Povratak proteranih Palestinaca

Izrael će dozvoliti povratak 56 Palestinaca proteranih tokom vojnih operacija na Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Subota, 12.02.2005.

15:28

Default images

"U principu, postignut je sporazum da se svi deportovani Palestinci vrate kućama", rekao je palestinski ministar za pregovaranje Saeb Erekat, dodajući kako se očekuje da će početak provođenja tog sporazuma početi za dve sedmice.

Neimenovan izraelski zvaničnik potvrdio je da je postignut sporazum i da je to deo dogovora o proglašenju prekida vatre, koji su 8. februara na samitu u Egiptu objavili izraelski premijer Arijel Šaron i palestinski lider Mahmud Abas.

Na Bliskom istoku možda i NATO

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, izjavio je da Alijansa mora biti spremna da podrži bliskoistočne mirovne sporazume. 

Shefer, koji boravi u Minhenu na konferenciji o bezbednosti, je precizirao da bi NATO trebalo da bude spreman da podrži eventualni sporazum kojim bi se okončao izraelsko-palestinski sukob. "Ne treba da se ustežemo da počnemo da razmatramo eventualnu ulogu NATO-a u podršci bliskoistočnog mirovnog sporazuma."

Ako Alijansa bude pozvana, mora biti spremna da odgovori potvrdno i da uzme učešća u punoj meri, rekao je generalni sekretar NATO-a, u svom do sada najdirektnijem istupu o mogućem učešću Alijanse.  Eventualno prisustvo Alijanse, prema rečima Shefera, zavisi pre svega od postizanja mirovnog sporazuma, saglasnosti obe strane, kao i da će biti potrebno da UN odobre to angažovanje. Shefer dodaje i da NATO ima šta da ponudi, jer je to jedina organizacija koja povezuje Evropu i SAD, politički i vojno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: