Gvero se predaje Tribunalu

Penzionisani general VRS Milan Gvero, optužen pred Haškim tribunalom, u četvrtak će se predati tom sudu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2005.

13:22

Default images

Kako je potvrđeno u Vladi Srbije, Gvero je u razgovoru s ministrom pravde u Vladi Srbije Zoranom Stojkovićem odlučio da dobrovoljno ode u Haški tribunal kako bi pomogao narodu i državi.

Zoran Stojković je izjavio da je Gvero častan oficir koji zna šta mu je dužnost. "On će se odazvati pozivu države kako bi pomogao i državi i svojoj porodici i uradiće ono što treba, otići će dobrovoljno. Saradnja s Tribunalom je obezbeđena, a ja se nadam skorom povratku na slobodu do početka suđenja. Država će stajati iza svojih građana i učiniti sve što je potrebno za valjanu odbranu pred sudom", rekao je ministar pravde.

Optužnica još pod pečatom

Tužilaštvo Haškog tribunala potvrdilo je da je Gvero optužen za ratne zločine. Međutim, Tužilaštvo nije obelodanilo detalje, jer je prema rečima portparola Tužilaštva Florans Artman optužnica još zapečaćena. Ona je nagovestila da bi optužnica protiv Gvera mogla biti otpečaćena uskoro, do njegovog dolaska u Hag. "Vlada Srbije nas je informisala da će se on predati do kraja ove nedelje", rekla je ona.

Biografija novog haškog optuženika

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Milan Gvero rođen je 1937. u Mrkonjić Gradu u Bosni i Hercegovini. Srednju školu je završio u Banjaluci, a Vojnu akademiju u Beogradu. Doktorirao je na temu sociologije porodice.

Početkom devedesetih godina bio je portparol u Sekretarijatu SFRJ za narodnu odbranu. Održavao je redovne sedmične konferencije za štampu u beogradskom Pres-centru, interpretirajući specifičan način angažovanja JNA na početku ratu u SFRJ. Tada je imao čin pukovnika.

Tokom rata u BiH Gvero je, u rangu general-potpukovnika, bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, koga je Haški tribunal optužio za genocid i zločine protiv čovečnosti. U VRS je bio i na funkciji načelnika Sektora za moral, informisanje i pravne poslove, a nezvanično je bio lični portparol Ratka Mladića.

Smenjen je, s Mladićem i 80 oficira VRS, 23. oktobra 1996, ukazom predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić.

Bio je i član Saveza komunista, Pokreta za Jugoslaviju, a tu partiju je napustio kada je otišao u VRS.

Oženjen i državljanin je Srbije i Crne Gore.

Reakcije

Povodom odluke Milana Gvera da se dobrovoljno preda, premijer Srbije, Vojislav Koštunica, izjavio je da neće biti nikakvih odstupanja Vlade Srbije od međunarodnih obaveza koje se odnose na saradnju s Haškim tribunalom. "Postoji odlučnost Vlade Srbije kada je reč o ispunjenju preostalih obaveza, od kojih je deo već ispunjen", navodi se u izjavi Vojislava Koštunice. On je izrazio uverenje da će se dobrovoljna predaja pokazati kao najbolji model saradnje u kojem su zaštićeni interesi svih, i države i optuženih i njihovih porodica

Savetnik predsednika Srbije za pitanje Haškog tribunala, Jovan Simić, pozdravio je odluku penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Milana Gvera da se dobrovoljno preda Haškom tribunalu. "Tom predajom država Srbija je sebi olakšala poziciju, a Gvero je u situaciji da se privremeno vrati kući do početka sudjenja", rekao je Simić agenciji Beta.

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore, Rasim Ljajić, kazao je da je najavljena dobrovoljna predaja Gvera, dokaz saradnje državne zajednice sa Haškim tribunalom. Ljajić je takođe, rekao i da je optužnica protiv Gvera jedna od šest optužnica koje su najavljivane iz Haškog tribunala. Ljajić je potvrdio da se Gvero na optužnici haškog Tužilaštva nalazi kao državljanin Republike Srpske, ali da će "s obzirom  da se predao na teritoriji SCG, država dati sve garancije za njegovo puštanje na slobodu do početka suđenja, kao i pomoć njegovoj porodici".

Odluku Gvera da se preda, pozdravio je i predsednik SCG, Svetozar Marović, koji je u saopštenju taj čin ocenio "odgovornim i moralnim činom".  Marović je istakao da odluka Gvera, kao i nedavni dobrovoljni odlazak u Hag generala Vojske SCG Vladimira Lazarevića, govore o visokoj svesti da je saradnja sa Haškim tribunalom uslov za nastavak približavanja SCG Evropskoj uniji, saopšteno je iz kabineta predsednika državne zajednice.

S druge srtane, potpredsednik Saveza logoraša Republike Srpske, Slavko Jovičić, izjavio je da je iznenađen vešću da će se Milan Gvero predati Haškom tribunalu, s obzirom na to da se do sada nije pominjala mogućnost podizanja optužnice protiv njega. "Ubeđeni smo da se ime generala Gvera nije nalazilo na listi osoba za koje se govorilo da će protiv njih biti podignute optužnice. Glavni tužilac Karla del Ponte nam je u razgovoru rekla da će se na toj listi naći uglavnom najviši vojni i politički lideri bošnjačkog naroda", rekao je Jovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: