Uvedena prinudna uprava

Vlada Srbije uvela je prinudnu upravu u "Jat ervejz", smenila dosadašnjeg direktora tog preduzeća i imenovala novog, prinudnog upravnika.

Izvor: B92

Petak, 18.02.2005.

10:23

Default images

Dužnosti je razrešen Aleksandar Milutinović, a na njegovo mesto je kao vršilac dužnosti imenovan Nebojša Starčević, koga je, kao i Milutinovića, predložio SPO. Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da je Vlada dala detaljan nalog šta sve treba da se uradi u narednih šest meseci u "Jatu" i najavio da će od marta početi odvajanje različitih organizacija od osnovne delatnosti "Jata".

Izdvojenim delovima "Jata", kao što su hoteli i pilotska akademija, biće ponuđeno da budu privatizovani, a nakon restrukturiranja, iz Jata će u novoosnovane kompanije otići oko 1.300 ljudi, dok će blizu 900 radnika biti tehnološki višak.

"Prinudni upravnik je dobio veoma uzak manevarski prostor za samostalno odlučivanje. Dakle, Vlada je naložila detaljno kakve mere treba da preduzme. Tačno je limitirana masa plata za prvi, drugi, treći i četvrti kvartal, tačno se zna koliko može da se raspodeli, tačno se zna koliko radnika treba da se izdvoji u aprilu, maju, junu. Dakle, prinudni upravnik zapravo nema veliki manevarski prostor, zato se i zove prinudni upravnik. Nakon šest meseci, ukoliko uspešno sprovede ovaj program, on će verovatno biti imenovan za stalnog generalnog direktora Jata, kada se prekinu ove privremene mere" rekao je Dinkić.

Aviomehaničari odustali od štrajka

Tehnièki centar Jata
Aviomehaničari, koji su najavljivali da će stupiti u generalni štrajk jer nisu primili plate od novembra prošle godine, odustali su od potpune obustave rada. Predsednik sindikata aviomehaničara, Dragan Bogdanović, objasnio je za B92 zašto je sindikat doneo takvu odluku:

"Štrajka nema iz jednog razloga - pošto je gospodin Starčević, novi generalni direktor, odvojio posle sletanja iz Moskve vremena da primi predsednika Sindikata aviomehaničara. Mi smo malo razmenili svoje stavove, pre toga smo bili upoznati sa stavovima Vlade. Postoji jedna dobra volja da se reše zarade koje su zaostale iz prethodna tri meseca i Izvršni odbor Sindikata je doneo stav da se dozvoli ljudima da prvo predahnu, da se upoznaju s problemima, ali i da taj problem koji mi imamo moraju pod hitno da reše", rekao je Bogdanović za B92.

Nepotizam, trošenje para, narkomani i tatina deca

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić optužio je smenjeno rukovodstvo za nenamensko trošenje novca i nepotizam: "Kako vi sada da objasnite nekom pilotu da treba da ode iz kompanije jer je višak, a on kaže da su svi funkcioneri doveli po svoje dete i zaposlili ga u 'Jatu' kao polota, ili kaže da li ste vi normalni, nas šaljete kući, a primate nove. Isto je to i u komercijali i mi ne možemo da vršimo restrukturiranje firmi kao ljudi, ja imam i jedan revolt zaposlenih. Čak, šta više, jedan podatak možda nije 100 posto tačan, ali ga treba proveriti: na jednom testu su nađena i dva narkomana koji su primljeni kao piloti i zato su sindikati tražili od nas da uradimo ono što smo uradili."

Inače, Skupština Srbije usvojila je u četvrtak i Zakon prema kojem aviokompanija Jat ervejz preuzima prava i obaveze Jugoslovenskog aerotransporta. Ozvaničava se i promena imena državne aviokompanije u "Jat ervejz" i pravno odvajaju ta aviokompanija i Aerodrom "Beograd", što je neophodno zbog usklađivanja sa Zakonom o javnim preduzećima iz 2000. godine, kojim se određuje da javna preduzeća osniva država, a prava osnivača ostvaruje Vlada Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: