Jatu prinudna uprava

Vlada Srbije uvela je prinudnu upravu u Jat i smenila dosadašnjeg direktora tog preduzeća Aleksandra Milutinovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.02.2005.

09:24

Default images

Za vršioca dužnosti novog direktora izabran je Nebojša Starčević, koga je predložio Srpski pokret obnove, kao i razrešenog Milutinovića. Ministar finansija Mlađan Dinkić, saopštio je da je Vlada dala detaljan nalog šta je sve potrebno da se uradi u narednih šest meseci u Jatu, dok traje prinudna uprava.

Dinkić najavljuje da već od marta počinje odvajanje različitih organizacija od osnovne delatnosti Jata, a da će izdvojenim delovima, kao što su hoteli i pilotska akademija, biti ponuđeno da budu privatizovani. Ministar finansija je saopštio i da će posle restrukturiranja, iz Jata u novoosnovane kompanije otići oko 1.300 ljudi, dok će blizu 900 radnika biti tehnološki višak.

"Prinudni upravnik je dobio veoma uzak manevarski prostor za samostalno odlučivanje. Dakle, Vlada je naložila detaljno kakve mere treba da preduzme. Tačno je limitirana masa plata za prvi, drugi, treći i četvrti kvartal, tačno se zna koliko može da se raspodeli, tačno se zna koliko radnika treba da se izdvoji u aprilu, maju, junu. Dakle, prinudni upravnik zapravo nema veliki manevarski prostor, zato se i zove prinudni upravnik. Nakon šest meseci, ukoliko uspešno sprovede ovaj program, on će verovatno biti imenovan za stalnog generalnog direktora Jata, kada se prekinu ove privremene mere" rekao je Dinkić.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da je Vlada odlučila da Upravni odbor Jata ostane u stastavu kakav je do sada bio, s tim što Vlada može da ga smeni ukoliko prinudnim upravnikom ne bude zadovoljna. Ilić je objasnio i ko je vršilac dužnosti direktora Nebojša Starčević: "To je kadar Srpskog pokreta obnove, oni su ga predložili i dali garancije da će on obaviti dobro posao. Takav je koalicioni sporazum, ja kao resorni ministar, na predlog stranke koja je dobila to mesto, predlažem Vladi, a Vlada usvaja i to je procedura. Znači, gospodin Starčević je, koliko ja znam, brat onog Starčevića koji je stradao na mostu u demonstracijama."

Mlađan Dinkić je naveo da je Vlada naredila i hitno donošenje novog kolektivnog ugovora u kome će se poštovati pravila koja se trenutno primenjuju u vodećim svetskim avio-kompanijama. Dinkić je naveo da avio-mehaničari nemaju razloga da večeras, četvrtak u ponoć, stupe u generalni štrajk, jer će im biti isplaćene zarade koje nisu dobili od novembra 2004. "Jat je u prethodnoj godini masu plata koju im je odobrila Vlada Srbije, programom, isplatio za deset ipo meseci. U međuvremenu je, sada već bivši generalni direktor Milutinović, odobrio za neke kategorije zaposlenih vansudsko poravnanje i faktiči isplatio novac koji su oni potraživali po osnovu ovih mesec ipo dana iz prethodne godine. Inače, mi smo zabranili unapred tu isplatu, a oni su tu isplatu, ipak, izvšili u formi materijalnih troškova. Zato smo mi danas ovom odlukom doneli sledeće rešenje, a to je da se stavi van snage odluka bivšeg generalnog direktora o vansudskom poravnanju i da se sve to što je isplaćeno u formi materijalnih troškova ima tretirati kao plata. Drugim rečima, avio-inžinjeri će sada dobiti plate, a oni koji su dobili vansudsko poravnanje to će im biti tretirano kao plata", kazao je Dinkić.

Dinkić je najavio i da će posle restrukturiranja Jata, Vlada biti spremna da toj avio-kompaniji da garancije za kredite, kako bi bili kupljeni novi avioni.

Restrukturiranje velikih javnih preduzeća, predviđeno za ovu godinu, s druge strane, uključuje i problem viška zaposlenih. Za sada postoje samo nagađanja koliko radnika će biti višak, a pominje se i broj od 50.000. Između ostalih, na spisku za restrukturiranje su i železnica, "Elektroprivreda Srbije" i "Jat". Kako izgleda restrukturiranje mogli bi da saznaju najpre radnici ŽTP-a i "Jata". 

U osam velikih javnih preduzeća, koja bi ove godine trebalo da budu restrukturirana, zaposleno je više od 100.000 radnika, a procene koliko radnika je višak su dosta neprecizne i kreću se od 20.000 do 50.000 radnika.

Avio-mehaničari odustali od štrajka

Inače, aviomehaničari Jat ervejza odustali su od štrajka najavljenog za četvrtak u ponoć, nakon sastanka sa Nebojšom Starčevićem. Prema rečima predsednika sindikata Dragana Bogdanovića, novom rukovodstvu dat je rok od sedam dana da se upozna sa problemima i nađe načina da isplati zaostale plate za novembar, decembar i januar.

"Štrajka nema iz jednog razloga- pošto je gospodin Starčević, novi generalni direktor,  odvojio posle sletanja iz Moskve vremena da primi predsednika Sindikata avio-mehaničara. Mi smo malo razmenili svoje stavove, pre toga smo bili upoznati sa stavovima Vlade. Postoji jedna dobra volja da se reše zarade koje su zaostale iz prethodna tri meseca i Izvršni odbor sindikata je doneo stav da se dozvoli ljudima da prvo predahnu, da se upoznaju s problemima, ali i da taj problem koji mi imamo moraju pod hitno da reše", rekao je Bogdanović za B92.

Iz EPS-a ove godine ide 7.300 radnika

Planom poslovanja Elektroprivrede Srbije za 2005. godinu predviđeno je da to preduzeće do kraja ove godine napusti oko 7.300 radnika, izjavio je danas predsednik Sindikata radnika tog Javnog preduzeća Milan Kovačević, ocenivši da je to preveliki broj. On je kazao da je predviđeno da u martu "iz EPS-a izađe 2.071 radnika, u septembru još oko 3.300 radnika, dok će uz stimulativne otpremnine EPS napustiti oko 2.000 radnika".

Kovačević je rekao da trenutno u EPS-u ima 47.958 zaposlenih, a da je prema procenama sindikata optimalno da u tom Javnom preduzeću ostane oko 45.000 radnika. "EPS optužuju za višak radne snage, a zašto je onda predviđeno da se u ovoj godini u EPS-u zaposli još 1.133 ljudi, zar nije moguća prekvalifikacija već zaposlenih radnika", zapitao je Kovačević. On je rekao da je u prošloj godini u EPS-u zaposleno 1.451 osoba i da se "namerno i svesno rastura EPS, jer umesto da se prvo srede i normalizuju neke osnovne stvari u kompaniji uporno se insistira na restrukturiranju", prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: