečati može dati samo nadležni sudija. Po dosadašnjoj praksi, obelodanjivanje optužnice može se očekivati i pre dobrovoljne predaje generala Delića.

Pred Haškim tribunalom u toku su dva suđenja bliskim Delićevim saradnicima. Generalu Seferu Haliloviću, koga je Delić u leto 1993. zamenio na dužnosti zapovednika Armije BiH, sudi se po optužnici za zločine nad hrvatskim civilima u Hercegovini počinjenim u jesen iste godine.

Ratnom komandantu Trećeg korpusa BiH generalu Enveru Hadižhasanoviću i njegovom potčinjenom Amiru Kuburi na teret se stavljaju zločini nad hrvatskim i srpskim civilima koje su njihove trupe, uključujući i mudžahedine iz islamskih zemalja, počinile takođe u leto i jesen 1993. u srednjoj Bosni.

Banjalučke "Nezavisne novine" svojevremeno su dovodile Delića u vezu sa formiranjem odreda stranih dobrovoljaca "El mudžahedin". Po navodima medija, Delić se tereti za posrednu komandnu odgovornost za zločine koje je počinila jedinica "El mudžahedin" nad Srbima na području Ozrena i Vozuće tokom rata u BiH. Ta jedinica bila je u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH.

Tihić veruje da će Delić dokazati da nije kriv

Član Predsedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je da je u Hagu mesto da se dokaže istina i pravda i da veruje da će ratni komandant Armije BiH Rasim Delić pred Haškim tribunalom "dokazati da nije kriv".

"Za nas je general Delić komandant Armije BiH, koja je branila državu od agresije i narod od uništenja", rekao je Tihić novinarima u Neumu. Navodeći da je opredeljen za saradnju sa Haškim tribunalom, Tihić je dodao da smatra da je u slučaju Delić taj sud podlegao pritisku izjednačavanja odgovornosti onih koji su branili BiH sa onima koji su činili masovne zločine i koji su učestvovali u agresiji.

Tihić je rekao da nema saznanja da je podignuta haška optužnica za još nekog od bošnjačkih zvaničnika, dodajući da ga je sa optužnicom upoznao premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: